“Vakaların artacağını öngörüyoruz(!)”

SAĞLIK 07.09.2020 - 10:55, Güncelleme: 05.03.2022 - 13:23
 

“Vakaların artacağını öngörüyoruz(!)”

Kocaeli’deki vaka sayıları, henüz Türkiye ortalamasının altında. Ancak İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney, 15 Eylül’den sonra vaka sayılarının artacağını öngördüklerini vurguladı, öncesinden uyarılarda bulundu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, birinci dalganın ikinci pikini yaşadığımızı ilk kez önceki gün açıklamıştı. Her gün duyurulan koronavirüs vaka sayıları, bunu destekliyor. Her gün en az 1.500 yeni vaka tespit ediliyor. Ülke genelindeki bu artış, ilimizde de kendini gösteriyor. İl Sağlık Müdürü Şenol Ergüney, “Bizde de artış trendi söz konusu. Ancak diğer iller kadar hızlı değil. Haziran öncesine göre rakamlar iki katına çıkmış durumda. 15 Eylül’den sonra biraz daha artacağını ön görüyoruz. Çünkü kurallara uyulmuyor” dedi. AĞIR HASTAMIZ ÇOK Kendilerini asıl zorlayacak durumun, ağır hasta sayısındaki artış olduğunu vurgulayan Şenol Ergüney, “Yoğun bakım yaş ortalamamız 69. Genel vakalardaki yaş ortalamamız 39. Bunun için yaşlılarımızı korumalıyız ve sosyal mesafeyi ihlal edecek şekilde yaklaşmamalıyız. Bu, cinayetten farksız” dedi. Şenol Ergüney ölüm oranımız için, “Ölüm oranı, Türkiye’nin 1 puan altında. Ama önümüzdeki dönemde bu oran artabilir. Çünkü yoğun bakımdaki hastalarımızın yaş ortalaması yüksek” değerlendirmesini yaptı. TATİLCİLERE UYARI Vaka sayısının artmasında, yaz dönemindeki akraba ziyaretlerinin etken olduğunu belirten Şenol Ergüney, “Yıllık izninde başka illere gidenler, ziyaret ettikleri ortamın steril olmadığını düşünmeli. Mutlaka maske taksınlar, özellikle de kapalı alanlarda. Sosyal mesafenin ihlal edildiği tatiller, virüsü yayar. Bu da bizim vaka sayımızı artırıyor. Ayrıca izinden geldikten sonra da arkadaşlarını ziyaret ediyorlar. Kalabalıklar bir araya geliyor. Böyle olunca virüs yayılıyor. Bu nedenle mümkünse izin dönüşü, 7 gün kendilerini izole etsinler” dedi. KAFELER KAPANIR MI? Koronavirüs semptomlarından en az birine sahip kişilerden toplu etkinliklere katılmamalarını da isteyen Şenol Ergüney, “Bile bile toplu etkinliklere katılmasınlar. Bu gruptaki kişiler doktora gidip test yaptırıyorlar, ama daha sonuçları çıkmadan toplu etkinliklere katılıyorlar. Eğer semptomlardan biri bile varsa insanların arasına karışmayalım. Yoksa vaka sayısı daha hızlı artacaktır” ifadesini kullandı. Şenol Ergüney, kafe ve restoranlarda sosyal mesafeye dikkat edilmediği eleştirileri için de, “İlk başlarda buralarda durum ciddiydi. Ancak şimdi biraz daha iyi. Kurallara uymaları, kendilerinin faydasına. Yoksa, yeniden kapatmalar olabilir” dedi.

Kocaeli’deki vaka sayıları, henüz Türkiye ortalamasının altında. Ancak İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney, 15 Eylül’den sonra vaka sayılarının artacağını öngördüklerini vurguladı, öncesinden uyarılarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, birinci dalganın ikinci pikini yaşadığımızı ilk kez önceki gün açıklamıştı. Her gün duyurulan koronavirüs vaka sayıları, bunu destekliyor. Her gün en az 1.500 yeni vaka tespit ediliyor. Ülke genelindeki bu artış, ilimizde de kendini gösteriyor. İl Sağlık Müdürü Şenol Ergüney, “Bizde de artış trendi söz konusu. Ancak diğer iller kadar hızlı değil. Haziran öncesine göre rakamlar iki katına çıkmış durumda. 15 Eylül’den sonra biraz daha artacağını ön görüyoruz. Çünkü kurallara uyulmuyor” dedi.

AĞIR HASTAMIZ ÇOK

Kendilerini asıl zorlayacak durumun, ağır hasta sayısındaki artış olduğunu vurgulayan Şenol Ergüney, “Yoğun bakım yaş ortalamamız 69. Genel vakalardaki yaş ortalamamız 39. Bunun için yaşlılarımızı korumalıyız ve sosyal mesafeyi ihlal edecek şekilde yaklaşmamalıyız. Bu, cinayetten farksız” dedi. Şenol Ergüney ölüm oranımız için, “Ölüm oranı, Türkiye’nin 1 puan altında. Ama önümüzdeki dönemde bu oran artabilir. Çünkü yoğun bakımdaki hastalarımızın yaş ortalaması yüksek” değerlendirmesini yaptı.

TATİLCİLERE UYARI

Vaka sayısının artmasında, yaz dönemindeki akraba ziyaretlerinin etken olduğunu belirten Şenol Ergüney, “Yıllık izninde başka illere gidenler, ziyaret ettikleri ortamın steril olmadığını düşünmeli. Mutlaka maske taksınlar, özellikle de kapalı alanlarda. Sosyal mesafenin ihlal edildiği tatiller, virüsü yayar. Bu da bizim vaka sayımızı artırıyor. Ayrıca izinden geldikten sonra da arkadaşlarını ziyaret ediyorlar. Kalabalıklar bir araya geliyor. Böyle olunca virüs yayılıyor. Bu nedenle mümkünse izin dönüşü, 7 gün kendilerini izole etsinler” dedi.

KAFELER KAPANIR MI?

Koronavirüs semptomlarından en az birine sahip kişilerden toplu etkinliklere katılmamalarını da isteyen Şenol Ergüney, “Bile bile toplu etkinliklere katılmasınlar. Bu gruptaki kişiler doktora gidip test yaptırıyorlar, ama daha sonuçları çıkmadan toplu etkinliklere katılıyorlar. Eğer semptomlardan biri bile varsa insanların arasına karışmayalım. Yoksa vaka sayısı daha hızlı artacaktır” ifadesini kullandı. Şenol Ergüney, kafe ve restoranlarda sosyal mesafeye dikkat edilmediği eleştirileri için de, “İlk başlarda buralarda durum ciddiydi. Ancak şimdi biraz daha iyi. Kurallara uymaları, kendilerinin faydasına. Yoksa, yeniden kapatmalar olabilir” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.