Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Çoklu Zeka Kuramı

Zeka, uzun yıllar boyunca insanlık için gizemini koruyan en önemli şeylerden biriydi. Fakat gelişen teknolojiyle ve yapılan deney ve gözlemlerle bilim insanları zekayı farklı açılardan açıklamaya çalışmışlardır. O kişilerden biri de Harvard Üniversitesi’nde bilimsel çalışmalar yapan Amerikan psikolog Howard Gardner’dır. Gardner, zekaya dair çoklu zeka adını verdiği bir kuram oluşturmuştur. Bu 8 alt kategori insanın sahip olduğu zekasını hangi alanlarda daha etkin kullanabildiğine göre oluşturulmuştur. Gardner’ın Çoklu Zeka Kuramındaki Zeka Boyutları 1) Uzamsal(Görsel) Zeka Uzamsal zeka, görsellikle ve zihinde canlandırmayla ilgili olan zeka türüdür. İnsan doğduğundan beri görme duyusu aktif olduğundan zihinsel olarak ilk gelişim alanlarından biri olduğundan bahsedilmektedir. Görülen şeyleri hafızaya alma, sözlü şeyleri ise zihinde canlandırma, boyutlandırma ve görsel tasarımlar kurgulama uzamsal-görsel zeka becerilerindendir.  2) Kinestetik(Bedensel) Zeka Kinestetik zeka, beyin beden koordinasyonuyla ve nesneleri ustaca kullanma becerisi ile ilgilidir. Bedensel-kinestetik zekaya sahip kişiler; yüksek zihin-beden koordinasyonu sayesinde fiziksel performans gerektiren işlerde başarılı olurlar. Özellikle spor, dans, akrobasi gibi alanlarda öne çıkabilirler.  3) Müziksel(Ritmik) Zeka Müzikal zeka; müzikal kalıplar, beste oluşturma, müzik performansı sergileme gibi becerileri ifade eder. Bu zekaya sahip kişiler müzik enstrümanı çalmada, şarkı sözü yazmada veya orkestra yönetmede başarılı olabilirler. 4) Sözel(Dilsel) Zeka Sözel-dilsel zekaya sahip insanlar; dilleri, dilbilgisi yapılarını, mecaz cümleleri anlamanın yanı sıra, istedikleri anlamları etkili bir şekilde iletme yeteneğine sahip olabilmektedirler. Komedyenlik gibi mizahi şeylerde başarılı olabilirler.  5) İçsel Zeka İçsel zeka; kişinin kendi duygu ve düşüncelerini, psikolojik durumlarını, benliklerini anlama ve değerlendirme becerisi olarak tanımlanabilmektedir. Bu bireyler kendilerini anlayıp hayatlarını planlayıp yönlendirirler.  6) Sosyal Zeka Sosyal zeka; diğer insanların isteklerini, motivasyonlarını ve hayallerini anlama ve diğer kişilerle etkili şekilde iletişim halinde olma kapasitesidir. Bu tür zekaya sahip olan kişiler; iletişim kurmada iyi, anlayışı yüksek ve lider özellikli olabilirler. 7) Matematiksel(Mantıksal) Zeka Mantıksal-matematiksel zeka; akıl yürütme, denklem çözme veya eleştirel düşünce ile problem çözmedeki güçlü yeteneği ifade eder. Bu kişiler problemleri sayılar ya da mantık yoluyla gerçekleri kullanarak çözerler. 8) Doğasal Zeka  Doğasal zeka, doğayı okuma ve anlama yeteneğinin olduğu zeka türüdür. Bu kişiler; doğada zaman geçirmeyi severler, hayvanlarla kolayca iletişim kurarlar, bitki yetiştirmede başarılıdırlar. Gardner'a göre bu zeka türüne sahip bireyler doğa ile daha uyumludur ve beslenme, çevreyi keşfetme ve diğer türler hakkında bilgi edinmeyle ilgilenirler.  
Ekleme Tarihi: 13 Haziran 2023 - Salı

