İdrar kaçırma artık kabusunuz olmasın

VM Medical Park Gebze Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cavide Ali, hastanelerindeki pelvik taban ultrasonu tekniği sonrasında uyguladıkları operasyonlar ile idrar kaçırma sorununu tamamen ortadan kaldırdıklarını vurguladı.

İdrar kaçırma, normal doğum yapmış her kadında gerek ilerleyen yaşlarda gerekse çok daha genç yaşlarda görülebilecek bir sağlık problemi. Özellikle genç hastalar idrar kaçırmadan utanıp çekindiklerinden dolayı, yaşça daha büyük hastalar ise idrar kaçırmanın normal olduğunu düşünmeleri sebebiyle, idrar kaçırma hayat konforlarını tamamen bozana kadar hekimlerine başvurmuyor. VM Medical Park Gebze Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cavide Ali de idrar kaçırma tedavisindeki son yenilikleri anlatmak ve bu sorunu yaşayanları bilgilendirmek amacıyla Pelvik Taban ve Kozmetik Jinekoloji Derneği (PET-KOZ) ile birlikte bir bilgilendirme semineri düzenledi.

SEMİNERİN AMACI ÇOK ÖNEMLİ

VM Medical Park Gebze Hastanesi’nde gerçekleştirilen "Pelvik Taban Ultrasonu ve İdrar Kaçırma Ameliyatları" isimli seminere ilgi son derece yüksekti. Seminerin amacı hakkında konuşan Op. Dr. Cavide Ali, "Hedeflediğimiz şey, bu şikâyetleri olan kadınlara ulaşmak ve muayenede farkındalık yaratmak. Yeni açılan hastanemizde hem hastanemizin son teknoloji ile planlanmış ameliyathanesini aynı meslek grubundaki arkadaşlarımıza tanıtmayı istedik. Hem de bu ameliyatları yapan meslek grubu arkadaşlarımız ile bir araya gelerek hastalarımıza faydası olacağını düşündüğümüz güzel bir organizasyon düzenlemeyi hedefledik. Bir taraftan da idrar kaçırma ameliyatlarının VM Medical Park Gebze Hastanemizde yapılabildiğini halkımıza duyurmayı amaçlıyoruz" dedi.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELER?

Hangi anormal durumların idrar kaçırma hastalığının belirtileri olduğunu vurgulayan Cavide Ali, "Öksürürken hapşırırken gülerken idrar kaçırmak normal bir durum değildir. Geceleri sürekli tuvalete gitmek, artık uyku uyuyamayacak gibi olmak normal bir durum değildir. Doğumdan yaklaşık 6 ay bir yıl sonrasında idrar kaçırmak muayene edilmesi gereken bir durumdur. Türkiye’de sayılı hekimin bildiği ve uyguladığı pelvik taban ultrasonunu uygulayarak yapılacak olan işleme karar verebilmekteyiz. Bu ultrason tekniğiyle hastamızın bazen söylemekten çekindiği şikayetlere bile çok kolay tanı koyup tedavi planlayabiliyoruz.

PELVİK TABAN ULTRASONU...

Pelvik tabanla ilgili şikâyetler birlikte değerlendirilmesi gereken şikâyetler oldukları için, değerlendirme sonrası idrar torbası sarkmaları, bağırsak sarkmalar, vajinada bolluk, ilişkide ses gelmesi gibi şikâyeti olan hastalarımızı da gözden kaçırmayıp pelvik taban ultrasonu ile muayenelerini tamamladıktan sonra tedavilerini gerçekleştirebiliyoruz. Tüm bu şikâyetlerin çözümlerinin aslında gecikmesinin en temel sebepleri bunlardan kimseye bahsedememe, utanma ve çekinme. Bu konuda farkındalığı artırmak ve çözüm yollarını toplumla paylaşmak çok önemlidir. İdrar kaçırma, çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir; yaşlanma, doğum, obezite, pelvik kas zayıflığı gibi faktörler bu durumu tetikleyebilir" bilgilerini verdi.

MUTLAKA DOKTORA BAŞVURUN

İdrar kaçırmanın, tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Op. Dr. Cavide Ali son olarak şunları söyledi: "Bu durumlarda en bilinmesini istediğimiz şey, bunun bir tedavisinin olduğu, kaçınmanın, çekinmenin sadece hayat kalitemizi azaltacağı. Bu şikâyetler için yapılan operasyonlarda bir yama bir örtü kullanarak idrar yolunun altında duran kas tabakasını taklit ediyoruz. İşlem çok kısa bir işlem olup, işlem sonrasında ertesi gün taburcu olup bir sonraki gün günlük hayata ve iş hayatına dönülmesinde hiçbir sakınca yoktur. İdrar kaçırma şikâyeti toplumda çok yaygın olarak görülen bir şikâyet, kısa bir işlem sonrasında çözüme ulaşabilecek bir durum. Bu nedenle şikâyetlerimizi ertelememeli ve mutlaka kadın hastalıkları ve doğum hekimimize başvurmalıyız."