Ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılan kira sözleşmeleri ile başlayan kiracılıkta bazı anlaşmazlıklar yaşanabilmektedir. Taraflar maliyet gerektiren konularda birbirlerini sorumlu olarak gösterebiliyorlar. Bu da derin bir anlaşmazlık yaratıyor ve hatta bu anlaşmazlık mahkemeye kadar taşınabiliyor. Peki, kiralık bir evde kombi bozulursa kim sorumlu olur?
Kira sözleşmeleri ile hem ev sahipleri hem de kiracılar belirli sorumlulukları üstlenirler. Öncelikle ev sahipleri evleri teslim ettikleri gibi kiracılardan teslim alma hakkına sahiptirler. Kiracılar ise hayatın olağan akışına uygun bir şekilde normal yıpranmalardan sorumlu tutulamıyorlar. Bir evin demirbaşlarından olan kombi bozulursa bundan kim sorumlu olur?
Kiralık bir evde kombi demirbaş olarak değerlendirilmektedir. Kiracılar kombiyi teslim aldıkları gibi muhafaza etmekle sorumludurlar. Kullanımdan kaynaklanan masrafları da kiracılar karşılamak zorundadırlar. Eğer bir kombi bakımı yapılmadığı için bozulursa bunun tüm maliyeti kiracılara aittir. Ancak bir kombi kiracının bakım yaptırmasına, kullanımına özen göstermesine rağmen çalışamaz duruma gelirse burada kiracılar sorumlu tutulamazlar. Bu şekilde bozulan bir kombinin tüm masraflarını ev sahipleri karşılamak zorundadırlar. Kiracılardan bu masraflar için herhangi bir şekilde ödeme alınamaz.
Kiralık bir evde kombinin bozulması ile yapılacak olan ilk iş kiracının ev sahibi ile iletişime geçmesidir. Kusurun kimden kaynaklandığının tespiti için bir teknik destek alınır. Eve çağırılan teknik servis yaptığı inceleme ile kombi arızasının nedenini hem ev sahibine hem de kiracıya bildirir. Kombi ekonomik ömrünü tamamlamışsa masraf tamamen ev sahibinin olur. Kiracı bu durumda anlaşmaya göre kombi masraflarını karşılayıp kiradan düşebileceği gibi ev sahibinden de kombi masraflarını karşılamasını isteyebilirler. Tam tersi durumda ise ev sahibi kiracı kusurundan dolayı bozulan kombinin masrafını kiracıdan talep edebilirler.
Olayın hukuki boyutuna bakarsak; Borçlar kanunundaki maddeler bu konuda yol göstericidir. MADDE 317- “Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Bu konuda yerel âdete de bakılır.” şeklindedir. Ayrıca MADDE 318 de- “Kiracı, kendisinin gidermekle yükümlü olmadığı ayıpları kiraya verene gecikmeksizin bildirmekle yükümlüdür; aksi takdirde bundan doğan zarardan sorumludur” denilmektedir.
Sonuç olarak, konuyu en kısa hali ile özetlemek gerekirse; Kullanıcı kaynaklı meydana gelen her tür arızada masraf her zaman için kullanıcıya yani kiracıya aittir. Kombi bakım masrafını karşılamak, konut-işyeri içerisinde kalındığı sürece her yıl düzenli şekilde kombiye bakım yaptırıp kullanmak da yine kiracıya aittir. Bakım eksikliği sebebiyle oluşan arızaları kiracı karşılar. Ancak kiracı düzenli olarak bakımlarını yaptırdığı kombideki parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masrafları ise ev sahibi öder.
İyi bir hafta dilerim.