Deprem araştırmalarına yönelik yüksek düzeyli iş birliği toplantısı yapıldı

TÜBİTAK – AFAD – MTA ve KIGAM katılımıyla gerçekleşen toplantıda çoklu iş birliklerine yönelik adımlar atıldı.
TÜBİTAK – AFAD – MTA ve KIGAM katılımıyla Deprem araştırmalarına yönelik Yüksek Düzeyli İş Birliği Toplantısı gerçekleştirildi. TÜBİTAK Başkanlık’taki Yönetim Kurulu salonunda gerçekleştirilen toplantıya TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı)  Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, MTA(Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanı Doç. Dr. Selim ÖZALP, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, KIGAM(Güney Kore Jeoloji ve Maden Kaynakları Enstitüsü) yetkilileri ve TÜBİTAK yetkilileri katıldı. Toplantının açılışında konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “İklim değişikliğinin süreçlerinden ve herkesi etkilediğinden bahsediyoruz. Karşı karşıya kaldığımız güçlükler daha karmaşık, dinamik ve değişken olduğu için bu tür güçlüklerin çözümünde geleneksel yaklaşım yeterli olmayabiliyor. Tek bir hükümet, tek bir organizasyon yalnız başına bu güçlüklere karşı yeterli olamıyor” ifadeleriyle özellikle kurumların birlikte iş yapmasının önemine vurgu yaptı. 


“BU TÜR FELAKETLERİ TEK BAŞIMIZA YÖNETEMEYECEĞİMİZİ GÖRDÜK”
TÜBİTAK’ın kamu kurumları, sanayi kuruluşları ve üniversitelerdeki projeleri desteklediğini hatırlatan Mandal, kurumların ve üniversitelerin ayrı ayrı çalışmalar gerçekleştirdiğini kaydetti. “6 Şubat 2023’te bu tür felaketleri tek başımıza yönetemeyeceğimizi gördük ve tüm kuruluşlar bir araya geldi. Tüm kurum ve kuruluşların birlikte çalıştıkları zor bir dönemden geçtik. Bu durum bana gelecek açısından Bu tür iş birliklerini uluslararası düzeye genişletmek için çok şey vaat ediyor” diyen Mandal, Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformunu örnek gösterdi. Projenin dünyanın en büyük paleosismoloji projelerinden biri olduğuna vurgu yapan Mandal 100’den fazla araştırmacının bir arada olduğunun altını çizdi. Söz konusu projenin artık uluslararası alana açılabileceğini kaydeden Mandal KİGAM ile de iş birliği yapılabileceği sinyalini verdi. Eureka’nın Avrupa ülkelerindeki sanayi ve araştırma kuruluşlarının dünya pazarlarındaki rekabet gücünü artıracak ileri teknolojilerin, ürünlerin ve hizmetlerin araştırılması ve geliştirilmesini, ülkeler arasında ortak projeler oluşturulmasını ve yürütülmesini teşvik etmek için kurulan bir uluslararası iş birliği platformu olduğunu kaydeden Mandal, “Eureka esas olarak Avrupa’nın bir girişimidir, ancak aynı zamanda varlığını uluslararası düzeye de yaymaktadır. Şimdi Brezilya da sistemin bir parçası olmaya çalışıyor” dedi ve Eureka Afetlere Dirençlilik Çağrısının çok taraflı iş birliği ile çalışmaya açık olduğunu belirtti. 


YENİ İŞ BİRLİKLERİ FIRSATI
Afet yönetimine yönelik çalışmalara da dikkat çeken Mandal, geçen ay KIAT (Güney Kore Cumhuriyeti Teknoloji Geliştirme Enstitüsü) ile bilimsel ve teknolojik iş birliğinin daha da güçlendirilmesi adına bir anlaşma imzaladıklarını hatırlatarak “Umarım bugün de yeni iş birliklerine imza atarız” temennisinde bulundu.  AFAD Başkanlık Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar ise Güney Kore’nin önemine vurgu yaparak iki ülke ilişkilerine verilen önemden bahsetti. Özellikle 6 Şubat depremlerinin ardından Güney Kore’nin desteklerini hatırlatan Tatar, verdikleri destek için de teşekkür etti. Prof. Dr. Tatar, “Dünyanın en çeşitli ve en geniş paleosismolojik projesini yürüttüklerine dikkat çeken Tatar, “Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformunda 100’ün üzerinde araştırmacı ve 300 bursiyerin görev almasını önemsiyoruz. Belki KİGAM ile de bu projede beraber çalışırız.  Çünkü ilgili tüm üniversite ve kurumlarla tek bir platform çatısı altında birlikte çalışıyoruz” diye konuştu. Tatar, uluslararası arenada özelikle hareketli faylar üzerine çalışmanın artırılması gerektiğini belirtti. Toplantıda deprem araştırmalarına yönelik deneyim paylaşımı yapılarak çoklu iş birliklerine yönelik adımlar atıldı. Ayrıca Eureka Afetlere Dirençlilik Çağrısına yönelik proje önerileri tartışıldı. Taraflar iş birliklerinin temellerini atmak üzere yeniden görüşmek için fikir birliğine vardı.