Pika Sendromu, bir aydan uzun süre boyunca gıda olmayan ve besin değeri bulunmayan maddeleri yeme alışkanlığıdır. Halk arasında toprak yeme alışkanlığı olarak bilinmekle birlikte en çok çocuklarda görülmektedir.
Küçük çocuklarda yabancı cisimleri ağızlarına atma ve yeme davranışları görülebildiğinden tanı koymak için çocuğun en az 2 yaşında olması gerekmektedir.
Nedenleri
Pika sendromunun kesin nedenleri bilinmemekle birlikte hem psikolojik hem fiziksel bazı şeylerin neden olduğu düşünülmektedir.
Ebeveynlerin ayrılması, istismar, anne-baba-çocuk arasında iletişim bozuklukları, çocuğun ihmali, şiddet gibi durumlarda çocuklarda pika sendromu görülebildiği gibi psikososyal gelişim bozuklukları da pika sendromunun psikolojik nedenleri arasındadır.
Fiziksel olarak da demir, kalsiyum, çinko, B1 vitamini, B6 vitamini gibi eksiklerin de pika sendromuna neden olduğu düşünülse de bu eksikliklerin mi pika sendromuna neden olduğu yoksa pika sendromunun mu bu eksikliklere neden olduğu tam olarak bilinmemektedir.
Pika Sendromu Belirtileri
- Karın ağrısı en yaygın ve sık görülen belirtiler arasında yer almaktadır.
- Çocuğun yediği şeylerden dolayı dışkısında kan görülebilmektedir.
- Kabızlık ve ishal gibi bağırsak sorunları görülebilmektedir.
- Yenilen maddelerden kaynaklı birtakım enfeksiyonlar da görülebilmektedir.
- Aşırıya kaçılması durumunda vücutta kurşun birikmesi olabilmektedir.
- Yenilen sert maddeler bağırsaklarda yırtılmaya neden olabilmektedir.
- Ayrıca yenilen maddelere göre gelişme geriliğine de yol açabilmektedir.
Pika Sendromu Tedavisi
Pika sendromu olan çocuğun takibi temelde yer alan nedene göre değişmektedir. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak araştırma yapılması gerekmektedir. Eğer altta yatan neden psikolojik ise çocuk ya da birey bir uzmana sevk edilmeli ve danışmanlık alarak bu nedenin çözülmesi gerekmektedir.