Sigorta uyuşmazlığında hızlı çözüm mümkün

EKONOMİ 21.03.2025 - 12:30, Güncelleme: 21.03.2025 - 20:25
 

Sigorta uyuşmazlığında hızlı çözüm mümkün

Sigorta uyuşmazlığında hızlı çözüm mümkün
Sigorta Hakemi İbrahim Halil Güneş, Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmanın avantajlarının vatandaşlar tarafından bilinmediğini vurguladı. Güneş, "Sigorta uyuşmazlıklarıyla karşı karşıya kalanlar, mahkeme yoluna gitmeden önce bu alternatifi değerlendirmeli" çağrısı yaptı. Sigorta Tahkim Komisyonu, Türkiye’deki sigorta uyuşmazlıklarının mahkemeye gitmeden çözümü için geliştirilen alternatif bir yöntem. Ancak ne yazık ki bu komisyonun işlevi, birçok vatandaş tarafından yeterince bilinmiyor. Hatta, komisyonun sigorta şirketleri tarafından kurulduğu ve onların denetiminde olduğu yönünde yanlış bir algı yaygın. Oysa ki, Sigorta Tahkim Komisyonu’nda görev yapan hakemler; sigorta hukuku alanında uzman avukatlar, hakimler, sigortacılar ve akademisyenlerden oluşan bir havuzdan sınavla seçiliyor. Ve bu hakemler, Anayasa, kanunlar ve hukuka uygun olarak, vicdani kanaatlerine dayanarak bağımsız ve tarafsız kararlar veriyor. GÜNEŞ'TEN VATANDAŞA ÇAĞRI Sigorta Tahkim Komisyonu Uyuşmazlık Hakemi İbrahim Halil Güneş ise Sigorta Tahkim Komisyonu’nun hem hızlı hem de bağımsız bir çözüm sunduğunun altını çizerek, vatandaşları bu yöntemi daha sık kullanmaya davet ediyor. "Sigorta uyuşmazlıklarıyla karşı karşıya kalanlar, mahkeme yoluna gitmeden önce bu alternatifi değerlendirmeli" çağrısında bulunan İbrahim Halil Güneş şunları söyledi: PEK ÇOK AVANTAJI VAR "Sigorta poliçelerinden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümünde önemli bir rol oynayan Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapmanın pek çok avantajı bulunuyor. Öncelikle, komisyona iletilen uyuşmazlıklar, hakemler tarafından en geç 4 ay içinde karara bağlanıyor. Bu, mahkeme süreçlerine kıyasla çok daha hızlı bir çözüm sunuyor. Ayrıca, 15 bin liranın altındaki uyuşmazlıklarda verilen kararlar kesin olurken, 238 bin 730 liranın üzerindeki uyuşmazlıklar temyize tabi tutulabiliyor. Bunun dışında istinaf kanun yoluna başvuru aşamasının bulunmaması da süreci sadeleştiren bir diğer unsur olarak öne çıkıyor."
Sigorta uyuşmazlığında hızlı çözüm mümkün

Sigorta Hakemi İbrahim Halil Güneş, Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmanın avantajlarının vatandaşlar tarafından bilinmediğini vurguladı. Güneş, "Sigorta uyuşmazlıklarıyla karşı karşıya kalanlar, mahkeme yoluna gitmeden önce bu alternatifi değerlendirmeli" çağrısı yaptı.

Sigorta Tahkim Komisyonu, Türkiye’deki sigorta uyuşmazlıklarının mahkemeye gitmeden çözümü için geliştirilen alternatif bir yöntem. Ancak ne yazık ki bu komisyonun işlevi, birçok vatandaş tarafından yeterince bilinmiyor. Hatta, komisyonun sigorta şirketleri tarafından kurulduğu ve onların denetiminde olduğu yönünde yanlış bir algı yaygın. Oysa ki, Sigorta Tahkim Komisyonu’nda görev yapan hakemler; sigorta hukuku alanında uzman avukatlar, hakimler, sigortacılar ve akademisyenlerden oluşan bir havuzdan sınavla seçiliyor. Ve bu hakemler, Anayasa, kanunlar ve hukuka uygun olarak, vicdani kanaatlerine dayanarak bağımsız ve tarafsız kararlar veriyor.

GÜNEŞ'TEN VATANDAŞA ÇAĞRI

Sigorta Tahkim Komisyonu Uyuşmazlık Hakemi İbrahim Halil Güneş ise Sigorta Tahkim Komisyonu’nun hem hızlı hem de bağımsız bir çözüm sunduğunun altını çizerek, vatandaşları bu yöntemi daha sık kullanmaya davet ediyor. "Sigorta uyuşmazlıklarıyla karşı karşıya kalanlar, mahkeme yoluna gitmeden önce bu alternatifi değerlendirmeli" çağrısında bulunan İbrahim Halil Güneş şunları söyledi:

PEK ÇOK AVANTAJI VAR

"Sigorta poliçelerinden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümünde önemli bir rol oynayan Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapmanın pek çok avantajı bulunuyor. Öncelikle, komisyona iletilen uyuşmazlıklar, hakemler tarafından en geç 4 ay içinde karara bağlanıyor. Bu, mahkeme süreçlerine kıyasla çok daha hızlı bir çözüm sunuyor. Ayrıca, 15 bin liranın altındaki uyuşmazlıklarda verilen kararlar kesin olurken, 238 bin 730 liranın üzerindeki uyuşmazlıklar temyize tabi tutulabiliyor. Bunun dışında istinaf kanun yoluna başvuru aşamasının bulunmaması da süreci sadeleştiren bir diğer unsur olarak öne çıkıyor."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.