6G Konferansı’nda TÜBİTAK BİLGEM projeleri tanıtıldı
Haberleşme teknolojilerinin geleceğini şekillendiren projelerin tanıtıldığı 6G konferansında TÜBİTAK BİLGEM’in projeleri büyük ilgi gördü.
İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen 6G konferansı Medipol Üniversitesi Güney Kampüsü’nde gerçekleşti. Haberleşme teknolojilerinin geleceğini şekillendiren projelerin tanıtıldığı konferansta kamu, üniversite ve özel sektörden pek çok üst düzey katılımcı bir araya geldi. Haberleşme teknolojileri ve Türkiye’nin bu alandaki vizyonunu masaya yatırıldığı konferansın açılış konuşmalarını Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Ceran ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Arslan gerçekleştirdi. Yedi farklı panelde 60 uzman konuşmacının yer aldığı etkinlikte, 6G teknolojisi çalışmaları ve Türkiye’nin bu alandaki stratejik adımları detaylı bir şekilde ele alındı.
TÜBİTAK BİLGEM HİSAR LABORATUVARI PROJELERİYLE ÖNE ÇIKTI
Konferansta, TÜBİTAK BİLGEM Haberleşme ve Sinyal İşleme Laboratuvarı (HİSAR) tarafından geliştirilen Yeniden Yapılandırılabilir Akıllı Yüzey (RIS) destekli milimetre dalga kablosuz haberleşme sistemi, open RAN destekli 5G FR1 ağında xApp ile RIS optimizasyonu ve 5G FR2’de çalışan 32 antenli analog hüzme şekillendirme projeleri büyük ilgi gördü. Katılımcılar HİSAR standını ziyaret ederek laboratuvar araştırmacılarından projelerle ilgili detaylı bilgi aldılar. Açık kaynak kodlu bir özel 5G ağı üzerinde çalışan xApp uygulaması yardımıyla, RIS teknolojisinin 5G ağlarında performans artışı sağladığı stanttaki ekranlarda gösterildi. Bu teknoloji sayesinde, ağ yapılandırmaları optimize edilerek haberleşme kalitesi önemli ölçüde artırılabiliyor. Etkinliğin ilk gününde, TÜBİTAK BİLGEM Başkanı V. Dr. Ali Görçin de stantları ziyaret ederek sergilenen projeleri yerinde inceledi ve araştırmacılardan bilgi aldı. Dr. Görçin, HİSAR Laboratuvarı’nın yenilikçi çalışmaları hakkında katılımcıların sorularını yanıtladı.
RIS DESTEKLİ MİLİMETRE DALGA FREKANSINDA İLERİ TEKNOLOJİ
RIS destekli milimetre dalga frekansında veri iletimi gerçekleştiren projede, 27.3 GHz’de çalışan 16 elemanlı anten dizisine sahip verici birimi ile analog hüzme şekillendirme gösterimi gerçekleştirildi. Alıcı ve verici, farklı hüzme kombinasyonlarını deneyerek en iyi iletim ve alım yönünü belirliyor. Çalıştayda katılımcılara yapılan gösterimde, RIS teknolojisinin haberleşme altyapısına nasıl entegre edilebileceğini ve performansı nasıl yükseltebileceğini ortaya koyuyor. Diğer bir projede ise, BİLGEM’in geliştirdiği milimetre dalga frekansında çalışan 32 elemanlı anten dizisine sahip verici birimi açık kaynak kodlu 5G FR2 emülatör yazılımları ile entegre edilerek analog hüzme şekillendirmenin kullanıcı performansında sağladığı artış gerçek zamanlı olarak gösterildi.
GELECEĞİN HABERLEŞME TEKNOLOJİLERİNE YÖN VEREN İŞ BİRLİKLERİ
TÜBİTAK BİLGEM, konferansta diğer kurum ve kuruluşlarla bilgi ve deneyim paylaşımında bulunarak, geleceğin haberleşme teknolojilerine dair önemli adımlar attı. HİSAR Laboratuvarı’nın yenilikçi projeleri, Türkiye’nin 6G ve ötesi teknolojilere katkı sağlama hedefi doğrultusunda büyük takdir topladı. Etkinlik süresince, Türkiye’nin haberleşme teknolojileri alanındaki potansiyelini ve uluslararası arenadaki konumunu güçlendirecek fikir alışverişleri yapıldı ve çok sayıda firma ile ikili iş birliklerine yönelik toplantıların yapılmasına karar verildi. İnsansız hava aracı baz istasyonları, geleneksel altyapının yetersiz kaldığı veya doğal afetler, akıllı tarım, spor etkinlikleri gibi özel durumlarda güvenilir ve geniş bant kablosuz bağlantı sağlıyor. Yüksek irtifalarda uzun süre havada kalabilen bu İHA’lar, kırsal alanlar için uygun maliyetli ve uzun vadeli bağlantı çözümleri sunuyor. İHA baz istasyonlarının hareket kabiliyeti ve esnek irtifa ayarı, karasal haberleşme ağlarının kapasitesini ve kapsama alanını etkin bir şekilde artırıyor.
GELECEĞE YÖN VEREN İHA TASARIMLARI
Dijital çiftçilik ve hassas tarım, IoT teknolojileri ve 5G/6G bağlantı hizmetleriyle yeni bir boyut kazanıyor. Amaç, daha az pestisit kullanarak daha kaliteli ve sürdürülebilir gıda üretimi yapmak ve 6G teknolojisinin sunacağı yapay zeka, makine öğrenimi ve gelişmiş algılama yetenekleri, tarım sektöründe otomasyonu ve verimliliği artıracak. Otonom araçlar ve İHA’lar, geleneksel tarım yöntemlerini dönüştürerek sektöre yenilikçi çözümler getiriyor. HİSAR Laboratuvarı tarafından tasarlanan İHA, hem mobil baz istasyonu testlerinde kullanılacak hem de hassas tarımda otonom yapay zekâ destekli tarım dronu olarak hizmet verecek. Yakın gelecekte, 5.000 metre yüksekliğe çıkabilen ve 6-7 saat havada kalabilen düşük maliyetli VTOL (dikey iniş kalkış yapabilen) İHA tasarımlarımız semalarda yerini alacak.
HABER: KÜBRA AKAR