TÜBİTAK MAM, KAAN için yenilikçi sistemler geliştiriyor
TÜBİTAK MAM, KAAN için yenilikçi sistemler geliştiriyor
TÜBİTAK MAM, KAAN için yenilikçi sistemler geliştiriyor
Türkiye’nin Milli Muharip Uçağı KAAN, 21 Şubat 2024’te tarihi bir anı yaşattı. 08:50’de pistten havalanan KAAN, 13 dakika süren bu tarihi uçuşta 8000 feet irtifaya çıkarak 230 knot hıza ulaştı. TÜBİTAK MAM’ın geliştirdiği kritik sistemlerle desteklenen KAAN, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini ve potansiyelini tüm dünyaya kanıtladı. Türkiye’nin milli savunma sanayisinin başarı öyküsü KAAN için TÜBİTAK MAM tarafından geliştirilecek önemli sistemler şunlar:
TÜBİTAK MAM’ın geliştirdiği Yaşam Destek Sistemi, Muharip Uçak pilotlarının yüksek fiziksel dayanım gerektiren koşullarda temel yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmelerini sağlayacak.
Patlama Önleme Sistemi, Muharip uçaklarda uçağın değişken durumları göz önüne alınarak yakıt tanklarında patlama ve yakıt kaynama riskini azaltacak.
RASEM (Radar Soğurucu Çok Katmanlı İnce Film Yüzey Kaplamasının Elektromanyetik Olarak Modellenmesi ve Optimizasyonu) yazılımı, Milli Muharip Uçağı KAAN’ın radar görünmezlik özelliğini artırmak için hayata geçiriliyor. Bu yazılım, özellikle kanopi tasarımında kullanılacak ve KAAN’ın düşman radarları tarafından algılanma olasılığını en aza indirecek önemli bir adımı temsil ediyor. RASEM, KAAN’ın güvenlik ve operasyonel etkinliğini artırarak Türkiye’nin savunma kabiliyetlerine önemli bir katkı sağlayacak.
HAVSET (Hava Kanalı İçin Düşük Görünürlük Özelliği Sağlayan Set) projesi, KAAN’ın hava kanalına yerleştirilecek özel tasarım setlerle düşük görünürlük özelliği kazanmasını sağlayacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, KAAN düşman radarları için neredeyse algılanamaz hale gelecek.
FRESEÇ (Frekans Seçici Yüzeylerin Elektromanyetik Olarak Modellenmesi ve Uygulanması) projesi ise KAAN’ın radarda düşük görünürlük özelliğini daha da artırmak için radomun frekans seçici özellikte elektromanyetik tasarımını ve optimizasyonunu sağlayacak.
KAAN’ın ilk uçuşu, Türkiye’nin savunma sanayisindeki büyük başarılarının bir yansımasıydı. Ancak TÜBİTAK MAM’ın bu projelerle sağladığı katkılar, Türk savunma sanayisinin gelecekteki potansiyelini gözler önüne seriyor. Bu sistemlerle donatılan KAAN, Türkiye’nin ulusal güvenliğine daha da büyük bir katkı sağlayacak.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.