İlimizdeki karavancıların bir araya gelip oluşturduğu ve benim de yöneticisi olduğum ‘Kocaeli Karavan Grubu’muzun üyelerinden Bora Bey telefonla bir soru yöneltti. Şöyle ki; Bora Bey’in ikamet ettiği sitede 150 daire var ve okuyucumuzun da bu sitede 2 dairesi var. Her daireye 1 araçlık otoparkın düştüğü bu sitede herhangi bir park alanı sorunu yaşanmazken site sakinlerinden bazıları okuyucumuzun kendi hakkı olan ve geçişi engellemeyen bir yere park ettiği karavanını sorun olarak görüp imza toplamaya başlamışlar. Bu durumla ilgili görüşlerimizi soruyor ve biz de bu günkü köşemizde bu konuya yer vermeye karar verdik.
Yakın zamana kadar özgürlüğün simgesi olan ve pek çok kişinin hayalini süsleyen karavanlar, pandeminin de etkisiyle mantar gibi çoğaldı. Bilinçsiz ve karavan kültürünü temsil etmeyen bazı vatandaşların sergilediği olumsuz tavırlar yüzünden maalesef karavan sevgisi bazı yerlerde bir karavan nefretine dönüştü. Biz de grup olarak hem bu bilinçsiz kullanımla mücadele ediyor, hem de yetkililerle işbirliği halinde gerçek karavan kullanıcılarının mağdur olmasının önüne geçmeye çalışıyoruz. Vatandaşlar şikâyetlerinde çoğu zaman haklılar fakat artık her sorunun kaynağı karavancılar olarak görülmeye başlandı ki, bu kabul edilemez. Bilinçli karavancı ile diğerlerini ayırmak gerekir. Konumuza dönecek olursak;
Önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, apartman ve site yaşantısında karşılaştığımız sorunlarda başvuru kaynağımız Kat Mülkiyeti kanunu (KMK) 2’nci ve 4’üncü maddesine göre otoparklar ortak alandır. KMK’nın 16’ncı maddesine göre de kat malikleri ortak yerlerden “arsa payı” oranında yararlanırlar. “Arsa payı” oranında yararlanır ifadesi fiili kullanımda net olarak anlaşılır olmayabilir. Bu nedenle, site yönetimi tarafından bir otopark kullanım yerleşim şeması belirlenmesi faydalı olur. Ayrıca bu otopark kullanım şeması Yönetim Planı’nın eki olarak tapu kaydına da işlenirse otopark sorunu kesin olarak çözülmüş olur. Böylece her dairenin park yeri belli olduğundan komşular arasında sorun çıkmayacaktır. Eğer yönetim planında bu konuda bir düzenleme yoksa ve daire başına 1 veya daha az araçlık park yeri varsa boş yer bulan otoparka aracını park edecektir. Sitede daire başına 1 veya daha az araçlık park yeri varsa ve malik kendi aracını siteye park etmişse arsa payı kadar park yerini kullanmış olacaktır ve ekstradan park yeri işgal eden karavanı kaldırması gerekecektir. Fakat kendine ayrılan ya da arsa payına düşen otopark alanından fazla yer işgal etmeyen, site otoparkında sabit şekilde duran karavan yol geçişini engellemiyorsa hiçbir şekilde kaldırılamaz.
Peki, yönetim planına karavanlar yasak şeklinde bir ibare eklenirse ne olur?
Öncelikle Yönetim planını yönetici tek başına değiştiremez. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 28. maddesine göre yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmündedir. Yönetim planının değiştirilmesi için bütün kat maliklerinin 4/5'inin oyu şarttır. Eğer yine de 4/5 oyla karavanla ilgili bir yasak kararı alınmışsa kanuna aykırı ve ayrıcalıklı olarak hazırlanmış Yönetim Planı veya hükümlerinin iptali için mahkemeye dava açılmak suretiyle iptali istenebilir.
Özetle; Apartman ve siteler ortak yaşanılan alanlardır. Kimse kafasına göre kural belirleyemez, yasak koyamaz. Site sakininin sitedeki kendi kullanımına tahsis edilmiş ve hak ettiği otopark alanına araç ya da karavan park etmesi kendi tasarrufundadır. Başkalarının geçişini engellemiyorsa kaldırılamaz, yönetim planına böyle bir yasak eklenemez, eklenirse mahkemeye başvurulup kaldırılması istenilebilir.
Güzel bir hafta dilerim.