TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’ne EAGÜ Ulusal Odak Noktaları ziyareti
Gebze’de En Az Gelişmiş Ülkeler’in (EAGÜ) teknolojik atılımını güçlendirmek için yapılabilecekler değerlendirildi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Yönetim Konseyi Başkanlığı’nı yürüttüğü En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) için Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası (BMTB) 2024 Ara Dönem Konsey Toplantısı öncesinde Birleşmiş Milletler Denize Kıyısı Olmayan Ülkeler ve Küçük Ada Devletleri Yüksek Temsilciliği (UNOHRLLS) sorumlusu BM Genel Sekreter Yardımcısı Rebab Fatima ile TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde bir araya geldi. BM Teknoloji Bankası Direktörü Deodat Maharaj’ın da katıldığı toplantıda Rabab Fatima, Teknoloji Bankası’na olan maddi ve idari katkılarımızdan dolayı Ülkemize müteşekkir olduğunu yeniden dile getirdi. Toplantıda ayrıca BMTB ile TÜBİTAK tarafından hali hazırda yürütülmekte olan ortak projelerdeki gelişmeler ve yeni kaynak bulunmasına yönelik yapılması gereken çalışmalar istişare edildi.
2024’ÜN İLK YARISI DEĞERLENDİRİLDİ
Prof. Dr. Hasan Mandal’ın Konsey Başkanı olarak katılım sağladığı Teknoloji Bankası Yönetim Konseyi Toplantısı’nda, BMTB’nin 2024 yılı ilk yarısı faaliyetleri değerlendirildi ve BMTB’nin 2025-2027 Stratejik Planı ile ilgili hazırlıklar ve çalışmalar ele alındı. BMTB ve UNOHRLLS tarafından düzenlenen ‘EAGÜ’lerin Ulusal Temas Noktaları Yıllık Toplantısı’ için ülkemizde bulunan EAGÜ temsilcileri, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesini ziyaret etti. Sürdürülebilir kalkınma ve gelişme için EAGÜ’lerin ihtiyaçları kapsamında yürütülebilecek faaliyetlere değinilen toplantıda, merkez ve enstitülerimizin yürüttüğü bilimsel ve teknolojik faaliyetler hakkında bilgiler katılımcılarla paylaşıldı.
AR-GE ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİLENDİRME YAPILDI
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal küresel zorluklar ve çözüm yöntemi önerilerini paylaştığı bir sunum yaptı. Mandal sunumda, küresel sorunların çözümünde tüm dünyanın olduğu gibi EAGÜ’lerin de BTY çalışmalarına ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Bu çalışmalarda Kurumumuzun kendilerine verebileceği desteklere de değinilen sunumda özellikle Kurumumuz tarafından geliştirilen teknolojiler ve yapılan çalışmalar kapsamında EAGÜlere destek vermeye açık olunduğu belirtildi. Prof. Mandal EAGÜ’ler ile iş birliğine ve teknoloji transferine olumlu baktıklarını ifade ederek, küresel teknolojik kalkınma için birlikte geliştirme ve birlikte başarmanın önemine dikkat çekti. Yapılan sunumlardan sonra TÜBİTAK Enstitü ve Merkezlerinde EAGÜ’lerin ilgi alanlarında giren laboratuvarlara ziyaretler gerçekleştirildi. TÜBİTAK araştırmacıları tarafından EAGÜ temsilcilerine TÜBİTAK tarafından geliştirilen teknolojiler ve Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgiler verildi.