OZAN’ın 3. paket üretimine başlandı
OZAN’ın 3. paket üretimine başlandı
OZAN’ın 3. paket üretimine başlandı
TÜBİTAK BİLGEM ve ERBAB iş birliğiyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı Metal Mayın Dedektörü OZAN’ın 3. paket üretimine başlandı.
2021 yılında TÜBİTAK ve ERBAB arasında imzalanan teknoloji transferi sözleşmesi ile başlayan hazırlık süreci tamamlandı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı 3. Paket Metal Mayın Dedektörü Alımı Projesi için üretime başlama töreni düzenlendi. Törene, Ozan Metal Mayın Dedektörü’ne ismini veren ve 23 Ekim 2017 tarihinde Çukurca İlçesi kırsalında teröristlerce döşenen el yapımı patlayıcının (EYP) infilak etmesi sonucu şehit olan Üsteğmen Ozan Olgu Köreke’nin ailesi de katıldı. Etkinlik, şehitlerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
ŞEHİT ÜSTEĞMENİN AİLESİ İLK LEHİMİ YAPTI
Konuşmaların ardından, Şehit Üsteğmen Ozan Olgu Köreke’nin ailesi, teknoloji transferi sonrası silahlı kuvvetlere teslim edilecek ilk cihazların üretiminin ilk lehimlerini yaptı. Şehit Üsteğmen Ozan Olgu Köreke’nin annesi Aydanur Köreke, oğlunun isminin insanların hayatını kurtaran teknolojide yaşatılmasından gurur duyduğunu ve geliştirilen teknolojilerle mayın ve EYP’nin sebep olduğu can kayıplarının son bulması dileğini ifade etti. Babası Hüseyin Köreke ise, TÜBİTAK BİLGEM ve Ozan Mayın Dedektörü üretim konsorsiyumu olan COMIT ekibine teşekkürlerini iletti. Etkinliğe Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB), Kara Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK BİLGEM, BASDEC (Bursa Uzay Savunma Havacılık Uzay Kümelenmesi) ve COMIT konsorsiyumu ortakları olan ERBAB, Ons Havacılık, Emre Makina, Öztuğ Otomotiv temsilcileri katıldı. TÜBİTAK BİLGEM’den Dr. Hakkı Murat Genç, Dr. Hakkı Nazlı, Ersin Özkan, Ahmet Karaca, Doğu Vural Özbudak, Ömer Faruk Aydın da törene iştirak etti.
ÖNEMLİ BİR BAŞLANGIÇ
BİLGEM Bilişim Teknolojileri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Hakkı Murat Genç, Ozan Mayın Dedektörünün, TÜBİTAK BİLGEM Mayın ve El Yapımı Patlayıcı Karşı Tedbirleri Test ve Araştırma Merkezi’nde (MEKTAM) ekibin gece gündüz demeden yoğun ve özverili çalışmaları sonucunda ortaya çıktığını belirtti. Genç, dedektörün SSB ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın da desteği ile örnek gösterilen başarılı bir ürün olduğunu vurguladı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı 3. Paket Metal Mayın Dedektörü Alımı Projesi, Bursa firmalarının ana yüklenici olarak üstlendiği ilk SSB destekli proje olması sebebiyle de önem arz ediyor. Bursa sanayisinin savunma sektörüne katkısının artması, sektörün ülke genelinde yaygınlaşması için önemli bir başlangıç olarak görülüyor. Bugüne kadar TÜBİTAK BİLGEM tarafından başarıyla üretilen ve saha desteği özverili bir şekilde verilen Ozan Metal Mayın Dedektörü’nün, teknoloji transferi ile özel sektörün de desteğini alarak çok daha etkin olarak kullanılması ve yaygınlaşması planlanıyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.