Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Uyku Bozukluklarına Neden Olabilecek Bazı Faktörler

Uyku, farkında olmasak da hayatımızın her alanını etkileyen temel faktörlerden biri. Uzmanlar uykunun önemine dikkat çekiyor olsalar da bazen gündelik yaşamın koşturmacasından bazen de elimizde olmayan bazı sorunlardan dolayı uyku düzenimizi oluşturmakta zorluk çekeriz. Bu da yetersiz uykudan kaynaklı olumsuz sonuçlar yaratabilmektedir. Peki uyku neden önemlidir ve uyku bozukluğuna neden olabilecek faktörler nelerdir birlikte inceleyelim.  Uzmanlar, kaliteli uykunun bedenimizi sağlıklı tutma konusunda düzenli beslenmek ve düzenli egzersiz kadar etkin olduğunu söylüyorlar. Öncelikle iyi bir uykunun konsantrasyonu artırdığı böylece verimliliğin arttığı herkesçe bilinenlerden etkilerden biri. Araştırmalar kaliteli ve yeterli uykunun kalp hastalıkları, şeker hastalığı ve felç riskini azalttığını; bağışıklık sistemini güçlendirdiğini gösteriyor. Az uykunun ise depresyon riskini artırmanın yanında kilo vermede zorluk yarattığı, vücuttaki enflamasyon riskini artırdığı ve duygularla birlikte sosyal becerileri negatif etkilediği görülmekte.  Uykusuzluğa Neden Olabilecek Faktörlerden Bazıları  1-Stres: Kronik stres vücudumuzda daha fazla kortizol sağlanmasına neden olduğundan vücudumuz uykuya geçmekte zorluk yaşar. 2-Çevresel Faktörler: Fazla ışık, fazla ısı, nem, gürültü uyku kalitesini doğrudan etkileyen ve uykusuzluğa neden olabilen faktörlerden bazılarıdır.  3-Huzursuz Bacak Sendromu: Huzursuz bacak sendromu, uyku esnasında bacağı sürekli oynatmayı gerektirdiğinden uyku bütünlüğü bozulmaktadır. Bu da uyku kalitesini doğrudan etkilemektedir.  4-Uyku Apnesi: Uyku apnesi uykunun kalitesi düşüren önemli etkenlerden biridir. Tedavisi yapılmadığı sürece kişinin yaşamını zorlaştırabilir.  5-Zararlı Madde Kullanımı: Zararlı madde kullanımı uyanıklık hissinde artışa neden olabileceği gibi huzursuz uykuya ve huzursuz rüyalara neden olabilmektedir. 6-Fiziksel Ağrılar: Fiziksel ağrılar kişilerin uykuya dalmasını zorlaştırdığı gibi kaliteli uyku almalarını da zorlaştırmaktadır.   7-İlaç Kullanımı: Bazı ilaçlar uykuyu kaçırmaya yönelik etkiler gösterebildiği gibi bazı ilaçlar da fazla uyku yaptığından uyku düzenini doğrudan etkileyebilir.  8-Yetersiz Fiziksel Aktivite: Günlük aktivite seviyemiz yeterli derecede olduğunda vücudumuz uykuya daha kolay geçmektedir. 9-Depresyon: Depresyona sahip bireyler olumsuz duygu ve düşüncelere yoğunlaştıklarından uykuya dalmakta zorlanırlar.  10-Jetlag: Uçuş yaptıktan sonra biyolojik saatimizin gittiğimiz yere uyum sağlaması biraz zaman alabilmektedir. Bu da uyumakta zorluk çekmemize neden olabilir.  
Ekleme Tarihi: 07 Ağustos 2023 - Pazartesi

Uyku Bozukluklarına Neden Olabilecek Bazı Faktörler

Uyku, farkında olmasak da hayatımızın her alanını etkileyen temel faktörlerden biri. Uzmanlar uykunun önemine dikkat çekiyor olsalar da bazen gündelik yaşamın koşturmacasından bazen de elimizde olmayan bazı sorunlardan dolayı uyku düzenimizi oluşturmakta zorluk çekeriz. Bu da yetersiz uykudan kaynaklı olumsuz sonuçlar yaratabilmektedir. Peki uyku neden önemlidir ve uyku bozukluğuna neden olabilecek faktörler nelerdir birlikte inceleyelim. 

Uzmanlar, kaliteli uykunun bedenimizi sağlıklı tutma konusunda düzenli beslenmek ve düzenli egzersiz kadar etkin olduğunu söylüyorlar. Öncelikle iyi bir uykunun konsantrasyonu artırdığı böylece verimliliğin arttığı herkesçe bilinenlerden etkilerden biri. Araştırmalar kaliteli ve yeterli uykunun kalp hastalıkları, şeker hastalığı ve felç riskini azalttığını; bağışıklık sistemini güçlendirdiğini gösteriyor. Az uykunun ise depresyon riskini artırmanın yanında kilo vermede zorluk yarattığı, vücuttaki enflamasyon riskini artırdığı ve duygularla birlikte sosyal becerileri negatif etkilediği görülmekte. 

Uykusuzluğa Neden Olabilecek Faktörlerden Bazıları 

1-Stres: Kronik stres vücudumuzda daha fazla kortizol sağlanmasına neden olduğundan vücudumuz uykuya geçmekte zorluk yaşar.

2-Çevresel Faktörler: Fazla ışık, fazla ısı, nem, gürültü uyku kalitesini doğrudan etkileyen ve uykusuzluğa neden olabilen faktörlerden bazılarıdır. 

3-Huzursuz Bacak Sendromu: Huzursuz bacak sendromu, uyku esnasında bacağı sürekli oynatmayı gerektirdiğinden uyku bütünlüğü bozulmaktadır. Bu da uyku kalitesini doğrudan etkilemektedir. 

4-Uyku Apnesi: Uyku apnesi uykunun kalitesi düşüren önemli etkenlerden biridir. Tedavisi yapılmadığı sürece kişinin yaşamını zorlaştırabilir. 

5-Zararlı Madde Kullanımı: Zararlı madde kullanımı uyanıklık hissinde artışa neden olabileceği gibi huzursuz uykuya ve huzursuz rüyalara neden olabilmektedir.

6-Fiziksel Ağrılar: Fiziksel ağrılar kişilerin uykuya dalmasını zorlaştırdığı gibi kaliteli uyku almalarını da zorlaştırmaktadır.  

7-İlaç Kullanımı: Bazı ilaçlar uykuyu kaçırmaya yönelik etkiler gösterebildiği gibi bazı ilaçlar da fazla uyku yaptığından uyku düzenini doğrudan etkileyebilir. 

8-Yetersiz Fiziksel Aktivite: Günlük aktivite seviyemiz yeterli derecede olduğunda vücudumuz uykuya daha kolay geçmektedir.

9-Depresyon: Depresyona sahip bireyler olumsuz duygu ve düşüncelere yoğunlaştıklarından uykuya dalmakta zorlanırlar. 

10-Jetlag: Uçuş yaptıktan sonra biyolojik saatimizin gittiğimiz yere uyum sağlaması biraz zaman alabilmektedir. Bu da uyumakta zorluk çekmemize neden olabilir.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.