‘Ölüm hak miras helal’ atasözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Bir yakınını kaybeden kişi acısını yaşarken bir yandan da birtakım resmi işlemlerle ilgilenmek zorunda kalmaktadır. İşte bunlardan birisi de ölen kişinin üzerindeki malların mirasçısının üzerine devri, yani intikal işlemidir. Kişilerin korkulur rüyası haline gelen miras süreci aslında o kadar da zor bir süreç değildir. Kişiye miras kalması durumunda kendisi ya da vekili tarafından miras işlemlerine başlanması gerekir. Bu yazımızda işte bu sürecin aşamalarını anlatacağız.
Öncelikle sürece mirasçı belgesini (Veraset İlamı) alarak başlamalısınız. Mirasçı belgesi, Miras bırakanın mirasçılarının kim olduğunu ve kanuni miras paylarını gösteren belgedir. Uygulamada genellikle veraset ilamı ile aynı anlamda kullanılmaktadır. Mirasçılık belgesinin üç yolla alınması mümkündür. Birinci yol sulh hukuk mahkemelerinde çıkartılmasıdır. Miras bırakanın ölmeden önceki son ikametgâh adresinde bulunan sulh hukuk mahkemesine dilekçe ile başvurulur. İkinci yol ise noterde çıkartılmasıdır. Herhangi bir mirasçı tarafından notere başvuru yapılır, noter tarafından nüfus kayıt örnekleri de incelenerek çıkartılır. Üçüncü yol ise e-devlet sistemi üzerinden çıkartılmasıdır. 2018 yılı itibariyle başlayan uygulama ile birlikte 1990 yılı sonrası ölen kişilerin T.C. Kimlik Numarası girilerek mirasçılık belgesi çıkartılabilmektedir.
Mirasçılık belgesini noterden almak için taraflarca getirilmesi gereken belgeler şunlardır: Mirasçının kimlik belgesi, Murisin ölüm belgesi, Mirasçılık belgesi istemini içeren dilekçe gereklidir.
Adliyeden mirasçılık belgesi almak için ise mahkemeye hitaben yazılmış bir dilekçeyle adliyeye gidilmesi harç ve masraflar ödendikten sonra dilekçenin tevzi bürosuna teslim edilmesi gerekmektedir.
Mirasçılık belgesini almanız miras kalan malların intikal işlemini yapmanız için yeterli değildir. Aşağıdaki listede bulunan belgeleri tamamladıktan sonra tapu müdürlüğüne başvurarak intikal işlemini yapabilirsiniz. İntikal işlemleri için tüm mirasçıların yazılı onayına veya imzasına gerek yoktur. Mirasçılardan herhangi biri veraset ilamını alabileceği gibi, intikal için Tapu Sicil Müdürlüğü’ne de tek başına başvurabilir.
İntikal için gerekli belgeler şunlardır;
·İntikali istenen taşınmaz malın varsa tapu senedi,
·İntikal isteminde bulunan mirasçı veya yetkili temsilcinin fotoğraflı nüfus cüzdanı veya pasaportu
·Mahkeme veya noterce verilmiş mirasçılık (veraset) belgesinin aslı ya da mahkeme veya noterce onaylı örneği
·İntikal talebi, temsilci tarafından yapılıyor ise ayrıca temsile ilişkin belge
·Tapu senedine fotoğraf yapıştırılması isteniyor ise, talepte bulunan mirasçının veya mirasçıların intikali istenen taşınmaz mal sayısı kadar son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı
·Taşınmaz malın niteliği bina ise deprem sigortası
·Veraset ve intikal vergisi ilişiğinin kestirildiğine dair vergi dairesinden alınan belge