Tahliye Taahhütnamesi, kiracı ve ev sahibi arasında imzalanan ve resmi nitelik taşıyan bir evraktır, herhangi bir ihtara gerek kalmadan kiralananın tahliye edilmesine dair taahhüt vermeyi sağlayan taahhütnamedir. Taahhütnamede kiraya verenin imzasının bulunma zorunluluğu yoktur. Taraflar aralarında bir düzenleme yapmaya karar vererek tahliye taahhütname tarihini belirleyebilirler. Bu durum öngörülü davranan taraflar için geçerlidir. Kiracı tarafından kiralayana verilmiş tahliye taahhüdünün önemli olan bir diğer yönü de, kiralayanın başka bir nedene dayanmasına gerek olmaksızın kira sözleşmesini ortadan kaldırabilmesidir. Yasalarımıza göre kiracı tarafından geçerli bir tahliye taahhüdü verilmesi durumu, tahliye sebeplerinin ilki olarak sayılmaktadır. Tahliye taahhütnamesi geçerli olabilmesi için belirli şartlar gereklidir.
Kiracı tarafından gayrimenkulün tahliye edileceği yazı ile bildirilmiş olmasına rağmen o tarihte tahliye edilmediği takdirde kiralayan icraya başvurabilmektedir. Her ne kadar kiralayanın icraya başvurabilme hakkı olsa da uygulamaya göre kiralayan icra dairesine başvurmadan doğrudan sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası açabilir. Bu konuda tercih kiralayana aittir. Kiracı tarafından kiralayana verilmiş tahliye taahhüdünün önemli olan bir diğer yönü de, kiralayanın başka bir nedene dayanmasına gerek olmaksızın kira sözleşmesini ortadan kaldırabilmesidir. Ayrıca isteğe göre, tahliye taahhüdünde zamanında tahliye edilmemesi halinde kiracının cezai şart ödeyeceği de kararlaştırılabilir.
Kira kontratı imzalanması sonrasında tahliye taahhütnamesi muhakkak alınmalıdır. Bu taahhütnameyi kiracı kabul etmezse geçerli olmaz. Çünkü Yargıtay kararı burada ihtiyaç sahibi olan kiracıyı korumayı hedeflemiştir ve irade sakatlığı içinde mecburen imzaladığını kabul eder. Kira sözleşmesi ile birlikte tahliye taahhütnamesi alınırsa, irade sakatlığının olması bir karine olacaktır. Aksi durumda sonradan imzalatılan taahhütnamelerde hile, ikrah veya hata olmadığını kiraya verenin ispat etmesi gerekir. Her ne kadar ispat kolaylığı açısından noter huzurunda verilmesi daha sağlıklı olsa da, böyle bir zorunluluğun bulunmadığını da belirtmek gerekir.
Hukuki uyuşmazlıklara neden olan ve ihbar ve ihtara gerek olmadan belirlenen ve tarih kısmını boş bırakarak evin tahliye edileceğini taahhüt eden bir metni kiracıya imzalatma durumudur. Buradaki öncelik taahhütnamedeki imzanın kiracıya ait olup olmamasıdır. Kiracı imzaya itiraz etmediği sürece doğru sayılacaktır. Yargıtay kiracının boş taahhütnameye imza atması halinde bunun sonuçlarına katlanarak tahliye etmesi gerektiği düşüncesindedir.
Son olarak tahliye taahhütnamesinin geçerlilik şartları 4 ana başlıkta ele alınabilir.
-
Tahliye taahhüdünün bizzat kiracı tarafından verilmiş olması
-
Tahliye taahhüdünün yazılı şekilde yapılmış olması
-
Tahliye taahhüdünün ilk kira sözleşmesinden sonra ya da kiralanana girildikten sonra verilmiş olması
-
Tahliye taahhüdünde, tahliye tarihinin belirtilmiş olması
Tüm okuyucularımızın yeni yıllarını kutlarım.