Kredi kartı borçlarına yapılandırma geliyor!

EKONOMİ 29.09.2024 - 10:09, Güncelleme: 29.09.2024 - 10:09
 

Kredi kartı borçlarına yapılandırma geliyor!

Kredi kartı borçlarına yapılandırma geliyor!
Ekonomi yönetimi vatandaşı düştüğü borç sarmalından ‘fahiş faiz’ formülü ile çıkaracak. 100 bin TL’lik kredi kartı borcunun 60 ay vadede yapılandırılması, vatandaşa 167 bin TL’yi aşan faiz yükü getiriyor. -Yükselen enflayona rağmen düşük faizde ısrar ederek ülkeyi krize sürükleyen iktidar, şimdi de borç sarmalına soktuğu vatandaşa fahiş faiz oranları ile ‘yapılandırma fırsatı’ sunuyor. Gelirleri zorunlu harcamaya yetmeyen vatandaşın temel ihtiyaçlarını dahi borçlanarak karşılaması kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını patlattı. Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) eş güdümlü devreye aldıkları yapılandırma formülünden ise yine ‘yüksek faiz’ çıktı. Düzenlemeye göre, bireysel kredi kartlarını yapılandırmada kullanılacak faiz oranı yüzde 3.11 olacak. Ancak bu faiz oranına yüzde 15 Kredi Kaynak Destekleme Fonu (KKDF) ve yüzde 15 Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) de eklenecek. Böylece, yapılandırmada faiz aylık yüzde 4.04’ü bulacak. İhtiyaç kredilerinde ortalama faizin yüzde 5.9’a çıktığı bu süreçte yapılandırma ile sunulan bu oran ilk etapta nefes aldıracak gibi görünse de, vatandaş 5 yıla yayılan geri ödeme sürecinde ağır bir faiz yüküne imza atmış olacak. ANAPARANIN YÜZDE 167’Sİ KADAR Örneğin, 100 bin TL’lik bir borcun 60 ay vadeyle yapılandırılması durumunda aylık ödeme 4.454 TL olacak. Borcun toplam geri ödemesi ise 267 bin 375 TL’ye ulaşıyor. Böylece kart borcunu hafifletmek isteyen vatandaş 100 bin TL’lik borcunu kapatmak için toplam 167 bin 375 TL faiz ödemiş olacak. Bununla birlikte borç yapılandırılırken, ilerleyen dönemlerde faiz oranları düşse bile vatandaş yüksek faiz ödemeye devam edecek. Öyle ki; iktidar, Orta Vadeli Program’da (OVP) enflasyonun 2026 yılında yüzde 9.7’ye düşeceğini öngörürken, vatandaşa 2029 yılı sonuna kadar ana parasına karşılık, kabaca yüzde 167 oranında faiz ödetmiş olacak. Bankalar bu 5 yılda faizler düştüğünde ciddi ek kâr elde edecekler. VATANDAŞIN KREDİ SİCİLİNİ BOZUYOR Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinin yapılandırılmasına yönelik aldığı karar aynı zamanda müşterilerin kredi sicilinin de bozuyor. Kredi ve kartlarla ekonomisini döndürmeye çalışırken yapılandırma ile borçlarını öteleyen vatandaşın bankalardan kredi kullanmasının da önüne geçmiş oluyor. Aynı zamanda düzenleme ile kart sahipleri yapılandırılan borcunun en az yarısı ödeninceye kadar ilgili bankadaki kredi kartı limiti de artırılamayacak. Uzmanlar, yapılandırmanın bu yönleriyle de dikkate alınması gerektiğine işaret ediyor.
Kredi kartı borçlarına yapılandırma geliyor!

Ekonomi yönetimi vatandaşı düştüğü borç sarmalından ‘fahiş faiz’ formülü ile çıkaracak. 100 bin TL’lik kredi kartı borcunun 60 ay vadede yapılandırılması, vatandaşa 167 bin TL’yi aşan faiz yükü getiriyor. -Yükselen enflayona rağmen düşük faizde ısrar ederek ülkeyi krize sürükleyen iktidar, şimdi de borç sarmalına soktuğu vatandaşa fahiş faiz oranları ile ‘yapılandırma fırsatı’ sunuyor. Gelirleri zorunlu harcamaya yetmeyen vatandaşın temel ihtiyaçlarını dahi borçlanarak karşılaması kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını patlattı. Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) eş güdümlü devreye aldıkları yapılandırma formülünden ise yine ‘yüksek faiz’ çıktı. Düzenlemeye göre, bireysel kredi kartlarını yapılandırmada kullanılacak faiz oranı yüzde 3.11 olacak. Ancak bu faiz oranına yüzde 15 Kredi Kaynak Destekleme Fonu (KKDF) ve yüzde 15 Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) de eklenecek. Böylece, yapılandırmada faiz aylık yüzde 4.04’ü bulacak. İhtiyaç kredilerinde ortalama faizin yüzde 5.9’a çıktığı bu süreçte yapılandırma ile sunulan bu oran ilk etapta nefes aldıracak gibi görünse de, vatandaş 5 yıla yayılan geri ödeme sürecinde ağır bir faiz yüküne imza atmış olacak.

ANAPARANIN YÜZDE 167’Sİ KADAR

Örneğin, 100 bin TL’lik bir borcun 60 ay vadeyle yapılandırılması durumunda aylık ödeme 4.454 TL olacak. Borcun toplam geri ödemesi ise 267 bin 375 TL’ye ulaşıyor. Böylece kart borcunu hafifletmek isteyen vatandaş 100 bin TL’lik borcunu kapatmak için toplam 167 bin 375 TL faiz ödemiş olacak. Bununla birlikte borç yapılandırılırken, ilerleyen dönemlerde faiz oranları düşse bile vatandaş yüksek faiz ödemeye devam edecek. Öyle ki; iktidar, Orta Vadeli Program’da (OVP) enflasyonun 2026 yılında yüzde 9.7’ye düşeceğini öngörürken, vatandaşa 2029 yılı sonuna kadar ana parasına karşılık, kabaca yüzde 167 oranında faiz ödetmiş olacak. Bankalar bu 5 yılda faizler düştüğünde ciddi ek kâr elde edecekler.

VATANDAŞIN KREDİ SİCİLİNİ BOZUYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinin yapılandırılmasına yönelik aldığı karar aynı zamanda müşterilerin kredi sicilinin de bozuyor. Kredi ve kartlarla ekonomisini döndürmeye çalışırken yapılandırma ile borçlarını öteleyen vatandaşın bankalardan kredi kullanmasının da önüne geçmiş oluyor. Aynı zamanda düzenleme ile kart sahipleri yapılandırılan borcunun en az yarısı ödeninceye kadar ilgili bankadaki kredi kartı limiti de artırılamayacak. Uzmanlar, yapılandırmanın bu yönleriyle de dikkate alınması gerektiğine işaret ediyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.