Demoday’de 38 girişim yatırımcıların karşısına çıktı!

Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi tarafından düzenlenen Mobilite Hızlandırma Programı Demoday gerçekleşti. 10 hafta boyunca eğitim, seminer ve mentörlük desteği alan 38 yenilikçi girişim, yatırımcılara projelerini tanıtma imkanı buldu.
Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Gebze Bilişim Vadisi, geleceğin mobilite çözümlerine ve inovasyonlarına yön verecek girişimcileri desteklemeye devam ediyor. Türkiye Mobilite Kümelenmesi çatısı altında, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Mobilite Hızlandırma Programı, kamu ve özel sektör temsilcileri, yatırımcılar, girişimciler, sanayiciler, akademisyenler ve tüm paydaşların katılımıyla gerçekleşti. Açılış konuşmalarını Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil ve Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen’in yaptığı bu özel etkinlikte, programa kabul edilen 38 yenilikçi girişim, projelerini tanıttı. 10 hafta boyunca eğitimler, seminerler ve ulusal/uluslararası mentörlük desteği alan bu girişimler, yatırımcıların karşısına çıkarak projelerini sundu. Demoday’de sunulan projeler arasında, otonom araçlar, elektrikli mobilite çözümleri, akıllı trafik sistemleri, lojistik ve teslimat teknolojileri gibi alanlarda yenilikçi fikirler yer aldı.


TÜRKİYE’NİN MOBİLİTE ALANINDAKİ LİDER KONUMU PEKİŞTİRİLİYOR
Bilişim Vadisi, mobilite odaklı iş fikirlerini geliştirmeleri adına başlattığı programla, geçen yıl 38 girişimcinin projesini ilerletmesine katkı sağladı. Mobilite Hızlandırma Programı, üç yıl içerisinde toplamda 2000’in üzerinde girişimci başvurusu aldı. Program kapsamında, girişimler Demoday’de sahne almadan önce yatırım fonları ile eşleştirilerek yatırım süreçlerinin hızlandırılması sağlandı. Geçen yıl gerçekleştirilen programdaki 18 girişim, Bilişim Vadisi Kuluçka Merkezi’ne başvurarak Bilişim Vadisi ekosisteminin olanaklarından yararlanma fırsatı buldu. Bilişim Vadisi Mobilite Hızlandırma Programı, mobilite sektöründe yeni nesil girişimciler yetiştirmeyi ve bu girişimlerin projelerini hayata geçirmelerini sağlayarak Türkiye’nin mobilite alanındaki lider konumunu pekiştirmeyi hedefliyor.


“HER ADIMLARINDA GİRİŞİMCİLERİMİZİN YANINDAYIZ”
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, “Bilişim Vadisi denildiğinde aklımıza gelen ilk alanlardan biri mobilite. Bu alandaki çalışmalar bizi çok memnun ediyor. Burada bu ekosistemin geliştiğini ve sizlerin başarılarıyla daha da genişleyeceğini görmekten çok mutluyum. Her zaman yanınızdayız ve desteğimiz sizinle olacak. Girişimcilerin karşılaştıkları zorlukları biliyoruz. Fikir aşamasından prototip geliştirmeye, üretim ve satış kanallarının oluşturulmasına kadar her adımda bütün organlarımızla yanınızdayız. Ar-Ge projeleri için verdiğimiz yatırım teşvikleri ve Ar-Ge merkezlerine verdiğimiz desteklerle sürecin her aşamasında sizlerle yan yana kol kola yürüyoruz” ifadelerini kullandı.


