READY4DISasters AB Projesi kapanış konferansı gerçekleştirildi
Gebze Teknik Üniversitesi’nin (GTÜ) yürütücülüğünde ve Erasmus+ Programı desteğiyle hayata geçirilen READY4DISasters AB projesinin kapanış konferansı, GTÜ Kongre Merkezi’nde başarıyla tamamlandı. Etkinlik, Kocaeli Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan ve GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Damla Arısan’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Prof. Dr. Selçuk Toprak’ın önderliğinde yürütülen bu AB projesinin kapanış konferansına, yabancı proje ortakları da dahil olmak üzere çok sayıda AFAD ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye personeli, akademisyenler, öğrenci ve afet gönüllüleri katıldı. READY4DISasters projesinde 4 farklı ülkeden 7 farklı ortak kurum yer alıyor. Proje’de Türkiye’den Kocaeli İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; İtalya’dan LARES Italia – National Union of Civil Protection Experts ve Training 2000 psc; Yunanistan’dan OIKOPOLIS- Ecological Cultural Association of Chaidari; ve Gürcistan’dan Digiway kurumları bulunuyor.
“DAHA ETKİLİ SONUÇLARA ULAŞMAMIZA OLANAK”
Kocaeli Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, projelerdeki iş birliğinin önemine dikkat çektiği konuşmasında felaketlerin insanlık üzerinde evrensel etkiler yarattığını belirterek bu tür projelerin, farklı paydaşlar arasında ortak bir dil ve anlayış geliştirilmesine olanak sağladığını ifade etti. Ayhan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu projenin, bireyler, kurumlar ve ülkeler açısından farkındalık oluşturma, bilinçlenme ve felaketlere hazırlıklı olma konularında çok önemli katkılar sunduğunu düşünüyorum. Bu katkıların hem eğitim süreçlerine hem de kriz yönetimi çalışmalarına olumlu bir şekilde yansıdığına gönülden inanıyorum. Ayrıca, kriz yönetiminde yapılacak hazırlık çalışmalarının önemini de vurgulamak istiyorum. Kriz öncesinde gerçekleştireceğimiz bu tür çalışmalar, sonraki aşamalarda hem enerji hem de kaynak tasarrufu sağlayarak daha etkili sonuçlara ulaşmamıza olanak tanıyacaktır.”
“DİRENÇLİ TOPLULUKLAR OLUŞTURMAK”
GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Damla Arısan, afet dirençli topluluklar oluşturmanın ve farkındalık artırmanın herkes için önemli bir görev olduğunu belirttiği konuşmasında kapanış toplantısının, değerini aynı bilimsel ve toplumsal hedefler etrafında paydaşların bir araya gelmesinden aldığını ifade etti. Prof. Dr. Arısan, “GTÜ olarak biz, araştırma ve etki odaklı bir kurum olmanın sorumluluğuyla toplumun her kesimiyle iş birliği yaparak bilimsel çözümler üretmeyi kendimize misyon edindik. Sahadaki uygulamalarla bilimi birleştirerek topluma dokunan projelere liderlik etmeyi hedefliyoruz. Bu projede yer alan yerel yönetimler ve sivil aktörler de dahil tüm paydaşların sürece çok değerli katkılar sunduğunu düşünüyorum. Bu iş birliği projeye büyük bir güç kattı” ifadesinde bulundu. Erasmus+ projelerinin uluslararası partnerleri bir araya getirme konusundaki etkisini hatırlatan Arısan, “Proje süreci, hem bilimsel hem de toplumsal etkileri açısından son derece olumlu sonuçlar doğurdu. Bu tür projelerin artarak devam etmesi gerektiğine inanıyorum ve uluslararası iş birliklerinin yaygınlaştırılmasının önemini bir kez daha hatırlatmak istiyorum” diye konuştu.
ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİNE ÖNEMLİ BİR KATKI SAĞLADI
Konferansın ilk oturumunda, projenin ana çıktıları ve kazanımları tanıtıldı. Eğitim modüllerinden açık eğitim kaynaklarına (OER) ve interaktif mobil uygulamalara kadar birçok yenilikçi ürün katılımcılara sunuldu. Ayrıca, ödüllü oyun yarışmaları ve proje sürecindeki yaygınlaştırma faaliyetleri detaylı olarak paylaşıldı. Oturum sonunda, kazananlara ödülleri ve sertifikaları takdim edildi. İkinci oturumda ise yangın eğitimi, deprem simülasyon tırı ve afet yönetimi alanında uygulamalı faaliyetler gerçekleştirildi. Katılımcılar, yangın, taşkın ve heyelan gibi doğal afetlere karşı dirençli topluluklar oluşturmanın önemine dikkat çeken eğitimlerde aktif olarak yer aldı. READY4DISasters projesi, toplumların afetlere karşı farkındalık ve hazırlık seviyesini artırmayı hedeflerken, farklı ülkelerden uzmanların bilgi ve deneyimlerini paylaşmasıyla uluslararası iş birliğine önemli bir katkı sağladı.