GTÜ’lü akademisyenin projesine TÜBİTAK desteği

GEBZE 08.07.2024 - 10:16, Güncelleme: 08.07.2024 - 10:16
 

GTÜ’lü akademisyenin projesine TÜBİTAK desteği

GTÜ’lü akademisyenin projesine TÜBİTAK desteği
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Tarlak’ın projesi, TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Proje, ‘Biyokoruyucu mikroorganizmaların etkileşim davranışlarının optimizasyonu ve yapay zekâ temelli yeni modelleme stratejileri ile dijital ikizinin geliştirilmesi’ başlığını taşıyor. Proje, son yıllarda artan tüketici bilinci nedeniyle gıda kaynaklı hastalıklar ve aşırı kimyasal koruyucu kullanımıyla ilgili sağlık risklerine alternatif çözümler arayan tarım-gıda sektörüne yönelik önemli bir çalışma sunuyor. Biyokoruma adı verilen bu alternatif yöntem, gıdaları korumak için mikroorganizmaların veya metabolitlerinin kullanılması esasına dayanıyor. Bu yöntem, genellikle QPS (Qualified Presumption of Safety) olarak kabul edilen bakteriler kullanılarak istenmeyen mikroorganizmaların büyümesini engelleyen ‘ekolojik kontrol’ stratejisi ile çalışıyor ve ürünlerin raf ömrünü uzatma potansiyeli taşıyor. RAF ÖMRÜ ARTACAK VE GÜVENLİK SAĞLANACAK Doç. Dr. Fatih Tarlak’ın yürütücülüğündeki proje, biyokoruma teknolojisinde yaygın olarak kullanılan ve genel olarak güvenli kabul edilen Latilactobacillus sakei CTC494'nin, Staphylococcus aureus ve Listeria monocytogenes üzerindeki etkilerini farklı şartlarda araştırmayı amaçlıyor. Projeyi özgün kılan, biyokoruyucu kültürlerin kullanımının yanı sıra yapay zekâ tekniklerinin entegre edilerek mikrobiyal etkileşimin biyoreaktör ortamında tahmin edilmesi ve optimize edilmesi hedefi. Bu entegrasyon, gıda endüstrisinde biyoprezervasyonun daha etkin bir şekilde gerçekleştirilmesine katkıda bulunarak ürünlerin raf ömrünü artırma ve güvenliğini sağlama potansiyeline sahip. GTÜ Biyomühendislik Bölümü’nden Doç. Dr. Bengü Ergüden ve Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Özgün Yücel araştırmacı olarak proje ekibinde yer alacağı proje, biyokoruma ve yapay zekâ alanındaki araştırmacılara yeni bir perspektif sunarak sektöre öncü bir katkı sağlamayı amaçlıyor.    
GTÜ’lü akademisyenin projesine TÜBİTAK desteği

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Tarlak’ın projesi, TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Proje, ‘Biyokoruyucu mikroorganizmaların etkileşim davranışlarının optimizasyonu ve yapay zekâ temelli yeni modelleme stratejileri ile dijital ikizinin geliştirilmesi’ başlığını taşıyor. Proje, son yıllarda artan tüketici bilinci nedeniyle gıda kaynaklı hastalıklar ve aşırı kimyasal koruyucu kullanımıyla ilgili sağlık risklerine alternatif çözümler arayan tarım-gıda sektörüne yönelik önemli bir çalışma sunuyor. Biyokoruma adı verilen bu alternatif yöntem, gıdaları korumak için mikroorganizmaların veya metabolitlerinin kullanılması esasına dayanıyor. Bu yöntem, genellikle QPS (Qualified Presumption of Safety) olarak kabul edilen bakteriler kullanılarak istenmeyen mikroorganizmaların büyümesini engelleyen ‘ekolojik kontrol’ stratejisi ile çalışıyor ve ürünlerin raf ömrünü uzatma potansiyeli taşıyor.

RAF ÖMRÜ ARTACAK VE GÜVENLİK SAĞLANACAK

Doç. Dr. Fatih Tarlak’ın yürütücülüğündeki proje, biyokoruma teknolojisinde yaygın olarak kullanılan ve genel olarak güvenli kabul edilen Latilactobacillus sakei CTC494'nin, Staphylococcus aureus ve Listeria monocytogenes üzerindeki etkilerini farklı şartlarda araştırmayı amaçlıyor. Projeyi özgün kılan, biyokoruyucu kültürlerin kullanımının yanı sıra yapay zekâ tekniklerinin entegre edilerek mikrobiyal etkileşimin biyoreaktör ortamında tahmin edilmesi ve optimize edilmesi hedefi. Bu entegrasyon, gıda endüstrisinde biyoprezervasyonun daha etkin bir şekilde gerçekleştirilmesine katkıda bulunarak ürünlerin raf ömrünü artırma ve güvenliğini sağlama potansiyeline sahip. GTÜ Biyomühendislik Bölümü’nden Doç. Dr. Bengü Ergüden ve Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Özgün Yücel araştırmacı olarak proje ekibinde yer alacağı proje, biyokoruma ve yapay zekâ alanındaki araştırmacılara yeni bir perspektif sunarak sektöre öncü bir katkı sağlamayı amaçlıyor.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.