TÜBİTAK, SAHA EXPO 2024’te yerli ve milli teknolojilerini sergiledi
Savunmada tam bağımsızlık hedefiyle geliştirilen teknolojiler, SAHA EXPO 2024’te TÜBİTAK standında büyük ilgi topladı. Türkiye'nin teknoloji ve sanayi alanında son yıllarda kaydettiği önemli gelişmeleri gözler önüne seren SAHA EXPO 2024, 22-26 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi. Savunma sanayiine yönelik en büyük fuarlardan biri olan etkinlik, Türkiye’nin yerli ve milli üretim kapasitesini sergilemenin yanı sıra, savunma sanayindeki teknolojik yeniliklerin küresel arenaya tanıtılmasına da katkı sağlıyor. TÜBİTAK, fuardaki geniş katılımıyla dikkat çekerek, ülkemizin bilimsel ve teknolojik kapasitesini savunma sanayiine entegre etme misyonunu sürdürdü. En dikkat çeken stantlardan biri olan TÜBİTAK standını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler başta olmak üzere birçok siyasi ve askeri isim ziyaret etti. TÜBİTAK, SAHA EXPO 2024 kapsamında savunma sanayiine yönelik geliştirdiği 46 farklı teknoloji ve ürünü sergileyerek Türkiye’nin yerli ve milli üretim konusundaki gücünü bir kez daha ortaya koydu. TÜBİTAK standında TÜBİTAK BİLGEM, TÜBİTAK MAM, TÜBİTAK RUTE, TÜBİTAK SAGE, TÜBİTAK ULAKBİM, TÜBİTAK UME ve TÜBİTAK UZAY gibi birçok birimi geliştirdiği ürün ve teknolojileri sergiledi, verdiği destekleri anlattı.
SAHA EXPO’DA TÜBİTAK’TAN İLK DEFA GÖRÜCÜYE ÇIKAN ÜRÜNLER
TÜBİTAK, Türkiye'nin savunma ve havacılık sektöründe ileri teknoloji çözümleri sunan enstitüleriyle Saha Expo kapsamında birçok yeni ürün tanıttı. Bu yıl ilk defa sergilenen projeler arasında şunlar yer aldı:
TÜBİTAK MAM (Marmara Araştırma Merkezi): MMU Yaşam Destek Sistemi: Milli Muharip Uçak (MMU) için geliştirilen, pilotların güvenliğini ve sağlığını koruyan ileri düzey bir sistem. MMU Patlama Önleme Sistemi: Uçak güvenliği için kritik olan, patlama riskini minimize eden yenilikçi bir önleme teknolojisi.
TÜBİTAK SAGE (Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü): KIZILGÖZ: Görünür Arayıcı Başlık sahip olduğu yüksek çözünürlüklü kamera sayesinde, uzun menzilden geniş görüş açılı algılama yeteneğine sahip olup, teşhis, takip ve tanımlama yapabilen elektro-optik sistemlerdir. TİNAD: Optik Tank Namlu Hizalama Sistemi (TİNAD), namlunun bakış hattı hizalamasını sağlar. Tank atış kontrol sistemlerinin doğruluğunu artırmanın yanında mühimmat israfını azaltır, operasyona hazır olma süresini kısaltır. SGN-33P: SGN-33P, taktik seviyede yüksek performanslı, Küresel Konumlama Sistemi (KKS) destekli bir navigasyon sistemidir. İçerisinde yer alan MEMS yapılı ataletsel ölçüm birimi ve KKS alıcısı, ileri seviye sensör birleştirme algoritmaları kullanılarak statik ve dinamik koşullarda yüksek doğrulukla konum, hız ve yönelim değerleri sağlamaktadır. Detonasyon Motoru: Devamlı Döngülü Detonasyon Motoru, anüler bir yanma odası hacminde, sürekli dönen bir veya birden fazla detonasyon dalgasının yakıt/oksitleyici karışımını sıkıştırıp yakması ile çalışır. Savunma ve havacılık sanayii için enerji verimliliği sağlayan ve yeni nesil platformlara uygun, yüksek performanslı bir motor. S-FORCE: S-FORCE, savunma sanayii firmaları, araştırma ve geliştirme kuruluşları, teknoloji şirketleri ve üniversiteler için tasarlanmış gelişmiş simülasyon çözümleri sunar. Kara, hava, deniz, su altı ve uzay platformlarının modellenmesinden radar ve elektronik harp simülasyonlarına kadar çok çeşitli ihtiyaçları kapsar. TÜBİTAK RUTE (Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü): Özgün Motor: Türkiye’nin raylı ulaşım sistemleri için yerli ve milli olarak geliştirilen motor teknolojisi, performans ve verimlilikte uluslararası standartları yakalıyor.