Çoklu Zeka Kuramı

Zeka, uzun yıllar boyunca insanlık için gizemini koruyan en önemli şeylerden biriydi. Fakat gelişen teknolojiyle ve yapılan deney ve gözlemlerle bilim insanları zekayı farklı açılardan açıklamaya çalışmışlardır. O kişilerden biri de Harvard Üniversitesi’nde bilimsel çalışmalar yapan Amerikan psikolog Howard Gardner’dır. Gardner, zekaya dair çoklu zeka adını verdiği bir kuram oluşturmuştur. Bu 8 alt kategori insanın sahip olduğu zekasını hangi alanlarda daha etkin kullanabildiğine göre oluşturulmuştur.

Gardner’ın Çoklu Zeka Kuramındaki Zeka Boyutları

1) Uzamsal(Görsel) Zeka

Uzamsal zeka, görsellikle ve zihinde canlandırmayla ilgili olan zeka türüdür. İnsan doğduğundan beri görme duyusu aktif olduğundan zihinsel olarak ilk gelişim alanlarından biri olduğundan bahsedilmektedir. Görülen şeyleri hafızaya alma, sözlü şeyleri ise zihinde canlandırma, boyutlandırma ve görsel tasarımlar kurgulama uzamsal-görsel zeka becerilerindendir. 

2) Kinestetik(Bedensel) Zeka

Kinestetik zeka, beyin beden koordinasyonuyla ve nesneleri ustaca kullanma becerisi ile ilgilidir. Bedensel-kinestetik zekaya sahip kişiler; yüksek zihin-beden koordinasyonu sayesinde fiziksel performans gerektiren işlerde başarılı olurlar. Özellikle spor, dans, akrobasi gibi alanlarda öne çıkabilirler. 

3) Müziksel(Ritmik) Zeka

Müzikal zeka; müzikal kalıplar, beste oluşturma, müzik performansı sergileme gibi becerileri ifade eder. Bu zekaya sahip kişiler müzik enstrümanı çalmada, şarkı sözü yazmada veya orkestra yönetmede başarılı olabilirler.

4) Sözel(Dilsel) Zeka

Sözel-dilsel zekaya sahip insanlar; dilleri, dilbilgisi yapılarını, mecaz cümleleri anlamanın yanı sıra, istedikleri anlamları etkili bir şekilde iletme yeteneğine sahip olabilmektedirler. Komedyenlik gibi mizahi şeylerde başarılı olabilirler. 

5) İçsel Zeka

İçsel zeka; kişinin kendi duygu ve düşüncelerini, psikolojik durumlarını, benliklerini anlama ve değerlendirme becerisi olarak tanımlanabilmektedir. Bu bireyler kendilerini anlayıp hayatlarını planlayıp yönlendirirler. 

6) Sosyal Zeka

Sosyal zeka; diğer insanların isteklerini, motivasyonlarını ve hayallerini anlama ve diğer kişilerle etkili şekilde iletişim halinde olma kapasitesidir. Bu tür zekaya sahip olan kişiler; iletişim kurmada iyi, anlayışı yüksek ve lider özellikli olabilirler.

7) Matematiksel(Mantıksal) Zeka

Mantıksal-matematiksel zeka; akıl yürütme, denklem çözme veya eleştirel düşünce ile problem çözmedeki güçlü yeteneği ifade eder. Bu kişiler problemleri sayılar ya da mantık yoluyla gerçekleri kullanarak çözerler.

8) Doğasal Zeka 

Doğasal zeka, doğayı okuma ve anlama yeteneğinin olduğu zeka türüdür. Bu kişiler; doğada zaman geçirmeyi severler, hayvanlarla kolayca iletişim kurarlar, bitki yetiştirmede başarılıdırlar. Gardner'a göre bu zeka türüne sahip bireyler doğa ile daha uyumludur ve beslenme, çevreyi keşfetme ve diğer türler hakkında bilgi edinmeyle ilgilenirler.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.