Otomobili 13 yaş üzeri olanlar dikkat!

GÜNDEM 14.10.2024 - 11:17, Güncelleme: 14.10.2024 - 11:17
 

Otomobili 13 yaş üzeri olanlar dikkat!

OTOMOTİV SANAYİİ DERNEĞİ BAŞKANINDAN ARAÇ DEĞİŞTİRME DESTEĞİ ÇAĞRISI;
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, Türkiye'deki araçların yaklaşık üçte birinin 13 yaş ve üzeri olduğunu vurgulayarak çevre kirliliğine dikkat çekti. Çevre Bakanlığı aracılığıyla bir fon oluşturulmasını ve eski araçların belirli bir miktar karşılığında hurdaya ayrılmasını önerdi. "Bunu araç değiştirme desteği olarak düşünebiliriz geçmişte de benzer uygulamalar yapıldı" şeklinde konuştu. Otomotiv üretimi azalmışken, ihracatta da kısmi bir duraklama yaşanıyor. Türkiye'deki kayıtlı araçların yaşlanması, çevre açısından önemli bir sorun teşkil ederken, 13 yaş üstü otomobiller için 'araç değiştirme desteği' talep ediliyor. OSD'nin yayımladığı rapora göre, toplam otomotiv üretimi geçen yıla göre yüzde 7 düşerken, ihracat ise önceki yıl ile benzer bir seyir izleyerek yüzde 1 oranında yavaşladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv sanayisinin ihracatı yılın ilk dokuz ayında yüzde 16 artışla 26,7 milyar dolara ulaştı ve sektörel sıralamada ilk sırada yer aldı. Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, Eroldu, eylül ayında 3,4 milyar dolarlık ihracatla rekor kırdıklarını belirtirken, "Adetsel ihracatımızda, geçen yılın eylül ayına göre yüzde 16'lık bir artışla yaklaşık 90 bin adete ulaştık. Bu yıl sonu için oldukça olumlu bir sinyal," dedi. Ancak kapasite kullanımında hâlâ bir eksiklik söz konusu; geçen yıla göre 3 puanlık bir düşüşle yüzde 76 seviyelerinde kaldıklarını ifade etti. ESKİ ARAÇLAR İÇİN 'FON KURULSUN, HURDAYA AYRILSIN' ÖNERİSİ Çevre kirliliğinin yüzde 95’lik oranının trafiğe kayıtlı eski araçlardan kaynaklandığına dikkat çeken Eroldu “Mevcut parkın neredeyse 10 milyon adedi, 13 yaş ve üstü. Bu araçlar çevre kirliliğinin 95’ini oluşturuyor. Bu parkın bertaraf edilmesi lazım, örneğin Çevre Bakanlığı üzerinden bir fon oluşturulması ve eski araçların belli bir rakam karşılığında hurdaya ayrılması konuşulabilir. Araç değiştirme desteği gibi düşünebiliriz bunu. Geçmiş yıllarda yapıldı, çok suiistimaller oldu. Bir takım tedbirlerle bu önlenebilir. Bu gerçekten önemli bir konu, bu durumun sağlayacağı yakıt ekonomisi bile ülkenin yakıt faturasına büyük bir destek aslında. Çevresel katkıların yanı sıra ödemeler dengesi için de önem arz ediyor. "YAKIT SARFİYATI İKİ KATI" 2000 yılı öncesi modellerin yakıt sarfiyatı neredeyse iki katı. Bu noktada atılacak bir adım ülkemizin 0 emisyon hedefleri için ciddi bir ilerleme kazandıracaktır.  Hibrit ve elektrikli araçların ön plana çıkmasını desteklenmesi bu noktada önemli rol oynuyor” dedi.
OTOMOTİV SANAYİİ DERNEĞİ BAŞKANINDAN ARAÇ DEĞİŞTİRME DESTEĞİ ÇAĞRISI;

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, Türkiye'deki araçların yaklaşık üçte birinin 13 yaş ve üzeri olduğunu vurgulayarak çevre kirliliğine dikkat çekti. Çevre Bakanlığı aracılığıyla bir fon oluşturulmasını ve eski araçların belirli bir miktar karşılığında hurdaya ayrılmasını önerdi. "Bunu araç değiştirme desteği olarak düşünebiliriz geçmişte de benzer uygulamalar yapıldı" şeklinde konuştu.

Otomotiv üretimi azalmışken, ihracatta da kısmi bir duraklama yaşanıyor. Türkiye'deki kayıtlı araçların yaşlanması, çevre açısından önemli bir sorun teşkil ederken, 13 yaş üstü otomobiller için 'araç değiştirme desteği' talep ediliyor. OSD'nin yayımladığı rapora göre, toplam otomotiv üretimi geçen yıla göre yüzde 7 düşerken, ihracat ise önceki yıl ile benzer bir seyir izleyerek yüzde 1 oranında yavaşladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv sanayisinin ihracatı yılın ilk dokuz ayında yüzde 16 artışla 26,7 milyar dolara ulaştı ve sektörel sıralamada ilk sırada yer aldı. Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, Eroldu, eylül ayında 3,4 milyar dolarlık ihracatla rekor kırdıklarını belirtirken, "Adetsel ihracatımızda, geçen yılın eylül ayına göre yüzde 16'lık bir artışla yaklaşık 90 bin adete ulaştık. Bu yıl sonu için oldukça olumlu bir sinyal," dedi. Ancak kapasite kullanımında hâlâ bir eksiklik söz konusu; geçen yıla göre 3 puanlık bir düşüşle yüzde 76 seviyelerinde kaldıklarını ifade etti.

ESKİ ARAÇLAR İÇİN 'FON KURULSUN, HURDAYA AYRILSIN' ÖNERİSİ

Çevre kirliliğinin yüzde 95’lik oranının trafiğe kayıtlı eski araçlardan kaynaklandığına dikkat çeken Eroldu “Mevcut parkın neredeyse 10 milyon adedi, 13 yaş ve üstü. Bu araçlar çevre kirliliğinin 95’ini oluşturuyor. Bu parkın bertaraf edilmesi lazım, örneğin Çevre Bakanlığı üzerinden bir fon oluşturulması ve eski araçların belli bir rakam karşılığında hurdaya ayrılması konuşulabilir. Araç değiştirme desteği gibi düşünebiliriz bunu. Geçmiş yıllarda yapıldı, çok suiistimaller oldu. Bir takım tedbirlerle bu önlenebilir. Bu gerçekten önemli bir konu, bu durumun sağlayacağı yakıt ekonomisi bile ülkenin yakıt faturasına büyük bir destek aslında. Çevresel katkıların yanı sıra ödemeler dengesi için de önem arz ediyor.

"YAKIT SARFİYATI İKİ KATI"

2000 yılı öncesi modellerin yakıt sarfiyatı neredeyse iki katı. Bu noktada atılacak bir adım ülkemizin 0 emisyon hedefleri için ciddi bir ilerleme kazandıracaktır.  Hibrit ve elektrikli araçların ön plana çıkmasını desteklenmesi bu noktada önemli rol oynuyor” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.