MEB’e göre ‘okullarda temizlik’ sorunu yok

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), son günlerde okullarda yaşanan temizlik sorunlarıyla ilgili kamuoyunda oluşan tartışmalara yanıt verdi. Bakanlık, bazı belediyelerin, "okullarda temizlik sorunu varmış gibi" bir algı oluşturduğunu ve bu durumu siyasi bir malzeme haline getirmeye çalıştığını belirtti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, "Okul müdürlerine ‘belediyeden hiçbir şey istemeyin’ mesajı gönderilmiş, temizlik için talepte bulunan 271 okuldan 113’ü talebini geri çekti" açıklamasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yanıt gecikmedi. MEB, okullardaki temizlik hizmetlerinin yürütülmesiyle ilgili herhangi bir sorun olmadığını ve belediyelerin, "okullarda temizlik sorunu varmış gibi" göstererek algı operasyonu yaptığını savundu.

49 Bin Kadrolu Temizlik Personeli Görevde

Bakanlık, 60 bin 487 okulun temizliği ve temizlik malzemesi tedariğinin kendileri tarafından sağlandığını, bu hizmetlerin yürütülmesinde ise 49 bin 578 kadrolu temizlik personelinin görev yaptığını açıkladı. Ayrıca, "İşgücü Uyum Programı" kapsamında ilave 120 bin yarı zamanlı personel için kontenjan ayrıldığı ve şu anda bu program çerçevesinde 63 bin 777 personelin görev yaptığını belirtti.

Temizlik Personeli Sayısı Artırıldı

MEB, geçtiğimiz yıllara kıyasla temizlik personeli sayısının artırıldığını vurguladı. 2024 yılı itibarıyla toplamda 143 bin 355 temizlik personelinin görev yaptığını duyuran Bakanlık, bu sayının daha önce 110 bin civarında olduğunu ve ek personel alımlarıyla ciddi bir artış sağlandığını belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda yapılan temizlik hizmetlerine ilişkin kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla yaptığı açıklamada, "okulların temizlik hizmetlerinin yeterli olduğu"nu ve bu konuda belediyelerin "samimiyetten uzak siyasi şov yaptığını" ifade etti. Bakanlık, okullarda temizlik hizmetlerinin TSE tarafından eğitim almış yaklaşık 8 bin "Okulum Temiz Tetkik Görevlisi" tarafından yerinde tetkik edildiğini ve herhangi bir olumsuzluk tespit edilmediğini belirtti.

"Siyasete Malzeme Yapılmasına Göz Yummayız"

Açıklamanın devamında, bazı belediyelerin, usullere aykırı şekilde okullara temizlik personeli ve malzemesi göndererek siyasi şov yapmaya çalıştığını belirten MEB, “Fikri hür, vicdanı hür nesiller yetiştirmekle mükellef eğitim kurumlarımız; siyasete malzeme yapılacak yerler değildir” ifadelerini kullandı. Bakanlık, bu konuda tüm vatandaşların hassasiyet göstermesi gerektiğini vurguladı.