GTÜ’den kültürel mirası belgeleme çalışması

GEBZE 28.10.2024 - 15:56, Güncelleme: 28.10.2024 - 15:56
 

GTÜ’den kültürel mirası belgeleme çalışması

GTÜ’den kültürel mirası belgeleme çalışması
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Mimarlık Bölümü öğrencileri, Tarihi Yapı Çözümleme dersi kapsamında Kocaeli/Tavşancıl, Balıkesir/Ayvalık ve İstanbul / Eyüpsultan’da kültürel mirasın belgelenmesi amacıyla alan çalışması yaptılar. Öğrenciler alan çalışması süresince geleneksel sivil mimarlık örneği konutların ve tarihî dinî yapıların mimarî belgelemesi için ölçüm ve fotografik belgeleme çalışması gerçekleştirdiler. Geleneksel ölçüm tekniklerinin yanı sıra teknolojik ölçüm ve belgeleme tekniklerinden de yararlanıldı. Ayvalık’taki alan çalışmasında mimarlık öğrencilerine, GTÜ Harita Mühendisliği lisans öğrencileri total station ölçümleri ile Ayvalık Belediyesi ise lazer taraması ile destek olundu. 17 YAPI ÜZERİNDE ÇALIŞTILAR 14 konut ve 3 dinî yapı olmak üzere kültürel miras niteliğindeki toplam 17 yapı üzerinde çalışan öğrenciler, bir yandan ölçme tekniklerini uygulamalı olarak öğrenirken bir yandan da söz konusu yerleşimlerdeki yerel kültürü, plan tipolojilerini ve geleneksel ahşap ve kâgir yapım tekniklerini yerinde gözlemleme ve deneyimleme fırsatı buldular. Alan çalışmalarının ardından, güz ve bahar dönemlerinde, çalışılan yapıların rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri ve raporları hazırlanacak. Bu sayede, daha önce belgelenmemiş olan kültürel mirasın belgelenmesi sağlanırken, dolaylı yoldan mülk sahiplerine ve yerel yönetimlere de proje desteği ile toplumsal katkı sağlanıyor. Gebze Teknik Üniversitesi, Ayvalık Belediyesi, Dilovası Belediyesi ve Eyüpsultan Belediyesi, alan çalışmaları süresince öğrencileri ulaşım, konaklama ve yemek gibi lojistik yönlerden destekledi.
GTÜ’den kültürel mirası belgeleme çalışması

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Mimarlık Bölümü öğrencileri, Tarihi Yapı Çözümleme dersi kapsamında Kocaeli/Tavşancıl, Balıkesir/Ayvalık ve İstanbul / Eyüpsultan’da kültürel mirasın belgelenmesi amacıyla alan çalışması yaptılar. Öğrenciler alan çalışması süresince geleneksel sivil mimarlık örneği konutların ve tarihî dinî yapıların mimarî belgelemesi için ölçüm ve fotografik belgeleme çalışması gerçekleştirdiler. Geleneksel ölçüm tekniklerinin yanı sıra teknolojik ölçüm ve belgeleme tekniklerinden de yararlanıldı. Ayvalık’taki alan çalışmasında mimarlık öğrencilerine, GTÜ Harita Mühendisliği lisans öğrencileri total station ölçümleri ile Ayvalık Belediyesi ise lazer taraması ile destek olundu.

17 YAPI ÜZERİNDE ÇALIŞTILAR

14 konut ve 3 dinî yapı olmak üzere kültürel miras niteliğindeki toplam 17 yapı üzerinde çalışan öğrenciler, bir yandan ölçme tekniklerini uygulamalı olarak öğrenirken bir yandan da söz konusu yerleşimlerdeki yerel kültürü, plan tipolojilerini ve geleneksel ahşap ve kâgir yapım tekniklerini yerinde gözlemleme ve deneyimleme fırsatı buldular. Alan çalışmalarının ardından, güz ve bahar dönemlerinde, çalışılan yapıların rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri ve raporları hazırlanacak. Bu sayede, daha önce belgelenmemiş olan kültürel mirasın belgelenmesi sağlanırken, dolaylı yoldan mülk sahiplerine ve yerel yönetimlere de proje desteği ile toplumsal katkı sağlanıyor. Gebze Teknik Üniversitesi, Ayvalık Belediyesi, Dilovası Belediyesi ve Eyüpsultan Belediyesi, alan çalışmaları süresince öğrencileri ulaşım, konaklama ve yemek gibi lojistik yönlerden destekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.