Bugün köşemizde okuyucularımızdan Metin Doğan beyin sorusunu yanıtlayacağız. Metin bey mailinde; İsmim Metin Doğan, Gebze de oturuyorum. www.gebzehurses.com da bir yazınızı okudum, yazıya istinaden sualime yanıt bulabilirim diye düşünerek desteğinizi isteyecektim. Çatı dubleksi almak üzereyim, binanın çatısını gördüğümde sadece bir dubleks olduğunu benim yan dairemde oturanın üstünün dubleks olmadığını, eğimli bir çatı olduğunu fark ettim. Bu durumda ben kendi çatımdan sorumlu olup diğer taraftan da sorumlu olabiliyor muyum, Ya da farklı bir deyişle diğer çatı tarafında sorun çıktığında binadaki diğer kat maliklerinin sorumluluğunda mı oluyor, bende o maliyete giriyor muyum? Böyle bir görüntüde yaşayabileceğim eksi durumlar neler olabilir. Kat mülkiyeti kanununda hangi ibarede buna benzer bilgiler yazmaktadır, teşekkür ederim, kolaylıklar dilerim. Şeklinde soruyor. Bu hususta daha önce de yazılar yazmıştık ama yine kısaca değinelim.
Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 4 – ‘Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır. a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,1 b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri, c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri. Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer’ denilmektedir.
Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre, çatı ve terasın ana yapıyı etkileyen zorunlu tamir giderlerine tüm kat maliklerinin katlanması gerektiğidir. Kat maliklerinin zorunlu olan tamir giderlerini karşılamak istememelerine ilişkin talepleri geçersiz kabul edilir. Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı yalıtımı da tüm kat maliklerine ait olup çatı tamiratı ve tadilatından kaynaklanan giderler tüm bina sakinleri arasında arsa payı oranında eşit paylaştırılır. Kiracıların da apartmanın diğer tüm ortak kullanım alanlarında olduğu gibi çatı veya teras için yapılan bakım, onarım, düzenleme işlerine katılma zorunluluğu mevcuttur. Fakat kiracı çatı için sorumlu olduğu bedeli site yönetimine banka kanalı ile ödedikten sonra bu makbuza ev sahibine ödediği kira bedelinden mahsup etme hakkına sahiptir. Çatının tamir bedeli ev sahibinin kira gelirinden karşılandığı için ödeme sorumluluğu kiracıya ait olup, ödeme yükümlülüğü ev sahibinindir. Kat Mülkiyeti Kanunu ve Yargıtay yerleşik içtihatları uyarınca bu husustaki maddi sorumluluk kiracının kira bedeliyle sınırlı tutulmuştur.
Yine çatı ile ilgili bir başka husus ta; Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca ana yapının dış duvarlarının, çatı veya damının reklam maksadıyla kiralanması gibi önemli yönetim işlerinin ancak bütün kat maliklerinin oy birliğiyle verecekleri karar üzerine yapılacağı hüküm altına alınmıştır.
Özetle; Tüm kat malikleri çatının su akıtması, kiremitlerin kırılması gibi sebeplerle oluşacak tamirat masraflarını ödemekle yükümlüdür. Giderler tüm bina sakinleri arasında arsa payı oranında eşit paylaştırılır.
Soru görüş ve önerileriniz için halilyavuz@gmail.com adresimi kullanabilirsiniz.
Güzel bir hafta diler, bu vesile ile Süper Lig şampiyonu Galatasaray’ı tebrik ederim.