Dyt. Yaprak YILMAZ DURAN
Köşe Yazarı
Dyt. Yaprak YILMAZ DURAN
 

Endormorf vücut tipine sahip bireyler nasıl beslenmelidir?

Sizlerde su içsem yarıyorculardansanız endomorf vücut tipine sahip olabilirsiniz. Endormorflar kolayca kilo alabilirler. Hızlı yağlanırlar, yağ kütleleri fazladır fakat kas kütleleri de düşük değildir. Bu yüzden iri görünürler. Endomorfların metabolizmaları yavaş çalışır. Diyet ve spor yapmalarına rağmen yavaş kilo verirler. Endomorflar karbonhidrat ve insüline duyarlı olma eğiliminde oldukları için bu vücut tipi için en iyi beslenme planı, karbonhidrat alımının mümkün olabildiğince sınırlandığı; sebze, meyve ve yüksek proteinli besinler yönünden zengin bir beslenme düzeni olacaktır. Her öğünde protein ve avokado, zeytinyağı faydalı yağ gruplarına yer verilmelidir. Az yağlı süt, yoğurt ve peynir gibi az yağlı süt ürünleri; beyaz et, yağlı balıklar, zeytinyağı ve avokado yağı, yumurta, badem, fındık ve ceviz de dahil olmak üzere sağlıklı yağlar içeren çiğ kuruyemişler tüketebilirsiniz. Endomorf vücut tipine sahip bireyler her ne kadar karbonhidrata fazla duyarlı olsa da günlük beslenmesinden karbonhidrat grubunu tamamen çıkarmamalıdır. Çünkü temel enerji kaynağımız karbonhidratlardır ve karbonhidrat tüketiminin sıfırlanması, büyük bir enerji eksikliği ve halsizlik, yorgunluk ile sonuçlanır. Aynı zamanda lif tüketiminin azalmasından ötürü bağırsak problemlerine yol açabilir, B grubu vitaminlerin yetersiz kalması sonucunda da sinir sistemi rahatsızları ortaya çıkabilir bu sebeple günlük beslenmede mutlaka karbonhidratlar yer almalıdır. Fakat diğer vücut tiplerine göre daha kısıtlı miktarda olmalıdır.  Endomorf vücut tipleri metabolizma hızları düşük olduğu için beslenmelerine ne kadar dikkat etseler de sadece diyet yaparak kilo vermekte ve yağ yakmakta zorlanabilirler. Bu nedenle bu vücut tipine sahip kişilerin daha sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmaları için egzersizi de mutlaka günlük rutinlerinin bir parçası haline getirmeleri gerekiyor. Kardiyo egzersizleri, endomorfların yağ yakması, enerji harcaması ve alınan-verilen kalori dengesini sağlayabilmeleri için olmazsa olmaz. Haftanın 2 ya da 3 günü, her biri maksimum 30 dakika sürecek High Intensity Interval Training (HIIT), yani Yüksek Yoğunluklu Aralıklı Antrenman ve egzersiz performansına bağlı olarak 30 ila 60 dakika arasında orta yoğunlukta kardiyo egzersizler metabolizma hızının artırılmasına, alınan kalorilerin enerjiye dönüştürülmesine ve yağ kütlesinin azalmasına yardımcı olacaktır. Yağ oranının azaltılmasının yanı sıra kas kütlesini korumak ve artırmak için egzersiz rutininde kardiyo egzersizleriyle birlikte ağırlık antrenmanlarına da mutlaka yer verilmesi gerekiyor. Kas kütlesinin artması, hareket halinde değilken de metabolizmanın çalışmasına ve metabolizma hızının artmasına yardımcı oluyor.
Ekleme Tarihi: 03 Ekim 2024 - Perşembe

Endormorf vücut tipine sahip bireyler nasıl beslenmelidir?

Sizlerde su içsem yarıyorculardansanız endomorf vücut tipine sahip olabilirsiniz. Endormorflar kolayca kilo alabilirler. Hızlı yağlanırlar, yağ kütleleri fazladır fakat kas kütleleri de düşük değildir. Bu yüzden iri görünürler. Endomorfların metabolizmaları yavaş çalışır. Diyet ve spor yapmalarına rağmen yavaş kilo verirler. Endomorflar karbonhidrat ve insüline duyarlı olma eğiliminde oldukları için bu vücut tipi için en iyi beslenme planı, karbonhidrat alımının mümkün olabildiğince sınırlandığı; sebze, meyve ve yüksek proteinli besinler yönünden zengin bir beslenme düzeni olacaktır. Her öğünde protein ve avokado, zeytinyağı faydalı yağ gruplarına yer verilmelidir. Az yağlı süt, yoğurt ve peynir gibi az yağlı süt ürünleri; beyaz et, yağlı balıklar, zeytinyağı ve avokado yağı, yumurta, badem, fındık ve ceviz de dahil olmak üzere sağlıklı yağlar içeren çiğ kuruyemişler tüketebilirsiniz.

Endomorf vücut tipine sahip bireyler her ne kadar karbonhidrata fazla duyarlı olsa da günlük beslenmesinden karbonhidrat grubunu tamamen çıkarmamalıdır. Çünkü temel enerji kaynağımız karbonhidratlardır ve karbonhidrat tüketiminin sıfırlanması, büyük bir enerji eksikliği ve halsizlik, yorgunluk ile sonuçlanır. Aynı zamanda lif tüketiminin azalmasından ötürü bağırsak problemlerine yol açabilir, B grubu vitaminlerin yetersiz kalması sonucunda da sinir sistemi rahatsızları ortaya çıkabilir bu sebeple günlük beslenmede mutlaka karbonhidratlar yer almalıdır. Fakat diğer vücut tiplerine göre daha kısıtlı miktarda olmalıdır. 

Endomorf vücut tipleri metabolizma hızları düşük olduğu için beslenmelerine ne kadar dikkat etseler de sadece diyet yaparak kilo vermekte ve yağ yakmakta zorlanabilirler. Bu nedenle bu vücut tipine sahip kişilerin daha sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmaları için egzersizi de mutlaka günlük rutinlerinin bir parçası haline getirmeleri gerekiyor. Kardiyo egzersizleri, endomorfların yağ yakması, enerji harcaması ve alınan-verilen kalori dengesini sağlayabilmeleri için olmazsa olmaz.

Haftanın 2 ya da 3 günü, her biri maksimum 30 dakika sürecek High Intensity Interval Training (HIIT), yani Yüksek Yoğunluklu Aralıklı Antrenman ve egzersiz performansına bağlı olarak 30 ila 60 dakika arasında orta yoğunlukta kardiyo egzersizler metabolizma hızının artırılmasına, alınan kalorilerin enerjiye dönüştürülmesine ve yağ kütlesinin azalmasına yardımcı olacaktır. Yağ oranının azaltılmasının yanı sıra kas kütlesini korumak ve artırmak için egzersiz rutininde kardiyo egzersizleriyle birlikte ağırlık antrenmanlarına da mutlaka yer verilmesi gerekiyor. Kas kütlesinin artması, hareket halinde değilken de metabolizmanın çalışmasına ve metabolizma hızının artmasına yardımcı oluyor.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.