TÜBİTAK UZAY, SAHA EXPO 2024’TE YENİ NESİL BALİSTİKA SİSTEMİ’Nİ DE TANITTI
TÜBİTAK UZAY, fuarda geliştirdiği Yeni Nesil BALİSTİKA Sistemi'nin tanıtımını yaparak Türkiye’nin balistik analiz teknolojilerinde geldiği noktayı ulusal ve uluslararası kamuoyuyla paylaştı. TÜBİTAK, SAHA EXPO’daki standının yanı sıra, stratejik öneme sahip üç tematik pavilyonda da yer aldı: Yapay Zeka Pavilyonu: TÜBİTAK BİLGEM, yenilikçi yapay zeka çözümleri ve ileri teknoloji uygulamalarını sergileyen video gösterimleriyle fuarda boy gösterdi. Uzay Pavilyonu: TÜBİTAK MAM, TÜBİTAK SAGE, TÜBİTAK UME ve TÜBİTAK UZAY, uzay teknolojileri ve uydu sistemlerine yönelik geliştirdikleri 11 farklı ürünü tanıttı. Test ve Sertifikasyon Pavilyonu: TÜBİTAK BİLGEM ve TÜBİTAK UME, Türkiye’nin test ve sertifikasyon alanındaki yetkinliğini sergileyerek 8 farklı ürünü tanıttı.
GELECEĞİ ŞEKİLLENDİREN İŞ BİRLİKLERİ
Türkiye'nin önde gelen bilim ve teknoloji kuruluşlarından TÜBİTAK, İstanbul’da düzenlenen Saha Expo’nın ilk günüde stratejik iş birliği anlaşmalarına imza attı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla gerçekleştirilen törende, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve sektör temsilcileri arasında çeşitli alanlarda iş birliği sözleşmeleri imzalandı.
TÜBİTAK BİLGEM- THY TECHNİC
TÜBİTAK BİLGEM ve Turkish Technic arasında Uçak Burun Radom Test Hizmeti için bir sözleşme imzalandı. TÜBİTAK adına Prof. Dr. Orhan Aydın ve Turkish Technic Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Zekeriya Demir’in imzaladığı bu anlaşma, yerli uçak projeleri için kritik test süreçlerini kapsıyor.
TUSAŞ – TÜBİTAK BİLGEM
TUSAŞ ve TÜBİTAK BİLGEM arasında Milli Muharip Uçak Geliştirilmesi (KAAN) Bütünleşik İşlemci Ünitesi (BÜİT) geliştirilmesine yönelik iş birliği niyet beyanı imzalandı. Bu önemli anlaşmaya TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve TUSAŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu imza attı.
TUSAŞ – TÜBİTAK MAM
TÜBİTAK MAM ve TUSAŞ, Türkiye’nin 5. Nesil Milli Muharip Uçağı KAAN için kritik iki sistem olan Yaşam Destek Sistemi ve Patlama Önleme Sistemi geliştirme projelerinin 2. Aşamasına geçiş yaptı. Bu önemli anlaşmaya TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve TUSAŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu imza attı.
TÜBİTAK BİLGEM – HAVELSAN
TÜBİTAK BİLGEM ve HAVELSAN arasında Mesaj İşletim Sistemi Tedariki Sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeye, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar imza koydu.
