İlan sitelerinde bazen tarla, bazen de arsa şeklinde satılık ilanlar mevcut. Dostlarımızdan, kimi zaman fiyatlarının daha uygun olması nedeniyle tarla olarak satılan yeri alıp üzerine ev yapsak olur mu şeklinde sorulara muhatap oluyoruz. Tarla olan yeri konut alanına çevirmek için bir başka deyişle imara açmak için neler yapılmalı hangi yollar izlenmelidir. Bunun gibi merak ettiğiniz soruların cevaplarını sizler için derlemeye karar verdik.
5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na göre tarım arazileri tarımsal üretim amacı dışında kullanılamamaktadır. Tarım arazileri kendi içerisinde bakanlık tarafından yapılan zemin etütü çalışmaları yani toprağın tuz oranı, taşlılık, drenaj, alkalilik özellik ve oranlarının etütleri doğrultusunda toprağın özelliklerine göre bazı gruplara ayrılmaktadır. Bu gruplardan başlıcaları mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ve marjinal tarım arazilerinden oluşmaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda gayrimenkul hukukuna göre tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olabilmektedir. Tarım arazilerinin imara açılabilmesi için ise öncelikle tarla arsa cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
Tarla, bağ veya bahçeden oluşan gayrimenkulünüzü arsaya dönüştürmek istediğiniz takdirde cins değişikliği işlemini yaptırmanız gerekmektedir. Tarım arazisinin cins değişikliği işlemi için şu belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Gayrimenkulün tapu senedi, Gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin nüfus cüzdanı, Gayrimenkulün cins değişikliği işlemi için yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair belediye veya valilik izni.
Tarım Arazisi Olan Tarlaya İmar İzni Ne Kadardır?
Öncelikle araziler, genel olarak tarım arazileri ve arsalar olarak iki gruba ayrılır. Tarım arazileri üzerinde tarım yapılan arazilerdir ve imar parselleri olmadığından üzerlerine ruhsatlı binalar yapılamamaktadır. Bu araziler bağ, bahçe, tarla, zeytinlik, tarım vb. olarak farklı isimlerle adlandırılabilmektedir. İmarsız olan tarlalar üzerinde yapılaşmaya izin verilmemektedir. Ancak belli sınırlamalar dâhilinde tarlaya inşaat yapılabilmektedir. Peki, tarlaya imar izni ne kadardır? Tarlaların imarı bulunmasa da üzerinde ruhsatlı ve tarım amaçlı vs. yapılaşma yapmak bazı şartlar altında mümkündür. Bu şartlar için; üst ölçek planı bulunmayan iskân dışı alanlarda bulunan parsellerde; inşaat alanı katsayısı yüzde 5’ten fazla olmamak, yapı inşaat alanları toplamı hiçbir koşulda 250 metreyi geçmemek, saçak seviyelerinin tabii zeminden yüksekliği 6.50 metreyi ve 2 katı aşmamak, yola ve parsel sınırlarına 5.00 metreden fazla yakın olmamak şartı ile bir ailenin oturması için bağ ve sayfiye evleri, kır kahvesi, lokanta veya bu tesislerin müştemilat binaları yapılabilmektedir. Bu konuda önceki yazılarımıza bakabilirsiniz.
Yeni yılın ilk haftasındayız, 2023 yılının ülkemize ve tüm insanlığa huzur ve barış getirmesini diliyorum. Umarım herkes için güzelliklerle hatırlanacak harika bir yıl olur.