Okuyucularımızdan Uğur Bey; “Altında dükkân olan, çift daire üzerine kurulu bir apartmanda, sağ taraftaki dairelerin kanalizasyon giderinde meydana gelen arıza nedeniyle binanın bodrum katını su basıyor. Bu durumda zararı sadece sağ taraftaki daireler mi, yoksa tüm malikler mi karşılar” şeklinde bir soru yöneltmiş. Bu gün bu soruyu yanıtlayalım, hem de benzer durumdaki sorunların çözümünde yol gösterici olsun.
Apartman ve site yaşamında komşuluk ilişkileri nedeniyle bir takım problemler yaşanabileceği gibi, binaların teknik altyapısı ile ilgili arızalarla da karşılaşabilmekteyiz. Bu sorunlardan birisi de sıkça karşılaşılan kanalizasyon ve su problemleridir. Karşılaşılan problemler elbette çözülüyor ancak ekonomik maliyeti komşular arasında anlaşmazlığa sebep olabiliyor. Bu durumda çözümü her zaman yasal çerçevede aramak gerekiyor.
Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 4 – “Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır. a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,(1) b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri, c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri. Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de Ortak yer konusuna girer” Şeklindedir.
Yine KMK Madde 20 – “(Değişik birinci fıkra: 13/4/1983-2814/9 Md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça: a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; b) Ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; (1) Katılmakla yükümlüdür. c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz şeklindedir.
Özetleyecek olursak; bahse konu binanın sağ tarafındaki giderde meydana gelen bir sorundan dolayı, bodrum kata akan kanalizasyon sorununu, sadece binanın sağ tarafında kısımda oturanlar değil, binanın tüm malikleri birlikte çözmekle yükümlüdür ve harcamalara hisseleri oranında katılmak zorundadır.
Güzel bir hafta dilerim.