GTÜ, yenilikçi tarım projelerini tanıttı

2. Türkiye-Afrika Tarım ve Gıda Zirvesi kapsamında Gebze Teknik Üniversitesi’nde yenilikçi projeler, araştırma-geliştirme (AR-GE) çalışmaları ve iş birliği fırsatları ele alınırken, yenilikçi tarım teknolojileri de incelendi.

Gebze Teknik Üniversitesi’nde (GTÜ) 2. Türkiye-Afrika Tarım ve Gıda Zirvesi kapsamında yenilikçi projeler, araştırma-geliştirme (AR-GE) çalışmaları ve iş birliği fırsatları ele alındı. Zirve için Batı Afrika ülkelerinden gelen heyet, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar ile görüşerek üniversitede yürütülen yenilikçi tarım teknolojilerini inceledi. Katılımcılar, GTÜ Biyoteknoloji Enstitüsü AR-GE Serası ve Tohum Sertifikasyon Merkezi’nde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Zirve kapsamındaki oturumlarda Senegal, Benin, Nijer, Kamerun ve Gine Tarım Bakanlığı yetkilileri, tarım sektörü iş insanları ve diplomatlar, sürdürülebilir tarım, biyoteknoloji ve tarımda girişimcilik konularındaki çalışmaları GTÜ’lü akademisyenlerden dinledi.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR SİSTEMLER OLUŞTURMAK”

GTÜ Kongre ve Kültür Merkezi Mavi Salon’da düzenlenen etkinlik, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nin Ankara yerleşkesine gerçekleştirilen hain terör saldırısında şehit olanlar başta olmak üzere tüm şehitlerimiz anısına Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Damla Arısan, üniversitenin bilimsel projelerdeki liderliğini ve toplum üzerindeki etkisini vurguladı. “Toplum için sürdürülebilir sistemler oluşturmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tarım ve biyoteknoloji alanında yürütülen projelerimiz, yerel ve global sorunlara çözüm üretmeyi hedefliyor” diyen Prof. Dr. Arısan, özellikle tarım ve gıda sektörlerinde iş birliğine açık olduklarını belirtti. Ayrıca, araştırma ve öğrenci değişim programları ile ortak projeler geliştirilmesi çağrısında bulundu.

ÖNCÜ PROJELER

Prof. Dr. Işıl Aksan Kurnaz, GTÜ Biyoteknoloji Enstitüsü olarak tarım ve biyoteknoloji alanlarında inovatif çözümler ürettiklerini ve sanayi iş birliklerine önem verdiklerini ifade etti. “Enstitümüz, tıbbi biyoteknoloji, özellikle kanser ilaçlarının geliştirilmesi konularında öncü projeler yürütüyor. Sanayi ile yakın çalışarak AR-GE projeleri geliştiriyoruz” diyen Kurnaz, eğitim ve araştırma alanında da uluslararası iş birliği fırsatlarına açık olduklarını vurguladı. Fas Krallığı İstanbul Başkonsolosu Mehdi Errami, etkinlikte yaptığı konuşmada 2025 Bahar ayında Fas’ta düzenlenecek Uluslararası Tarım ve Gıda Zirvesi’ne katılımcıları davet etti. MÜSİAD Diplomatik İlişkiler Komite Başkanı Zeki Güvercin, konuşmasında zirvenin genel durumu hakkında bilgilendirmede bulundu. Gebze MÜSİAD Şube Başkanı Abdülkadir Anık ise GTÜ’de gerçekleşen akademisyenlerle konuk heyetin buluşmasının çok anlamlı olduğunu ifade etti.

“GTÜ’NÜN AR-GE ÇALIŞMALARI ÇOK DEĞERLİ”

Çayırova Tohum Sertifikasyon Test Müdürü Ferhat Han, Gebze Teknik Üniversitesi’nin (GTÜ) gıda ve tarım alanındaki projelere öncülük etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’nin tarımsal üretimde önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Han, “GTÜ’de yürütülen topraksız tarım ve dikey tarım projeleri, gelecekte tarım arazileri üzerindeki baskıyı azaltmada kritik bir rol oynayacak” dedi. Etkinlikte, katılımcılara tarım teknolojisi alanındaki son gelişmeler ve yenilikçi çalışmalar hakkında önemli bilgiler sunuldu. Biyoteknoloji Enstitüsü Endüstriyel Biyoteknoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Müge İşleten Hoşoğlu, endüstriyel biyoteknolojinin potansiyeli ve uygulama alanları hakkında kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Aynı enstitünün Bitki Biyoteknolojisi Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Barış Kutman ise, bitki biyoteknolojisi konusundaki güncel projeleri ve bu projelerin tarım sektörüne sağlayacağı katkıları detaylandırdı. Ayrıca, Akıllı Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Nurgül Kıtır Şen, akıllı tarım teknolojilerinin gelişimi ve bu teknolojilerin tarımsal verimlilik üzerindeki etkileri hakkında katılımcılara bilgi verdi.

GİRİŞİMCİ START-UP FİRMALARIYLA İŞ BİRLİĞİ FIRSATLARI

Zirvenin fuaye alanında, tarım ve gıda alanında faaliyet gösteren start-up firmaları projelerini tanıttı. Katılımcılar, tarım teknolojileri ve biyoteknoloji alanında inovatif çözümler sunan firmalarla iş birliği imkanlarını değerlendirme fırsatı buldu. Öne çıkan start-uplar arasında; Agriverts, Vahaa, Muwoco, Plant Factory Invited to Istinye Park, BEE2tech, Binafert Biyoteknoloji, Pyrosoft, Mavruz Tarım, NG Biotech, Microhobist, Orbiba, Yeşil Dönüşüm Projesi, GTÜ UIK Standı, LOFT EU Project yer aldı. GTÜ’deki bu zirve kapsamında düzenlenen etkinlikle, tarım ve gıda alanında inovatif projelere ve iş birliğine dayalı yeni açılımlara kapı araladı.