TARİHÇİ KANKAL, ÇAYIROVA’YI KALEME ALDI!

Çayırova 16.01.2021 - 11:26, Güncelleme: 05.03.2022 - 13:23
 

TARİHÇİ KANKAL, ÇAYIROVA’YI KALEME ALDI!

Kocaeli tarihi ile ilgili yaptığı çalışmalarıyla tanıdığımız, gazetemiz yazarı Tarihçi-Yazar Recep Kankal 1970lerde bölgemizin aktif istasyonlarından biri olan Çayırova’yı kaleme aldı. 1942 yılında kurulan ve ülkemizde demiryollarında istihdamda önemli bir eğitim kurumu olan Demiryolu Meslek Okulu, mezunlarının girişimleri ile 1992’de yayın hayatına başlayan, demiryolları sahasında en uzun soluklu dergi olan Kardelen Dergisi'nin 106-107. sayısında Türkiye'nin kütüphaneli ilk istasyonu olan Çayırova İstasyonu yer aldı. Tarihçi Kankal’ın verdiği bilgiye göre; Haydarpaşa-Gebze demiryolu hattında yolculuk yaparken eski Tuzla jeep fabrikasını geçtikten sonra Çayırova sınırları içerisinde kalan sarı renkli küçük bir gecekondu bina tel örgü içerisinde kalan, çınar ve servi ağaçlarının gölgelediği şimdilerde kullanılmamaktadır. Tarihi bir öneme sahip olan bu istasyon bugün Gebze Teknik Üniversitesi’nin bulunduğu kampüs alanı içerisinde yer almaktadır. Gebze’ye yaklaşık 5,5 kilometre uzaklıkta bulunan Çayırova Tren İstasyonu, yıllarca buradaki teknik bahçıvanlık okulundaki öğrenci ve öğretmenlerin ana ulaşım aracı olmuştur. 1970’lerde istasyon şefi olarak görev yapan Adnan Peşkircioğlu tarafından yolcuların tren beklerken okuması için getirttiği kitaplar bir müddet sonra kütüphaneye dönüşmüş. Bu bölge halkının kültürüne katkı sağlamıştır. Dönemin ünlü yazarlarından Haldun Taner’in de ziyaret ettiği bu istasyon ülkemizde açılan ilk istasyon kütüphanesi olarak da bilinmektedir.

Kocaeli tarihi ile ilgili yaptığı çalışmalarıyla tanıdığımız, gazetemiz yazarı Tarihçi-Yazar Recep Kankal 1970lerde bölgemizin aktif istasyonlarından biri olan Çayırova’yı kaleme aldı.

1942 yılında kurulan ve ülkemizde demiryollarında istihdamda önemli bir eğitim kurumu olan Demiryolu Meslek Okulu, mezunlarının girişimleri ile 1992’de yayın hayatına başlayan, demiryolları sahasında en uzun soluklu dergi olan Kardelen Dergisi'nin 106-107. sayısında Türkiye'nin kütüphaneli ilk istasyonu olan Çayırova İstasyonu yer aldı. Tarihçi Kankal’ın verdiği bilgiye göre; Haydarpaşa-Gebze demiryolu hattında yolculuk yaparken eski Tuzla jeep fabrikasını geçtikten sonra Çayırova sınırları içerisinde kalan sarı renkli küçük bir gecekondu bina tel örgü içerisinde kalan, çınar ve servi ağaçlarının gölgelediği şimdilerde kullanılmamaktadır. Tarihi bir öneme sahip olan bu istasyon bugün Gebze Teknik Üniversitesi’nin bulunduğu kampüs alanı içerisinde yer almaktadır. Gebze’ye yaklaşık 5,5 kilometre uzaklıkta bulunan Çayırova Tren İstasyonu, yıllarca buradaki teknik bahçıvanlık okulundaki öğrenci ve öğretmenlerin ana ulaşım aracı olmuştur. 1970’lerde istasyon şefi olarak görev yapan Adnan Peşkircioğlu tarafından yolcuların tren beklerken okuması için getirttiği kitaplar bir müddet sonra kütüphaneye dönüşmüş. Bu bölge halkının kültürüne katkı sağlamıştır. Dönemin ünlü yazarlarından Haldun Taner’in de ziyaret ettiği bu istasyon ülkemizde açılan ilk istasyon kütüphanesi olarak da bilinmektedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.