Hayvanseverlerden yasayı geri çek eylemi

Hükümet tarafından sokak hayvanlarıyla ilgili TBMM’ye sunulan 17 maddelik yasa teklifine İzmit’te hayvanseverler tepki gösterdi. Kocaeli Hayvan Dostları Dernekleri'nin ortaklaşa düzenlediği eylemde sokak köpeklerine ötenazi uygulanmasını öngören yasanın geri çekilmesi istendi. İzmit Kent Meydanı’ndaki eyleme CHP Kocaeli Milletvekili Mühip Kanko, sivil toplum kuruluşları ve hayvanseverler katıldı. Basın açıklamasını tüm dernekler adına okuyan Selma Platin Pek, salı günü AK Parti Kocaeli İl Başkanlığı önünde yeniden eylem yapacaklarını duyurdu. Selma Platin Pek açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “2004 yılında çoğu ülkede olmayan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çıktı. Bu kanun sokak hayvanlarının korumayı hedefliyordu. 2021 yılında yapılan değişiklikle nüfusu 25 bini aşan belediyelere 2023 yılı sonuna kadar bakımevi kurma zorunluluğu getirilmişti. Türkiye’de 1389 belediye varken 220 adet bakımevinin olması çıkan yasaların uygulanmadığını gösterir. Artarak çoğalan popülasyon hiçbir kurumun umurunda olmazken şimdi ne oldu da bu durum değişti?


BİRBİRLERİNİ YEMELERİNE İZİN VERECEKLER
Bu yeni yasa teklifi ile her ilçeye bakımevi kurma zorunluluğu getirildi. Bütçesi ya da imkânı yok ise en yakın ilçenin veya ilin barınağını kullanma hakkı veriliyor. Hani ekonomik tedbirler vardı? Ne oldu da şimdi kaynaklar bulunacak ve yeni yerler yapılacak, ilaçlar alınacak, kimler buradan rant elde edecek? Sizler de biliyorsunuz ki yeni alanları çok az belediye yapacak. Diğerleri ise hiçbir sağlıklı ortamı bulunmayan noktalara hayvanları koyacak. Köpeklerin ya açlıkla birbirlerini yemelerine izin verecekler ya da tek tek çeşitli bahanelerle öldürecekler. Bu yasayı insanım diyen, vicdanı olan hiçbir belediye başkanı uygulamaz. Başkanlara zorla zalim olmaları emrediliyor. Salınan köpek başına 50 bin TL ceza yazarım diye tehdit ediyor yasa. Bu teklifte sokak hayvanlarının çoğalmasının ana unsurlarından biri olan merdiven altı üretimlere, kaçak hayvan ticaretine, hayvanlar üzerinden rant elde edenlere engel olmak için ciddi cezalar getiren bir madde yok. Neden? Çünkü bu rant kapısı kapanmamalı. Kapanırsa öldürülecek hayvan sayısı azalacak.
UYUTMANIN ÖNÜ AÇILIYOR
Yeni yasa teklifi ile saldırgan vakası ile gelen bütün köpeklerin sorgusuz sualsiz öldürülmesinin önü açılıyor. Yani köpek koştu, havladı, kaçtı gibi asılsız ithamlarla köpeklerimiz, bugün olduğu gibi teklif yasalaştığında daha çok artan şikâyetler gerekçe gösterilerek toplatılıp uyutulacak. Topladınız diyelim, barınak da doldu. O halde azaltma yoluna gidilebilir diyorsunuz. Nasıl azaltacaksınız? Yasaklı ırklardan başlayarak uyutabilirsiniz diyorsunuz. Bunu nasıl kabul edebiliriz? Teklifte köylerde çiftçinin kullandıkları çoban köpeklerinin durumundan bahsedilmiyor. Köylü hayvanını kısırlaştırmadığı gibi onların elinden alıp köpekleri barınaklara sokabilecek misiniz? Tarımla uğraşan çiftçinin köpeğini alabilecek misiniz? İlimden, bilimden, yaşam hakkı kutsallığından, adaletten, Yaradan’dan, merhametten, vicdandan bahseden hiç kimsenin kabul edebileceği bir yasa değil bu.
HANGİNİZ EVLATLARINIZI ÖLDÜRÜRSÜNÜZ?
Eylemde söz alan CHP Kocaeli milletvekili Mühip Kanko, “Bir hekim olarak sesleniyorum. Evlatlarınız var, hanginiz evlatlarınızı öldürürsünüz? O canlar, patililer de bizim evlatlarımız. Sizin tepkiniz çok önemli. Burada her partili var. Bu yasanın işe yaramayacağının dünyada örnekleri var. Zamanında Romanya hayvanları itilaf etmiş ama önüne geçememiş. Kısırlaştırın. Ekonomik zorluk var diyorlar. 5 uçakla değil 1 uçakla git seyahatine, tasarruf et, müsriflik yapma ve kısırlaştır” dedi.