Tarihi doku yeniden canlanıyor

Dilovası 21.04.2021 - 13:01, Güncelleme: 05.03.2022 - 13:23
 

Tarihi doku yeniden canlanıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dilovası Belediyesi'nin ortaklaşa gerçekleştireceği yenileme çalışması olan, “Tarihi Tavşancıl Evleri Yaşatma Projesi" için Dilovası Tavşancıl Meydanı'nda protokol töreni düzenlendi. Gebze bölgesinin kültürel mirası içinde yer alan 21 tescilli ve belediyenin sorumluluğunda 46 yapının koruma, onarım, kentsel tasarım projelerinin hazırlanmasına ilişkin protokole; Dilovası Kaymakamı Mustafa Asım Alkan, Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen ve Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir imzayı attı. “TARİHİ YAŞATMAK ADINA SORUMLULUK HİSSETTİM” İmza töreninde ayrıca AK Parti Dilovası İlçe Başkanı İlhan Yıldırım, meclis üyeleri ve muhtarlar hazır bulundu. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Şayir, “Buradaki tarihi gördüğümde çok duygulanıyordum. Tavşancıl’da geçtiğimiz her sokakta bir tarihi doku var. Tarihi yaşatmak için sorumluluk hissettim. Tavşancıl’da Ulu Önder Atatürk’ün silah arkadaşı Yahya Kaptan var, onun tarihi burada. Ekip arkadaşlarımla ilk işlerimizden biri tarihi dokularımızı ön plana çıkarmak oldu. Tavşancıl neden bir Safranbolu olmasın, neden bir Beypazarı olmasın, neden bir Şirince olmasın dedik ve bu duygularla yola çıktık. Burası gelecekte parmakla gösterilecek bir yer olacak, Avrupalılar tarihlerini çve öve anlatamıyor, bizlerde ülkemizde çok daha büyük bir tarihi doku tarihi miras var” dedi. “TAVŞANCIL NEDEN SAFRANBOLU OLMASIN?” Şayir’in ardından açıklamalarda bulunan Taşdelen, “İlimizin tarihine bakıldığında büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir yer. Kültürel varlık açısından çok zenginiz. Tavşancıl bölgesinde ise 70 tane sivil mimarlık örneği var. 67 adet sivil mimarlık örneğimizin projeleri hazırlanacak ve Tavşanıl’ı kültüre tarihe kazandıracağız. Tavşancıl neden bir Safranbolu olmasın? Onlardan bir eksiğimiz yok. Burayı bugünden sonra turizmimize kazandıracağız” şeklinde konuştu. “PROTOKOLE İMZA ATTILAR” Programda son olarak açıklamalarda bulunan Kaymakam Alkan, “Tavşancıl için çok önemli olan evlerin onarımı noktasında Başkanımız Hamza Şayir’in bakanlık düzeyinde yaptığı görüşme sonrasında bugün bir protokol imzalanacak. Dilovası sanayinin gölgesi altında kalmış. Dilovası’nda birçok tarihi kültürel değerleri var. Roma ve Osmanlı döneminden kalan yollar ve köprüler var. Tavşancıl’da restorasyon sonrasında bir Safranbolu ve Beypazarı gibi anılmaya başlanacak” açıklamasında bulundu. Konuşmaların ardından Şayir ve Taşdelen protokolün altına imza attı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dilovası Belediyesi'nin ortaklaşa gerçekleştireceği yenileme çalışması olan, “Tarihi Tavşancıl Evleri Yaşatma Projesi" için Dilovası Tavşancıl Meydanı'nda protokol töreni düzenlendi. Gebze bölgesinin kültürel mirası içinde yer alan 21 tescilli ve belediyenin sorumluluğunda 46 yapının koruma, onarım, kentsel tasarım projelerinin hazırlanmasına ilişkin protokole; Dilovası Kaymakamı Mustafa Asım Alkan, Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen ve Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir imzayı attı.

“TARİHİ YAŞATMAK ADINA SORUMLULUK HİSSETTİM”

İmza töreninde ayrıca AK Parti Dilovası İlçe Başkanı İlhan Yıldırım, meclis üyeleri ve muhtarlar hazır bulundu. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Şayir, “Buradaki tarihi gördüğümde çok duygulanıyordum. Tavşancıl’da geçtiğimiz her sokakta bir tarihi doku var. Tarihi yaşatmak için sorumluluk hissettim. Tavşancıl’da Ulu Önder Atatürk’ün silah arkadaşı Yahya Kaptan var, onun tarihi burada. Ekip arkadaşlarımla ilk işlerimizden biri tarihi dokularımızı ön plana çıkarmak oldu. Tavşancıl neden bir Safranbolu olmasın, neden bir Beypazarı olmasın, neden bir Şirince olmasın dedik ve bu duygularla yola çıktık. Burası gelecekte parmakla gösterilecek bir yer olacak, Avrupalılar tarihlerini çve öve anlatamıyor, bizlerde ülkemizde çok daha büyük bir tarihi doku tarihi miras var” dedi.

“TAVŞANCIL NEDEN SAFRANBOLU OLMASIN?”

Şayir’in ardından açıklamalarda bulunan Taşdelen, “İlimizin tarihine bakıldığında büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir yer. Kültürel varlık açısından çok zenginiz. Tavşancıl bölgesinde ise 70 tane sivil mimarlık örneği var. 67 adet sivil mimarlık örneğimizin projeleri hazırlanacak ve Tavşanıl’ı kültüre tarihe kazandıracağız. Tavşancıl neden bir Safranbolu olmasın? Onlardan bir eksiğimiz yok. Burayı bugünden sonra turizmimize kazandıracağız” şeklinde konuştu.

“PROTOKOLE İMZA ATTILAR”

Programda son olarak açıklamalarda bulunan Kaymakam Alkan, “Tavşancıl için çok önemli olan evlerin onarımı noktasında Başkanımız Hamza Şayir’in bakanlık düzeyinde yaptığı görüşme sonrasında bugün bir protokol imzalanacak. Dilovası sanayinin gölgesi altında kalmış. Dilovası’nda birçok tarihi kültürel değerleri var. Roma ve Osmanlı döneminden kalan yollar ve köprüler var. Tavşancıl’da restorasyon sonrasında bir Safranbolu ve Beypazarı gibi anılmaya başlanacak” açıklamasında bulundu. Konuşmaların ardından Şayir ve Taşdelen protokolün altına imza attı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.