2021 yılı emlak vergisi 2. taksit ödemeleri 1 Kasım itibariyle resmen başladı. Bu vesileyle bu hafta emlak vergisi ile ilgili önemli hususları hatırlatmak istedim. Ülkemiz sınırları içerisinde yer alan bina, arsa ve arazilerin tamamı emlak vergisi konusuna girmektedir. Emlak Vergisi, belediyeler tarafından bina, arazi ve arsalar için tahsil edilen ve servete dayalı bir vergidir. Zamanında ödeme yapılmadığı takdirde gecikme cezası aylık yüzde 2 olarak uygulanmaktadır.
Emlak vergisinin mükellefi bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya araziye malik gibi tasarruf edenlerdir. Bir bina veya araziye paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilsen sorumludurlar. Hiçbir geliri olmayanlar, gelirleri sadece kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanlar ayrıca gazilerin, özürlülerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması halinde emlak vergisinden muaftır.
Bu yıl içinde gayrimenkul satın alanlar emlak vergisi ödemeye 2022’de ödemeye başlayacaklar fakat 31 Aralık 2021 tarihine kadar kimlikle birlikte bağlı bulunulan ilçe belediyesine başvurarak emlak vergisi beyanında bulunmanız gerekiyor. Bildirim süresinde yapılmazsa Vergi Usul Kanunu kapsamında ceza verilir. Kesilecek ceza tutarı zarara uğratılan emlak vergisinin bir katı olarak hesaplanır.
Gayrimenkulü olan kişiler, emlak vergisi borçlarının olup olmadığını E -Devlet sisteminden öğrenebilir. Vergi mükellefinin ilk önce E- Devlet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı hizmet sayfasını ziyaret etmesinin ardından Vergi Borcu sorgulama kısmına giriş yapması gerekiyor. Bu esnada T.C. kimlik numarası ve E -Devlet şifresi ile sisteme giriş yapıldıktan sonra borç sorgulama yapılabilmektedir.
Online emlak vergisi ödemeleri için seçenekler şu şekildedir. Gayrimenkulün bağlı olduğu belediyenin banka hesabına havale veya EFT ile ödeme gerçekleştirilebilir. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi aracılığıyla da emlak vergisi ödemesi yapılabiliyor. E-Devlet sisteminden çeşitli vergi borçları ödemesi yapılıyor. İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla yine E -Devlet şifresi ile giriş yapılarak borç sorgulanması ve ödenmesi mümkündür.
Ayrıca bağlı bulunulan belediyenin veznelerinden ve internet sitesi üzerinden de vergi borcu öğrenilip ödeme yapılabilmektedir.
Peki, emlak vergisi nasıl hesaplanıyor? Her mükellef emlak vergisi için farklı oran ve bedellerde vergi ödemesi yapar. Konutların emlak vergisi büyükşehir sınırlarında binde 2, işyeri dükkân binde 4, diğer belediyelerde konut binde 1, işyeri, dükkân binde 2 olarak hesaplanıyor. Yine büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, arsanın oranı binde 6, diğer belediyelerde de arazi binde 1, arsa binde 3 oranıyla uygulanmaktadır.
Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri için son tarih olarak 30 Kasım 2021 belirlenmiştir.