Bilindiği gibi daire içinde çeşitli nedenlerle arızalar meydana gelebilmektedir. Arızaların giderilmesinin bir ekonomik karşılığı olmakta ve bu harcama kalemi ev sahibi ile kiracı arasında zaman zaman ihtilafa neden olmaktadır. Ankara’dan bir okuyucumuz, içinde 4 yıldır aynı kiracı bulunan dairesinde gider borularının tıkandığını, kiracısının bu tamir masraflarını kiradan kesmek istediğini, bu durumda ne yapılması gerektiğini soruyor. O halde bu haftaki yazımızın konusu bu olsun.
Hemen belirtelim ki; daire içinde meydana gelen tıkanıklıklardan oturan kişiler sorumludur. Bu konuda ev sahibinin hiçbir sorumluluğu bulunmamaktadır. Hatta bazen eşyalarını barındırmak için ev kiralanabiliyor. Evin içinde hiç oturmasa dahi bu tip harcamalardan kiracı sorumludur. Oturan kişilerin bu sorunları kısa sürede giderilmesi gerekir. Yoksa problem büyüyüp ilerlerde binayı etkileyecek bir hal alacaktır. Fakat dairede oluşabilecek bir su kaçağında sorumluluk bu kez ev sahibindedir, mülkün yasal sahibi su kaçağı masraflarını ödemekle yükümlüdür. Kiracıların daire içinde meydana gelen su sızıntıları için herhangi bir ücret ödemesi gibi bir sorumluluğu yoktur.
Daire içinde olmayan, binanın genel hattını ilgilendiren bir sorunda ise meydan gelen arızadan tüm bina sakinleri sorumludur. Oluşan sorun kaçak ya da tıkanıklık bina kanalında bulunup sadece sizin daireyi etkiliyor olsa bile yine de sorumluluk tüm apartmana aittir. Çünkü bina hattında bir tadilat işlemine ihtiyaç olacaktır. Bu durumda ortak alan olduğu için tüm binanın sorumluğundadır.
Yeni taşınılan bir evde evin kullanımına engel tıkanıklık, arıza gibi tadilat gerektiren bir arıza varsa esas olan ev sahibinin bu sorunları giderip sağlam olarak teslim etmesidir. Kiracı, eve taşınmadan önce giderilmesi gereken arızaları tespit ederek ev sahibinden bunların halledilmesini talep edebilir.
Kiralanan ev veya işyeri ile ilgili DASK gibi zorunlu sigorta, Emlak Vergisi gibi vergi ödemelerini ev sahibi ödemekle yükümlüdür. Eğer bu ödemeleri kiracının ödemesi istenirse, kiradan düşülebilir. Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Binalardaki ortak kullanım alanlarıyla ilgili bakım-onarım giderleri de mülk sahibine aittir. Dış cephe boya badanası, mantolama, asansör bakım masrafları, bina tesisatında tadilat gibi masrafları mülk sahibi öder.
Bazı durumlarda masraflar kiradan düşülmeyebilir. Örneğin evde keyfi olarak yapılacak hiçbir masraf ev sahibine yükümlülük getirmez. Ayrıca ev sahibinin izni olmadan bu işlerin yapılması da doğru değildir ve kiracı ile ev sahibi arasında sorun yaşanmasına neden olur. Aksi durumda ev sahibinin kiracıyı evden çıkartıp maddi tazminat davası açma hakkı doğabilir.
Genelde apartmandan kaynaklanan sorunlarda masraflar ev sahibine aittir. Örneğin boya, dış cephe kaplaması, üst komşudan kaynaklanan sızıntı gibi durumlarda sorumluk ev sahibine aittir. Ancak kiracı ve ev sahibi arasında karşılıklı anlaşmayla bu tip konular çözüme kavuşturulabilir.
Her türlü soru, görüş ve önerilerinizi halilyavuz@gmail.com adresime gönderebilirsiniz.