Mercedes, 2 bin 500 ton batarya malzemesini geri kazandırdı!
Almanya'nın güneyinde hayata geçirilen Avrupa'nın ilk entegre batarya geri dönüşüm tesisi, Mercedes-Benz'in yıllık 2 bin 500 ton batarya malzemesini geri kazanarak yüzde 96'ya kadar verimlilik sağlamasına olanak sağlayacak. Bu süreçler birlikte, yeni elektrikli araçlar için 50 binden fazla batarya modülü üretilebilecek. Alman devi Mercedes-Benz, elektrikli araç bataryalarındaki değerli malzemeleri kendi bünyesinde entegre bir fabrika açarak geri dönüşüm konusunda önemli bir adım attı. Almanya'nın güneyinde yer alan bu tesis, yılda 2,500 ton kapasiteye sahip olacak. Geri dönüştürülen malzemelerden yılda 50 bin'den fazla batarya modülü üretilerek, Mercedes-Benz batarya parçalarının üretiminde kullanılması planlanıyor.
Açılışta konuşan Mercedes-Benz Group AG CEO’su Ola Källenius, Mercedes-Benz’in en çok arzu edilen otomobilleri sürdürülebilir bir şekilde üretmeyi kendine hedef olarak belirlediğini vurgulayarak, “Otomotiv mühendisliğinde bir öncü olan, kurduğumuz Avrupa'nın ilk entegre mekanik-hidrometalurjik batarya geri dönüşüm fabrikası, hammadde sürdürülebilirliğini artırmaya yönelik önemli bir kilometre taşını işaret ediyor. Sanayi ve bilim dünyasından iş ortaklarımızla birlikte, Almanya ve Avrupa’da sürdürülebilir elektrikli mobilite ve değer yaratımı için güçlü bir inovasyon sinyali gönderiyoruz” dedi.
ARAŞTIRMA PROJELERİYLE DESTEKLENİYOR
Mercedes-Benz, batarya geri dönüşüm tesisinde teknoloji ortağı olarak Primobius ile çalışıyor. Primobius, Alman mühendislik şirketi SMS grubu ve Avustralyalı teknoloji geliştiricisi Neometals tarafından oluşturulan bir ortak girişimdir. Tesis, Almanya'daki üç üniversiteyle yürütülen bilimsel araştırma projeleriyle destekleniyor ve Alman Federal Ekonomi ve İklim Eylemi Bakanlığı tarafından finanse ediliyor. Projeyle birlikte geri dönüşüm süreçlerinin gelecekteki ölçeklendirilmesine önemli katkılar sağlanması hedefleniyor.
ŞANSÖLYE SCHOLZ'DAN DESTEK
Açılış törenine katılan Federal Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, otomotiv endüstrisinin geleceğinin elektrikli araçlarda olduğunu ve bataryaların bu dönüşümün kilit unsuru haline geldiğini belirtti. Bataryaların kaynakları koruyan ve sürdürülebilir bir şekilde üretilmesinin önemine dikkat çeken Scholz, Mercedes-Benz'i bu yatırım için kutlayarak "Bu cesur adım, Almanya’nın yenilikçi teknolojiler için en ileri pazar olmaya devam ettiğinin bir kanıtıdır" dedi.