Gayrimenkul, sadece konaklamak ya da bir iş yeri oluşturmak amacıyla alınmaz. Aynı zamanda, en çok tercih edilen yatırım aracıdır. Fakat yatırım amacıyla alınan gayrimenkuller, alış tarihi sonrasında belirli bir zaman içerisinde satılırsa bu durumda satıştan elde edilen gelir vergiye tabi tutulur. Bugünkü yazımda, pek bilinmeyen bu önemli konuyu ele almak istedim ve gayrimenkul satışının, alıştan kısa bir süre sonra gerçekleşmesi durumunda karşınıza çıkma ihtimali olan, değer artış kazancı vergisi hakkında bilmeniz gerekenleri yazdım.
Bir konut satın aldınız diyelim, bir süre sonra söz konusu konutun satışını gerçekleştirip gelir elde etmek istiyorsunuz. Fakat bu noktada konutu ne zaman satacağınız oldukça önemli. Çünkü gayrimenkul alış tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde evi satmanız durumunda bir vergi ödemeniz gerekiyor. Gelir Vergisi Kanununun 80. maddesi doğrultusunda alınan bu vergiye ise “Gayrimenkul Değer Artışı Kazancı Vergisi” deniyor.
Gayrimenkul değer artış kazancı vergisini kim öder?
Söz konusu verginin yükümlüsü, gayrimenkulünü elden çıkaran herkes değildir. Bu hususta bazı kıstaslar ele alınmaktadır. Gerçek kişilerin ödedikleri bir bedel karşılığında edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş sene içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artışı kazancı kapsamında gelir vergisine tabi tutulur. Yukarıdaki açıklamadan da anlaşılacağı üzere değer artış vergisinin yükümlüsü, gayrimenkulünü beş sene içinde elden çıkaranlardır.
Buna karşın, bedelsiz olarak ya da veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmemektedir.
Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Değer artışı kazancında endeksleme yapılır? Alış tarihinden önceki ay ve satış tarihinden önceki ay Yİ-ÜFE oranındaki artış 10 ve üzeri ise mal ve hakların alış bedeline bu artış oranı uygulanarak bulunan yeniden değerlenmiş alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark bulunarak gayrisafi kazanç bulunur.
Gayrimenkul değer artışı kazancı hesaplamak biraz zor ve zahmetli bir işlemdir. Dilerseniz bu konuda bir uzmandan profesyonel destek alabilir ya da gib.gov.tr ve bazı internet sitelerinin sunduğu hesaplama araçlarından faydalanarak kolaylıkla hesaplayabilirsiniz.
Gayrimenkul Değer Artışı Ne Zaman Ödenir?
Aldıkları evi 5 yıl geçmeden elden çıkaran mal sahiplerinin ödemesi gereken bu vergi, genellikle Mart ve Temmuz aylarında iki taksitle ödenebiliyor. Fakat ödeme tarihleri hakkındaki gelişmeleri takip etmekte fayda olduğunu belirtelim.
İyi bayramlar dilerim.