Alışverişi, yemek ücretleri ile yapanlar dikkat!

EKONOMİ 12.11.2024 - 10:16, Güncelleme: 12.11.2024 - 10:16
 

Alışverişi, yemek ücretleri ile yapanlar dikkat!

SEKTÖRDEN DİKKAT ÇEKEN ÇAĞRI;
Çalışanlara verilen günlük yemek bedelinin istisna tutarları her yıl asgari ücretle birlikte belirleniyor. Sektör temsilcileri 2025 yılında günlük yemek bedeli istisna tutarının 300 liraya çıkarılmasını talep ederken, bu ücretlerin sadece yeme-içme sektöründe kullanılmasını istiyor. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, günlük yemek bedelinin 2025'te en az 300 liraya çıkarılması gerektiğini belirtirken, yemek kartlarının da sadece yeme-içme sektöründe kullanılacak şekilde ayarlanması gerektiğini dile getirdi. Bingöl, yemek fiyatlarında Türkiye'nin enflasyon hedefleri doğrultusunda dengelenme sağlanabilmesi için sektörde öngörülebilirliğin ve düzenli gelirlerin payının artırılması gerektiğini belirtti. Günlük yemek bedeli istinası tutarının artırılmasının çalışanların refahına ve yeme-içme sektöründeki canlılığa katkı sağlayacağını söyleyen Bingöl, nakit olarak verilen yemek yardımlarının diğer alanlara dağıldığını ve bu süreçten olumsuz etkilendiklerini belirtti. "YEMEK ÜCRETLERİ SEKTÖRE KAZANDIRILMALI" Bingöl, yaptıkları araştırmalar kapsamında, nakit olarak verilen yemek tutarlarının büyük kısmının yeme-içme sektörüyle ilgisi olmayan alanlarda kullanıldığını söyleyerek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Son iki yılda nakit yemek yardımlarından dolayı düzenli müşteri kaybına uğrayan ve bunları yerine koyamayan birçok işletme artan maliyetlerle baş edemediği için belirli aralıklarla fiyatlarını artırmak zorunda kaldı. Bunun sonucunda zincirleme etkisiyle sektörümüzde fiyatlama davranışları bozuldu ve kayıt dışılık arttı. Yeme-içme sektörü emek yoğun bir sektör." dedi. "GÜNLÜK ÜRET 300 LİRA OLMALI" Bingöl, "Her yeni 20 sürekli müşteri, 1 yeni çalışanın istihdam edilmesine olanak sağlıyor. Bu nedenle yeme-içme sektöründeki işletmelerin düzenli gelirlerinin artırılması önemli. Bunun için de yemek bedeli istisnası tutarının önümüzdeki yıl oluşacak ekonomik koşullar da dikkate alınarak günlük en az 300 liraya çıkarılması ve çalışanlara nakit olarak verilen yemek yardımlarının hukuki boşluklar doldurularak sektörümüze kazandırılması sağlanmalıdır. Bu sayede sağlanacak ek siparişler ve sektörümüze geri dönecek nakit yemek paralarıyla 10 binlerce gencimiz çalışma imkanı bulabilecektir." ifadelerini kullandı.
SEKTÖRDEN DİKKAT ÇEKEN ÇAĞRI;

Çalışanlara verilen günlük yemek bedelinin istisna tutarları her yıl asgari ücretle birlikte belirleniyor. Sektör temsilcileri 2025 yılında günlük yemek bedeli istisna tutarının 300 liraya çıkarılmasını talep ederken, bu ücretlerin sadece yeme-içme sektöründe kullanılmasını istiyor.

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, günlük yemek bedelinin 2025'te en az 300 liraya çıkarılması gerektiğini belirtirken, yemek kartlarının da sadece yeme-içme sektöründe kullanılacak şekilde ayarlanması gerektiğini dile getirdi. Bingöl, yemek fiyatlarında Türkiye'nin enflasyon hedefleri doğrultusunda dengelenme sağlanabilmesi için sektörde öngörülebilirliğin ve düzenli gelirlerin payının artırılması gerektiğini belirtti. Günlük yemek bedeli istinası tutarının artırılmasının çalışanların refahına ve yeme-içme sektöründeki canlılığa katkı sağlayacağını söyleyen Bingöl, nakit olarak verilen yemek yardımlarının diğer alanlara dağıldığını ve bu süreçten olumsuz etkilendiklerini belirtti.

"YEMEK ÜCRETLERİ SEKTÖRE KAZANDIRILMALI"

Bingöl, yaptıkları araştırmalar kapsamında, nakit olarak verilen yemek tutarlarının büyük kısmının yeme-içme sektörüyle ilgisi olmayan alanlarda kullanıldığını söyleyerek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Son iki yılda nakit yemek yardımlarından dolayı düzenli müşteri kaybına uğrayan ve bunları yerine koyamayan birçok işletme artan maliyetlerle baş edemediği için belirli aralıklarla fiyatlarını artırmak zorunda kaldı. Bunun sonucunda zincirleme etkisiyle sektörümüzde fiyatlama davranışları bozuldu ve kayıt dışılık arttı. Yeme-içme sektörü emek yoğun bir sektör." dedi.

"GÜNLÜK ÜRET 300 LİRA OLMALI"

Bingöl, "Her yeni 20 sürekli müşteri, 1 yeni çalışanın istihdam edilmesine olanak sağlıyor. Bu nedenle yeme-içme sektöründeki işletmelerin düzenli gelirlerinin artırılması önemli. Bunun için de yemek bedeli istisnası tutarının önümüzdeki yıl oluşacak ekonomik koşullar da dikkate alınarak günlük en az 300 liraya çıkarılması ve çalışanlara nakit olarak verilen yemek yardımlarının hukuki boşluklar doldurularak sektörümüze kazandırılması sağlanmalıdır. Bu sayede sağlanacak ek siparişler ve sektörümüze geri dönecek nakit yemek paralarıyla 10 binlerce gencimiz çalışma imkanı bulabilecektir." ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.