Veteriner harcamaları yüzde 52 artışla zirvede yer aldı

EKONOMİ 21.04.2025 - 13:40, Güncelleme: 21.04.2025 - 13:40
 

Veteriner harcamaları yüzde 52 artışla zirvede yer aldı

TARIMSAL GİRDİ FİYATLARI UÇTU;
TÜİK, Şubat 2025'e ilişkin Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi verilerini açıkladı. Tarım-GFE yıllık bazda yüzde 28,92 artarken, veteriner harcamaları yüzde 52’yi aşan artışla zirvede yer aldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarım sektörünün maliyet yükünü yansıtan Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'nin (Tarım-GFE) Şubat 2025 verilerini açıkladı. Endeks, aylık bazda yüzde 2,35 artarken, yıllık bazda ise yüzde 28,92’lik artış gösterdi. 2020 baz yılına göre hesaplanan Tarım-GFE, Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,35; 2024 Aralık ayına göre ise yüzde 8,38 oranında yükseldi. On iki aylık ortalamalara bakıldığında artış oranı yüzde 37,78’e ulaştı. Tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde aylık artış yüzde 2,40 olurken, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerde bu artış yüzde 2,02 olarak kaydedildi. VETERİNER HARCAMALARINDA YILLIK ARTIŞ YÜZDE 52’Yİ AŞTI Alt kalemlere bakıldığında, yıllık bazda en yüksek artış yüzde 52,51 ile veteriner harcamalarında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 43,36 ile diğer mal ve hizmetler ve yüzde 37,80 ile tarımsal yatırım harcamaları izledi. Aylık değişimde ise zirvede yüzde 3,78 artışla tohum ve dikim materyali yer aldı. Tarımsal ilaçlar, gübre ve toprak geliştiricilerde de dikkat çeken artışlar yaşandı. Tarımsal üretimin temel bileşenleri olan mazot, gübre, yem ve veteriner hizmetlerindeki artışlar, üreticinin omzundaki yükü artırmaya devam ediyor.
TARIMSAL GİRDİ FİYATLARI UÇTU;

TÜİK, Şubat 2025'e ilişkin Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi verilerini açıkladı. Tarım-GFE yıllık bazda yüzde 28,92 artarken, veteriner harcamaları yüzde 52’yi aşan artışla zirvede yer aldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarım sektörünün maliyet yükünü yansıtan Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'nin (Tarım-GFE) Şubat 2025 verilerini açıkladı. Endeks, aylık bazda yüzde 2,35 artarken, yıllık bazda ise yüzde 28,92’lik artış gösterdi. 2020 baz yılına göre hesaplanan Tarım-GFE, Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,35; 2024 Aralık ayına göre ise yüzde 8,38 oranında yükseldi. On iki aylık ortalamalara bakıldığında artış oranı yüzde 37,78’e ulaştı. Tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde aylık artış yüzde 2,40 olurken, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerde bu artış yüzde 2,02 olarak kaydedildi.

VETERİNER HARCAMALARINDA YILLIK ARTIŞ YÜZDE 52’Yİ AŞTI

Alt kalemlere bakıldığında, yıllık bazda en yüksek artış yüzde 52,51 ile veteriner harcamalarında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 43,36 ile diğer mal ve hizmetler ve yüzde 37,80 ile tarımsal yatırım harcamaları izledi. Aylık değişimde ise zirvede yüzde 3,78 artışla tohum ve dikim materyali yer aldı. Tarımsal ilaçlar, gübre ve toprak geliştiricilerde de dikkat çeken artışlar yaşandı. Tarımsal üretimin temel bileşenleri olan mazot, gübre, yem ve veteriner hizmetlerindeki artışlar, üreticinin omzundaki yükü artırmaya devam ediyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.