EYT nedir, son durum ne? EYT ne zaman çıkacak?
EYT hakkında açıklamada bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Kapsamlı bir çalışma aralık veya ocak ayında Meclis'te olur" dedi. Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olan milyonlarca kişi EYT kapsamında yer alıyor.
Yaklaşık 5 milyon kişiyi kapsayan EYT'li hükümet cephesinde yapılacak açıklamaları bekliyor. Geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Seçimi kaybetsek de olmayacak.” açıklaması yaptığı EYT için yaklaşan seçimin etkisiyle çalışmaların yapıldığı açıklandı.
EYT SON DURUM NE?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamuoyunda “EYT” olarak bilinen Emeklilikte Yaşa Takılanların durumuyla ilgili “Kamuoyunda saçma sapan formüller var. Bu formüller adına konuşanlar var. Kapsamlı bir çalışma aralık veya ocak ayında Meclis'te olur” dedi.
‘SÖZLEŞMELİLER İLK KONUMUZ'
Bilgin, EYT'lilerin durumuyla ilgili çalışmanın sorulması üzerine, şu yanıtı verdi:
“Kamuoyunda saçma sapan formüller var. Bu formüller adına konuşanlar var. Kapsamlı bir çalışma aralık veya ocak ayında Meclis'te olur.”
Bakanlık olarak çalışmalarını planlamaları doğrultusunda sürdürdüklerini belirten Bilgin, şöyle devam etti:
“Sözleşmeliler ilk konumuz. Bunu bitirmek üzereyiz. İlgili çalışma grubunun çalışmasını tamamlamasının ardından konuyu sosyal taraflarla değerlendireceğiz. Eylül ayının ilk haftası bu tamamlanır. Sonrasında kamuoyuna yansır. Sonra geçici işçileri hemen çözeceğiz. Ondan sonra da taşeron işçilerin durumunu ele alacağız.”
‘MASADA TEK FORMÜL VAR'
Bilgin ayrıca, “Hollanda, Almanya modellerinden bahsediliyor, bunlar doğru değil. Masamızda sadece bir tane EYT formülü var” dedi.
Bilgin, “Hollanda, Almanya modellerinden bahsediliyor, bunlar doğru değil. Masamızda sadece bir tane EYT formülü var. Kamuoyunda konuşulan modeller doğru değil. Biz zaten 62 yaşında çalışanları emekli ediyoruz” diye konuştu. (AA, İHA)
7 MİLYON KİŞİ VAR DİYORLAR
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, gündemden düşmeyen EYT ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bu konuyla ilgili etki analizinin iyi yapılması gerektiğini kaydeden Elitaş, şunları söyledi:
– “Yasanın çıkma tarihinden itibaren bunlar oluyor” dense daha doğru olurdu. 1999 yılında çıkan yasa 19 yıl öncesine gitti. 11 yıl uygulama süresi vardı. Tam 20 yıl önceden yaşla ilgili sorunu ortaya çıkarmış oldu. Şimdi bu EYT’de 1999 yılının öncesini mi alacağız, yoksa daha sonrasını mı alacağız. Bir rivayete göre kendini EYT’li hisseden 7 milyon kişi var diyorlar. Onun ne olduğunu tam bilmiyoruz. Çalışma Bakanlığı bu konuda çalışmalarını yapıyor.
– Bizim bu konuda parayı ödeyecek kurumla parlamento arasında uyum sağlanamadığı takdirde büyük bir sorun ortaya çıkabilir. Çünkü analizini yapmadan kanun çıkarırken Hazine ve Maliye Bakanlığını çağırırız, ilgili kurumları çağırırız. Her bir kanun maddesinin parasal kısımları olduğu takdirde her birinin etki analizini, bütçeden ne gibi imkanlar ortaya çıkabileceğini, hangi kaynaktan temin edileceğine bakarız.
HESABI İYİ YAPMAK GEREKİR
– Diyelim ki 1 milyar TL’lik bir harcama yaptınız. O 1 milyar TL’den yapılan harcamayı borçlanarak mı yapacaksınız veya başka yerden tasarruf ederek mi, yatırımları kısarak mı sağlayacaksınız diye etki analizinin ortaya çıkması gerekir. Anayasanın hükmü de bu. O anlamda bu hesabı iyi yapmak gerekir. Bunu yapacak kurumda Çalışma Bakanlığıdır. Bakanımızın bugünlerde yapacağı açıklamalara dikkat etmek gerekir. (İHA)