Menopoza girdiyseniz bunlara dikkat edin!

Menopoz döneminde doktor kontrolünün önemine değinen Kocaeli Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Burçin Öğretmenler Yılmaz, “Özellikle meme, rahim ağzı gibi kanserlerin rutin taramalarının yaptırılması ve düzenli jinekolojik muayenelerin ve ultrason değerlendirmelerinin yapılması için mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir” dedi. Kocaeli Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Burçin Öğretmenler Yılmaz, Dünya Menopoz Günü kapsamında önemli bilgilendirmelerde bulundu. Dr. Öğretmenler Yılmaz, “Menopoz, aylık adet kanamalarının ve doğurganlığın doğal yolla bitmesidir. Bir kadın tam 1 sene boyunca adet görmediyse menopoz tanısı almış olur. Tıbbi olarak ise menopoz, kadınlardaki yumurtalıkların östrojen ve progesteron hormonlarının üretimini durdurması anlamına gelmektedir. Dünya Menopoz Günü, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 18 Ekim olarak belirlenmiştir. Bugün, kadınların menopoz dönemi ve önemi hakkında bilinçlendirilmesini amaçlamaktadır. Her şeyden önce belirtmemiz gerekir ki menopoz bir hastalık değil, doğal bir geçiş sürecidir. Bu geçiş süreci kadınlarda genellikle 40’lı yaşlarda başlar. Adet düzensizlikleri, ateş basmaları, terleme belirtileri ile kendini gösterir ve sonrasında adet dönemi tamamen biter. Dünyada ortalama menopoz yaşı 52 olup, Türkiye’de ise 45-47 yaş arasıdır” açıklamasında bulundu.

“MENOPOZ DÖNEMİ ÖNEM ARZ EDİYOR”

Bu yaş grubundaki kadınlarda menopoz ile ilişkili en sık görülen belirtileri sıralayan Dr. Öğretmenler Yılmaz, “Ateş basması, gece terlemesi, adet döngülerinin bitmesi, vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik, idrar yapma alışkanlığındaki değişimler, duygu durum değişiklikleri, uyku problemleri, unutkanlık. Ayrıca menopozun uzun dönem riskleri arasında kadınlarda kemik kaybı ve osteoporoz riski artışı, kalp ve damar hastalıkları risk artışı gibi durumları sayabiliriz. Menopoz dönemi, kadınlarda meme ve jinekolojik kanserlerin daha sık görüldüğü bir dönem olması nedeniyle de önem arz etmektedir. Kadınlarda menopoz döneminde görülen bu şikayetler, azalan hormonların yerine konması yani hormon replasman tedavileri ile azaltılabilir. Fakat bu hormon tedavileri olası risklerinden dolayı mutlaka bireyselleştirilmelidir. Hormon replasman tedavileri ateş basmaları, gece terlemeleri, vajinal kuruluk ve idrar şikayetlerini azaltarak kadınların yaşam kalitesini artırır; kemik kaybını ise yavaşlatır” dedi.

“SAĞLIK MENEPOZ DÖNEMİ İÇİN BUNLARI YAPIN”

Sağlıklı bir menopoz süreci geçirmek için yapılması gerekenlere değinen Dr. Öğretmenler Yılmaz, “Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, sigara, alkol, kafein, tuz, şeker ve un gibi zararlı alışkanlıkların terk edilmesi, kalsiyum ve proteinden zengin, yağdan fakir bir beslenme, yeterli ve dengeli bir uyku düzeni, yıllık jinekolojik kontrollerin aksatılmaması önemlidir. Özellikle meme, rahim ağzı gibi kanserlerin rutin taramalarının yaptırılması ve düzenli jinekolojik muayenelerin ve ultrason değerlendirmelerinin yapılması için mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Sonuç olarak, 18 Ekim Dünya Menopoz Günü’nde tüm kadınların sağlıklı bir menopoz dönemi geçirmeleri, yaşam kalitelerinin artırılması ve kadınların menopoz süreci hakkında daha çok bilinçlendirilmeleri en önemli amacımızdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

HABER: KÜBRA AKAR