“ÖNEMLİ ADIMLARI HEP BİRLİKTE ATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Mobilitede Türkiye’nin attığı büyük adımların altını çizen Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, “Hedefimiz bu adımları daha da ileriye taşımak. Yerli aracımız TOGG, yerli İHA ve SİHA’larımız, bu noktada gerçekten sizler için çok önemli fırsatlar barındırıyor. Bu ekosistemin büyük oyuncularının sayısını da artırıyoruz. En son Çinli elektrikli araç üreticimizin Türkiye’ye yatırım kararı ve yine bu alanda birçok firmanın Türkiye’ye olan yatırım ilgisi, sizlerin önünde çok önemli fırsatlar sunmaya devam edecek. Bugün zaten Bilişim Vadisi ekosisteminde bulunan TOGG firmamızla birçok girişimci birlikte, bu ekosistemde çalışıyor. Bu sayıların artmasıyla beraber hem girişimci sayımızın hem de girişimcilerimizin başarılarının artacağını öngörüyoruz. Tüm paydaşların içinde olduğu projelerin ve iş birliklerinin güçlendirilmesi ve yenilikçi projelerin hayata geçirilmesiyle ülkemizin ekonomik kalkınmasının hızlandırılması mümkün olacaktır. Bu noktada da önemli adımları atmaya hep birlikte devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
ŞİRKETLERİMİZİN HER BİRİ BİZİM İÇİN AYRI AYRI GURUR SEBEBİ
Bilişim Vadisi olarak varlık sebeplerini Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini güçlendirmek, teknolojik iş birliğini kolaylaştırmak, Ar-Ge kültürünü yaygınlaştırarak bu alanda teşvikleri sağlamak ve firmalarını desteklemek olarak tanımladıklarını belirten Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, “2020 yılında 19 firmayla başlayan Mobilite Grubumuz bugün deniz taşımacılığından elektrikli otomobillere, otomobiller için akıllı kumaşlardan ulaşım pazar yerlerine, uçan araçlardan sensör teknolojilerine çok geniş alanlarda Ar-Ge faaliyetleri yürüten 120’den fazla şirkete ev sahipliği yapıyor. Bu şirketlerimizin her biri bizim için ayrı ayrı gurur sebebi” diye konuştu.
“GİRİŞİMLERİMİZİN MOBİLİTENİN GELECEĞİNE YÖN VERECEK ŞİRKETLER OLMASINI ÜMİT EDİYORUZ”
“Yine mobilite alanında gurur duyduğumuz faaliyetlerimizden bir tanesi de TEKNOFEST bünyesinde 6 yıldır ev sahipliği yaptığımız Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması. Bu yarışma vesilesiyle de bugüne kadar 100’den fazla öğrenciye staj ve istihdam imkanı sağladık. Daha önce bu programlarımıza yararlanıcı olarak başvuranların bugün aramızda mentör olarak yer aldığını da belirtmek istiyoruz. Bugünkü Demoday etkinliğimizde 10 girişimcimiz sahneye çıkacak ve onları dinleyeceğiz. Bu girişimlerin mobilite alanının geleceğine yön verecek şirketler olması ümit ediyoruz” diyen Tüzgen, konuşmasını yatırımcılara sunum yapmaya hak kazanan başarılı girişimleri tebrik ederek sonlandırdı. Mobilite Hızlandırma Programı’nın önceki mezunlarından ve aynı zamanda mentörlerinden Invamar’ın Kurucusu Merve Aydıner ve Wyseye’ın Kurucu Ortağı Eren Bekin katılımcılarla deneyimlerini paylaştı. Mobilite Hızlandırma Programı’na katılan mezun girişimciler arasından 10 başarılı proje de sahnede kendilerini anlattı. Sunumların ardından, başarılı girişimlere ödülleri takdim edildi. Ödül töreni sonrasında networking alanlarında B2B görüşmeler gerçekleşti.
BİLİŞİM VADİSİ MOBİLİTE HIZLANDIRMA PROGRAMI’NDAN MEZUN OLAN 10 GİRİŞİM:
Shipsider: Deniz ticari operasyon hesaplamalarını yapay zeka ve modüler sistemlerle kolaylaştırıyor.
Miniyol: Mobility Super App hizmeti sunuyor.
Şarj Rehberi: Elektrikli araç şarj istasyonlarının fiyatlarını ve fiyat değişikliklerini sunan bir mobil uygulama üzerinde çalışıyor.
Tozz Bike: Stil odaklı kişisel hafif elektrikli araçlar üretimi ve abonelik servisi sunuyor.
BBA Vtol: Tam elektrikli ve otonom kargo taşıyan insansız hava araçları geliştiriyor.
FROM YOUR EYES: İnsanlar ve makineler için yapay görme sistemleri tasarlıyor.
Agrovech: Nesnelerin İnterneti sistemi ile bitki sağlığının izlenmesi üzerine çalışmalar yürütüyor.
Swarm Nect: Araç veri toplama ve veri analiz platformu geliştiriyor.
Driven AVS: Araç CanBus hattına bağlanarak sürücüyü detaylıca skorluyor.
MeaTec: Batarya yönetimi yazılım sistemleri geliştiriyor.
Her biri kendi alanında fark yaratmayı hedefleyen bu projeler, geleceğin mobilite dünyasına yön verecek bir potansiyel taşıyor.