Elektrikli otomobillerin faturaları tüm dairelere kesiliyor!

EKONOMİ 05.01.2025 - 10:23, Güncelleme: 05.01.2025 - 10:23
 

Elektrikli otomobillerin faturaları tüm dairelere kesiliyor!

SİTELERDE FATURA KRİZİ;
Elektrikli otomobillerin altyapısı uygun olmayan prizlerde şarj edilmesi, yangın riskini meydana getirirken, site ve binalarda elektrik faturalarının ortak ödenmesi de davaların açılmasına neden oldu. Elektrikli otomobillerin şarj sorunu git gide büyüyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı şarj ünitesi kurulumunu diğer bağımsız bölümler ile ortak alanları etkilememesi şartına bağlamıştı. Türkiye'den Necmi Çiçekçi'nin haberine göre, bakanlık otoparklara kablo çekmenin aykırılık olduğuna dikkat çekerek, "Birçok sitenin elektrik sayaçları konut katlarında bulunuyor, buradan veya elektrik sayacından otoparklara kablo çekmek bakanlığın belirlediği şarta açıkça aykırılık teşkil ediyor. Kabloların geçmesi için bazı yerlerde perde betonların delinmesi bile söz konusu oluyor. Böyle bir işlem binalarımızı deprem açısından riskli duruma getireceği gibi ciddi bir görüntü kirliliği de oluşturuyor” açıklamasında bulundu. TRAFOLAR YETERLİ OLMUYOR Şarj altyapısı olmayan sitelerde trafoların gücünün yetersiz kalacağını ve trafoların hepsine güç artırımı yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, bu durumun elektrik tesisatında değişikliğe neden olmasının da yine Bakanlık talimatına aykırılık bir durum olduğunu dile getiriyor. Fazlasıyla masraflı bu işlemlerin masrafının, Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre faydalananlar tarafından karşılanması gerektiğini söyleyen uzmanlar “Bunu tespit ve masrafını tahsil etmek oldukça zor olacaktır. Ayrıca siteye sonradan taşınanların da bundan yararlanmak istemesi durumunda sorun daha da büyüyecektir” ifadelerini kullandı. ORTAK ALANDAN KAÇAK KULLANIM Uzmanlar hâlâ otopark ve binalarda kaçak şarj kullanımı yapıldığına vurgu yaparak “Binalarda yangın tehlikesi ciddi boyutta. Elektrikli bir aracın söndürülmesi kolay olmuyor. Ayrıca kapalı otoparklarda yangının tüm araçlara sıçrama riski var.Öte yandan bazı sitelerde ortak alandan şarj kullanımı var. Bu da bina veya sitenin ortak giderlerine yansıyor. Bu durumda kat maliklerinin dava açma hakkı var, ancak ne yazık ki davaların sonuçlanması uzun sürüyor” açıklamasını yaptı.
SİTELERDE FATURA KRİZİ;

Elektrikli otomobillerin altyapısı uygun olmayan prizlerde şarj edilmesi, yangın riskini meydana getirirken, site ve binalarda elektrik faturalarının ortak ödenmesi de davaların açılmasına neden oldu. Elektrikli otomobillerin şarj sorunu git gide büyüyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı şarj ünitesi kurulumunu diğer bağımsız bölümler ile ortak alanları etkilememesi şartına bağlamıştı. Türkiye'den Necmi Çiçekçi'nin haberine göre, bakanlık otoparklara kablo çekmenin aykırılık olduğuna dikkat çekerek, "Birçok sitenin elektrik sayaçları konut katlarında bulunuyor, buradan veya elektrik sayacından otoparklara kablo çekmek bakanlığın belirlediği şarta açıkça aykırılık teşkil ediyor. Kabloların geçmesi için bazı yerlerde perde betonların delinmesi bile söz konusu oluyor. Böyle bir işlem binalarımızı deprem açısından riskli duruma getireceği gibi ciddi bir görüntü kirliliği de oluşturuyor” açıklamasında bulundu.

TRAFOLAR YETERLİ OLMUYOR

Şarj altyapısı olmayan sitelerde trafoların gücünün yetersiz kalacağını ve trafoların hepsine güç artırımı yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, bu durumun elektrik tesisatında değişikliğe neden olmasının da yine Bakanlık talimatına aykırılık bir durum olduğunu dile getiriyor. Fazlasıyla masraflı bu işlemlerin masrafının, Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre faydalananlar tarafından karşılanması gerektiğini söyleyen uzmanlar “Bunu tespit ve masrafını tahsil etmek oldukça zor olacaktır. Ayrıca siteye sonradan taşınanların da bundan yararlanmak istemesi durumunda sorun daha da büyüyecektir” ifadelerini kullandı.

ORTAK ALANDAN KAÇAK KULLANIM

Uzmanlar hâlâ otopark ve binalarda kaçak şarj kullanımı yapıldığına vurgu yaparak “Binalarda yangın tehlikesi ciddi boyutta. Elektrikli bir aracın söndürülmesi kolay olmuyor. Ayrıca kapalı otoparklarda yangının tüm araçlara sıçrama riski var.Öte yandan bazı sitelerde ortak alandan şarj kullanımı var. Bu da bina veya sitenin ortak giderlerine yansıyor. Bu durumda kat maliklerinin dava açma hakkı var, ancak ne yazık ki davaların sonuçlanması uzun sürüyor” açıklamasını yaptı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.