Faizsiz konut şirketlerinde ‘organizasyon’ tuzağı
Faizsiz konut şirketlerinde ‘organizasyon’ tuzağı
BDDK'YA ŞİKÂYET YAĞDI;
Vatandaşların faizsiz konut ve taşıt sahibi olma umuduyla başvurduğu tasarruf finansman şirketlerine ilişkin şikâyetler, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'nu (BDDK) harekete geçirdi. Özellikle "evim şirketleri" olarak bilinen bu firmalar, uyguladıkları organizasyon ücreti politikası vatandaşı tuzağa düşürdü.
Kamuoyunda "evim şirketleri" olarak bilinen tasarruf finansman şirketleri hakkında Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'na (BDDK) rekor şikâyet yağdı. Tasarrufta bulunarak faizsiz konut ve taşıt sahibi olmaya imkân veren bu şirketlerin son dönemde oynadıkları bir oyun daha ortaya çıkarıldı. Şirketler örneğin 3 milyon liralık bir konut başvurusu için sözleşme esnasında yüzde 8 üzerinden vatandaştan 240 bin lira organizasyon ücreti alıyor. Vatandaş herhangi bir nedenle yaptığı sözleşmeden caymak istemesi durumunda, 14 gün içerisinde bu parayı iade etmekle yükümlü olan şirketler, başvuruyu zamanında işleme koymayarak mağduriyetlere sebep oluyor. Bir başka şikayet ise vaadedilen süreçte vatandaşların kurada çıkmaması.
VATANDAŞLARIN HAKLARI
Konut, iş yeri veya taşıt için müşteriye finansman kullanma, şirkete ise müşterinin tasarrufunu yönetme ile organizasyon ücreti alma hakkı veren, faizsiz finansman esaslarına göre düzenlenen sözleşmedir. Organizasyon ücreti, müşterilerin tasarruf finansman sözleşmesi çerçevesinde tasarruf finansman faaliyeti ve tasarruf fon havuzunun yönetimi karşılığında tasarruf finansman şirketine ödeyecekleri tutardır. Cayma hakkını kullanan müşterilerin en geç 14 gün içerisinde organizasyon ücreti dâhil tutarın tamamı müşteriye iade edilmesi zorunludur. Fakat 14 günü geçiren cayma başvurularında şirket bu ücretin iadesini yapmaz. Kişiler şirket tarafından oyalandıklarını düşündüklerinde dilekçelerini notere onaylatıp, başvurularını teminat altına alabilir. Sözleşmede fesih hakkının kullanılması durumunda tasarrufunun ve varsa tahakkuk etmiş getirisinin iadesi, iade talep tarihinden itibaren azami 6 ay içerisinde müşterinin göstereceği adına açılmış hesaba yatırılmak zorundadır.
ÇEKİLİŞLER NOTER HUZURUNDA MI OLMALI
Çekilişlerin noter huzurunda yapılması bir zorunlu değildir. Fakat uygulamada, çekilişlerin noter gözetiminde veya canlı yayında gerçekleştirilmesi yaygındır. Bu durum, müşteriler arasında güven sağlamak için önemli bir uygulama olarak görülmektedir. Kurada belirli bir vade garantisi bulunabilir. Fakat bazı müşterilerin bu vade süresi içinde tahsisat ödemesi alamadığı ve yıllarca beklemek zorunda kaldığı bilinmektedir. Müşteri, ödeme yükümlülüğünü yerine getirmezse, şirket bu durumda finansman ödemesini erteleyebilir veya sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilir. Bu gibi durumlar, müşterilerin mağduriyet yaşamasına neden olmaktadır.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.