ROKETSAN- TÜBİTAK SAGE
TÜBİTAK SAGE ve ROKETSAN arasında, savunma sanayiinde Ar-Ge faaliyetlerini desteklemek amacıyla Ar-Ge İş birliği Protokolü imzalandı. İmzalar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, TÜBİTAK SAGE Müdürü Kemal Topalömer, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ve Genel Müdür Yardımcısı Halil Bulut tarafından atıldı.
TÜBİTAK UZAY- TÜRKSAT A.Ş.
TÜBİTAK UZAY ve TÜRKSAT A.Ş. arasında Uydu ve Uzay Teknolojileri Alanında İş birliği Protokolü imzalandı. Sözleşmeye, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve TÜRKSAT A.Ş.’yi temsilen Genel Müdür Ahmet Hamdi Atalay imza attı.
TÜBİTAK UZAY- POLOPTECH
TÜBİTAK UZAY ve Poloptech arasında Ay Görevi Geniş Açılı Kamera Sözleşmesi imzalandı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, Poloptech CEO’su Şimşek Tekerek sözleşmeye imza koyarak, Türkiye’nin Ay misyonuna katkı sağlayacak yeni teknolojilerin geliştirilmesi için önemli bir adım attılar.
TÜBİTAK RUTE- TR TEST
TÜBİTAK RUTE ve TR TEST arasında imzalanan İş birliği ve Çözüm Ortaklığı Sözleşmesi, test ve belgelendirme alanlarında iki kurum arasındaki iş birliğini güçlendirecek. Sözleşmeye TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve TR TEST yetkilileri imza attı.
TÜBİTAK SAGE- BAYKAR MAKİNA SAN. VE TİC. A.Ş.
BAYKAR Makina ile TÜBİTAK SAGE arasında 2024 yılı için BOZOK mühimmatlarının siparişi için iş birliği anlaşması imzalandı. Anlaşmaya TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar imza attı.
SSB- TÜBİTAK BİLGEM- HAVELSAN
Savunma Sanayii Başkanlığı, TÜBİTAK BİLGEM ve HAVELSAN arasında TSK Bulut Bilişim Sistemi Kapsamında İş birliği Protokolü imzalandı. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve Havelsan Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar anlaşmaya imza attı.
TÜBİTAK BİLGEM VE ODTÜ
TÜBİTAK BİLGEM ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arasında elektronik harp, kriptografi, yazılım geliştirme ve kızılötesi teknolojileri alanlarında önemli bir iş birliği protokolü, SAHA EXPO 2024’te imzalanacak. Bu stratejik iş birliği, her iki kurumun tecrübe ve bilgi birikimini bir araya getirerek ileri teknoloji projelerin geliştirilmesini hedefliyor. Protokole TÜBİTAK Başkan Yardımcısı İsmail Doğan ve ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil imza attı. Bu anlaşmalar, Türkiye’nin savunma ve uzay teknolojilerinde yerli üretim kapasitesini artırma ve uluslararası rekabet gücünü yükseltme yolunda atılmış önemli adımlar olarak değerlendiriliyor. TÜBİTAK, Saha Expo’daki bu imza törenleriyle teknoloji geliştirme ve Ar-Ge iş birliklerini genişletmeyi hedefliyor.
“BİRİZ VE BİRLİKTEYİZ”
TUSAŞ’a yapılan terör saldırısının ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün TUSAŞ standını ziyaret ederek terörü lanetledi, “Biriz ve Birlikteyiz” mesajı verdi. TUSAŞ’a yapılan terör saldırısından hemen sonra TÜBİTAK saldırıya karşı tepkisini sosyal medya üzerinden verdi. TÜBİTAK kurumsal hesaplarından tüm savunma sanayi kurum ve firmalarıyla ortak mesajı paylaşıldı. Mesajda “Biriz ve birlikteyiz! Ülkemizin en kıymetli savunma sanayi kuruluşlarından ve birçok projede paydaşımız olan TUSAŞ’a yönelik gerçekleştirilen hain terör saldırısını kınıyoruz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.” denildi.
HABER: KÜBRA AKAR