Öğretmenlik mesleği insanlık tarihi boyunca her zaman asil bir meslek olarak kabul edilmiş ve çeşitli toplumlarda özel bir değer ve prestije sahip olmuştur. Kur’an-ı Kerim ayetlerinde de öğretmenlik ve ilim öğrenmenin yüce bir yeri vardır. Yüce Allah’ın Kuran-ı Kerim’deki şu emri gibi:
“… Allah sizden inananların ve kendilerine ilim verilenlerin derecelerini yükseltsin...”
Ayrıca Yüce İslam Peygamberinin (s,a,a) bu bağlamda şöyle buyurmuştur:
“Ben öğretmen olarak gönderildim.”
Öğretmenini toplumdaki rolü peygamberlerin rolüdür. Peygamberler de insanlığın öğretmenleridir. Çok hassas ve önemli bir roldür. Aynı zamanda sorumluluğumda vardır.
İslam kültüründe öğretmenin rolünün ve konumunun önemini göstermektedir. Bu nedenle dini metinlere göre insanın ilk öğretmeni Allah Teâlâ'dır. Allah’tan sonra peygamberler insanlığın öğretmenleridir. Üçüncü mertebede ise peygamberlerin halefleri olan imamlar (a.s) insanlığın öğretmenleridirler.
Her toplumdaki bireylerin mesleklere ve insanlara bakışı, içinde büyüdükleri toplumu yöneten ideolojiden türemektedir. Dolayısıyla toplumumuzun öğretmenlere bakış açısı, şüphesiz diğer düşünce ve inanç ekollerinin görüşlerinden çok farklı olan İslami öğretilere dayanmalıdır.
“Öğretmene bakış, öğrenenin öğretmene karşı nezaketin, şükranın ve teslimiyetin doruğunda olduğu, halkın da öğretmene gerçek anlamda saygı duyduğu ve kıymet verdiği İslami bakış açısına göre olmalıdır. Öğretmenin toplumdaki itibarı ve statüsü, mantık ve İslami bakış açısıyla ihya edilmeli ve öğretmen milletin gözünde saygın, onurlu ve gerçek büyüklüğe sahip olmalıdır.”
Toplumda büyük insanların yetişmesi, yüce gönüllü, hırslı ve insancıl insanların gayret ve çabalarını gerektirir ve insan yetiştirme bir eğitim ve öğretim sisteminin ve buna bağlı olarak öğretmenlerin en önemli özelliği ve işlevidir ve insanlık tarihi boyunca her zaman Allah’ın peygamberlerinin ve evliyalarının sorumluluğunda olmuştur.
“Bir öğretmenin en önemli özelliği, birçok yeteneğe, duyguya, hissiyata ve kapasiteye sahip kişilerin emrinde olması ve öğretmenin çaba ve girişiminin bu çocukları ve ergenleri seçkin bilim adamları ve takvalı, Salih , bilge ve yetenekli insanlar haline getirebilmesidir.”
Yüksek insani ve İslami niteliklerle bezenmiş gururlu ve ilerici bir topluma sahip olmak, bu toplumdaki insan hücrelerinin gelişim misyonundan sorumlu öğretmenlerin doğru performans göstermelerini gerektirir ve bu toplumun nihayetinin hayrı ve iyiliği, halkının çok yönlü sağlığına bağlıdır. Böyle bir toplumun temellerinin atılmasında öğretmenin rolü hayati önem taşır.
“Öğretmenin yüce konumu ve eşsiz rolü, insani erdemlere, bilime ve apaçık bilgiye dayalı mükemmel bir toplumun temelindedir.”
Bir öğretmenin doğru, iyi düşünülmüş şefkatli performansı, kültürel, ahlaki ve davranışsal birçok sorunun çözüldüğü toplumda kesinlikle sağlam bir temel oluşturabilir.
“Hünerli ve şefkatli öğretmenlerin toplumun ilerlemesinde ve mükemmelleşmesindeki rolü, toprağı altına dönüştürmekten daha değerlidir.”