Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Dijital Stres

Her şeyin dijital ortama taşındığı bir çağda yaşıyoruz. Kimimiz işimizi yapıyor, kimimiz derslerine giriyor, kimimizse boş zamanını orada harcıyor. Keyfi olmanın dışında sanal ortamlarla etkileşim içinde olmak zorunda kalıyoruz. Bu yeni düzen işlerimizi oldukça kolaylaştırsa da bize olumsuz etkileri de mevcut. Bunlardan birisi de dijital stres. Peki nedir bu dijital stres? Dijital stres; teknolojik cihazlarla geçirilen zamanın artması, sürekli internette olup yeni bildirimleri takip etme, sosyal medya kullanımı gibi etkinlikler sonucu ortaya çıkan bir stres türüdür. Dijital teknolojilerin yoğun kullanımı, bireylerin yaşamlarını etkileme ve stres faktörleri yaratma potansiyeline sahiptir. Dijital stresin birtakım belirtileri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır: Bilgi Yükü/Bilgi Bombardımanı: Kişiler sürekli olarak gelen e-postalar, mesajlar, bildirimler ve bilgilerle başa çıkmada zorlanabilirler, yoğun bilgi trafiği nedeniyle baskı altında hissedebilirler. Sosyal medya baskısı: Kişiler sosyal medyada kendi hayatlarını başkalarının hayatlarıyla karşılaştırabilirler bu da kişide kendini yetersiz hissetme, özsaygı sorunları, sosyal izolasyon ve depresyon gibi duygusal sorunlara yol açabilir. Uyku sorunları: Gece geç saatlere kadar dijital cihazlara ve ekran ışığına maruz kalma nedeniyle uyku düzeninde bozulma, uykusuzluk veya kalitesiz uyku ortaya çıkabilir. Dikkat dağılması: Sürekli olarak farklı dijital içeriklerle meşgul olma ve çoklu görev yapmaya çalışma sebebiyle kişiler dikkatini toplamakta zorlanabilirler. Fiziksel belirtiler: Göz yorgunluğu, baş ağrısı, boyun ve sırt ağrısı gibi fiziksel belirtiler. Sürekli bağlantı beklentisi: İnternetin yaygın olarak kullanılması, kişilerin her zaman erişilebilir olma beklentisiyle karşı karşıya kalmalarına neden olabilir. Duygudurumda dengesizlik: Kişiler dijital stres sebebiyle duygularını dengede tutamayabilirler. Başarısız zaman yönetimi: Kişiler dijital ortamlarda ne kadar zaman harcadıklarının farkında değildir. Bu da yapması gereken diğer sorumluluk ve görevleri için yeterli zaman kalmamasına yol açar.   Dijital stresi azaltmak için deneyebileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden birkaçı şunlardır: -Dijital detoks yapma: Belirli zaman aralıklarında dijital cihazları kapatma veya sınırlı kullanma süreleri belirleme. -Dijital sınırlamalar koyma: Bildirimleri kapatma, belirli saatlerde telefonu sessize alma veya uyku moduna geçirme gibi ayarlamalar yapma. -Zaman yönetimi: Dijital aktiviteler için belirli zaman dilimleri ayırma, düzenli molalar verme ve iş/günlük hayat dengesini koruma. -Fiziksel aktiviteler: Spor, doğa yürüyüşleri, yoga gibi stresi azaltıcı fiziksel aktivitelere yönelme. -Sosyal bağlantıları güçlendirme: Yüz yüze sosyal etkileşimlere ve gerçek dünya ilişkilerine daha fazla zaman ayırma.
Ekleme Tarihi: 06 Haziran 2023 - Salı

Dijital Stres

Her şeyin dijital ortama taşındığı bir çağda yaşıyoruz. Kimimiz işimizi yapıyor, kimimiz derslerine giriyor, kimimizse boş zamanını orada harcıyor. Keyfi olmanın dışında sanal ortamlarla etkileşim içinde olmak zorunda kalıyoruz. Bu yeni düzen işlerimizi oldukça kolaylaştırsa da bize olumsuz etkileri de mevcut. Bunlardan birisi de dijital stres. Peki nedir bu dijital stres? Dijital stres; teknolojik cihazlarla geçirilen zamanın artması, sürekli internette olup yeni bildirimleri takip etme, sosyal medya kullanımı gibi etkinlikler sonucu ortaya çıkan bir stres türüdür. Dijital teknolojilerin yoğun kullanımı, bireylerin yaşamlarını etkileme ve stres faktörleri yaratma potansiyeline sahiptir.

Dijital stresin birtakım belirtileri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  1. Bilgi Yükü/Bilgi Bombardımanı: Kişiler sürekli olarak gelen e-postalar, mesajlar, bildirimler ve bilgilerle başa çıkmada zorlanabilirler, yoğun bilgi trafiği nedeniyle baskı altında hissedebilirler.
  2. Sosyal medya baskısı: Kişiler sosyal medyada kendi hayatlarını başkalarının hayatlarıyla karşılaştırabilirler bu da kişide kendini yetersiz hissetme, özsaygı sorunları, sosyal izolasyon ve depresyon gibi duygusal sorunlara yol açabilir.
  3. Uyku sorunları: Gece geç saatlere kadar dijital cihazlara ve ekran ışığına maruz kalma nedeniyle uyku düzeninde bozulma, uykusuzluk veya kalitesiz uyku ortaya çıkabilir.
  4. Dikkat dağılması: Sürekli olarak farklı dijital içeriklerle meşgul olma ve çoklu görev yapmaya çalışma sebebiyle kişiler dikkatini toplamakta zorlanabilirler.
  5. Fiziksel belirtiler: Göz yorgunluğu, baş ağrısı, boyun ve sırt ağrısı gibi fiziksel belirtiler.
  6. Sürekli bağlantı beklentisi: İnternetin yaygın olarak kullanılması, kişilerin her zaman erişilebilir olma beklentisiyle karşı karşıya kalmalarına neden olabilir.
  7. Duygudurumda dengesizlik: Kişiler dijital stres sebebiyle duygularını dengede tutamayabilirler.
  8. Başarısız zaman yönetimi: Kişiler dijital ortamlarda ne kadar zaman harcadıklarının farkında değildir. Bu da yapması gereken diğer sorumluluk ve görevleri için yeterli zaman kalmamasına yol açar.

 

Dijital stresi azaltmak için deneyebileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden birkaçı şunlardır:

-Dijital detoks yapma: Belirli zaman aralıklarında dijital cihazları kapatma veya sınırlı kullanma süreleri belirleme.

-Dijital sınırlamalar koyma: Bildirimleri kapatma, belirli saatlerde telefonu sessize alma veya uyku moduna geçirme gibi ayarlamalar yapma.

-Zaman yönetimi: Dijital aktiviteler için belirli zaman dilimleri ayırma, düzenli molalar verme ve iş/günlük hayat dengesini koruma.

-Fiziksel aktiviteler: Spor, doğa yürüyüşleri, yoga gibi stresi azaltıcı fiziksel aktivitelere yönelme.

-Sosyal bağlantıları güçlendirme: Yüz yüze sosyal etkileşimlere ve gerçek dünya ilişkilerine daha fazla zaman ayırma.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.