Ev alım sürecinde sıklıkla duyulan ancak ne olduğu pek bilinmeyen kelimelerden birisi de “İskân”dır. Peki iskan nedir, iskan neden gereklidir, ne işe yarar, bu gün köşemizde bu konuyu detaylandıracağız.
Bir inşaat tamamlanmasının ardından yapılması gereken şeyler arasında yapı kullanım izin belgesi almak, yani iskân belgesi almak bulunmaktadır. İskân olmadığı durumlarda çeşitli kurumlarda zorluklar yaşanabilmektedir.
İnşaatı tamamlanmış bir binanın mimari projeye uygun şekilde yapıldığını onaylayan belgeye iskân ruhsatı denir. İskân belgesi alınarak söz konusu gayrimenkulde oturma ve kullanma hakkına sahip olunur. Bu sebeple iskân belgesi “yapı kullanma izin belgesi” olarak da adlandırılır. İnşa edilen yapının İskân belgesinin alınabilmesi için projeye uygun olarak tamamlanması gerekmektedir. Yapı kullanma izin belgesi ya da bir diğer adıyla iskân belgesi almak ancak bu şekilde mümkün olmaktadır. İnşaattan sorumlu olan müteahhit ya da yetkilendirdiği kişi tarafından ilgili belediyelerin imar müdürlüklerine verilecek dilekçe ile iskan almak için başvuruda bulunulabilir. Başvuru alınması için belediyelerin teknik ekiplerince inşaat alanı kontrolleri yapılır. İskân alınması için yapı ruhsatı başvurusunda belirlenmiş olan şartların yerine getirilmesi gerekir.
İskân raporu alabilmek için ilgili belediyelere gerekli belgeleri tamamlamış şekilde başvurmak yeterlidir. Tüm belgelerin sunulmasıyla birlikte belediyenin ilgili birimi, yapınızın uygun olup olmadığı konusunda bir analiz yapmaktadır. Eğer tespit edilen eksikler varsa giderilmesi istenir. Sürecin sonucunda yapınız İskân almaya uygunsa Yapı Kullanma İzni raporu düzenlenmektedir.
İskân belgesi için gerekli belgeler belediyeler arasında farklılık gösterse de genel olarak şu şekildedir;
İskân Belgesi İçin Dilekçe, Tapu Kayıt, Vergi Dairesi ”Borcu Yoktur” Yazısı, Dış Kanal Belgesi, Telekom Uygunluk Yazısı, Proje Müellifleri Raporu, Yapı denetim kuruluşu Belgesi, Bina Cephe Fotoğrafları- 13 x 18 cm, Emlak ve Çevre Temizlik Vergileri ”Borcu Yoktur” Belgesi, SGK ”borcu yoktur” Belgesi, Sığınak Raporu, Yangın Tesisat Raporu Belgeleri ile ilgili belediyelere başvuru yapılarak, iskân süreci başlatılabilir.
İskân başvurusu tüm işlemler tamamlandıktan sonra yaklaşık 30 günde sonuçlanır. İskân başvuru takibi ise söz konusu yapının bağlı olduğu belediyeden yapılabilir.
Tapuda iskân nasıl anlaşılır ya da görülür?” sorularının cevabını en doğru şekilde almanın yolu, tapu müdürlüğüne ve belediyelere başvurmaktır. Yapının inşa edildiği belediyenin imar müdürlüğündeki yapı kullanma izni birimleri, bu konuda size yardımcı olacaktır. Taşınmaza ait malik bilgisi, güncel adresi, ada parsel bilgileri, net alanı, borç bilgileri, haciz ve ipotek bilgileri araştırılmalı, ilgili belediyelerden iskân raporu, numarataj belgesi alınarak gayrimenkulün doğruluğu kontrol edilmelidir.
Huzurlu bir hafta dilerim.