Başarıya sebep olan şeylerden biri de ihlaslı amel yapmaktır. Bazen insan küçücük iyi bir davranışı ihlas ile yaptığında ilahi rızaya nail olur. Zira Allah o davranışın hacmine değil, ihlasla yapıldığına bakar.
Bu konuyla ilgili kuran-ı kerimde Kasas Suresi’nde Hz. Musa’nın hayatından bir kesiti örnek olarak inceleyebiliriz. Hz. Musa Beni İsrail’den birini öldürmeye çalışan Firavun’un zalim taraftarlarından birine kuvvetli bir yumruk attı. O şahıs yere yıkılarak hayatını kaybetti. Haberin şehirde yayılmasıyla Firavun’un adamları Hz. Musa’yı yakalayıp cezalandırmak için yola koyuldu. İmanlılardan biri Hz. Musa’ya Firavun’un adamlarının kendisinin peşinde olduğunu haber verdi. Bunun üzerine Hz. Musa şehri terk ederek Medyen’e doğru hareket etti. Şehrin girişinde çobanların kuyudan su çekerek, koyunlarına içirdiklerini ve orada sırada bekleyen iki kıza sıra vermediklerini gördü. Yorgun ve bitkinliğine rağmen yalnızca ihlasla kızlar için tek başına kuyudan su çekerek kızların koyunlarına içirdi. Ardından başını gökyüzüne kaldırıarak, kısa ancak son derece edepli bir şekilde dua etti:
...Sonra gölgeye çekildi ve "Rabbim! Doğrusu bana indireceğin her hayra muhtacım" dedi. Kasas/24
Bana herhangi bir şey ver demedi! Bana ne verirsen ona muhtacım dedi. Bir ağacın gölgesinin altında dua ve yakarış içindeyken Şuayb’ın (as) kızlarından biri yanına gelerek "Babam, bizim yerimize (hayvanları) sulamanın karşılığını ödemek için seni çağırıyor" dedi. Hz. Musa para için kızlara yardım etmemişti ama Şuayb peygamber ücretini vermek istiyordu. Hz. Musa, Hz. Şuayb’ın yanına gitti. Bu tanışma Hz. Musa’nın o büyük peygamberin damadı olmasına ve uzun yıllar onun yanında bir şeyler öğrenmesine sebep olmuştu.
Evet! Hz. Musa küçük ancak ihlas ile bir davranışta bulunmuş, bu küçük davranışın sonunda ilahi tevfik kapıları yüzüne açılmıştı. Hem evsizlik ve gurbetten kurtulmuş, hem iyi bir iş bulmuş, hem eş ve çocuk sahibi olmuş, hem de yaşlı ve tecrübeli bir peygamberden eğitim alarak Firavun ile cihada hazırlanmış oldu.
Bazen ihlas ile yapılan bir davranış, örneğin fakir birinin elinden tutmak, yolunu kaybetmişe yardım etmek, anne ve babaya saygı göstermek ve mazlumların yanında olmak bir ömür tevfike sebep olur. Bu yüzden küçük ihlaslı işleri küçük görmemek gerekir.