ÖĞRENCİNİN SOSYAL ORTAMI EĞİTİM KADAR ÖNEMLİ

EĞİTİM 14.10.2020 - 09:22, Güncelleme: 05.03.2022 - 13:23
 

ÖĞRENCİNİN SOSYAL ORTAMI EĞİTİM KADAR ÖNEMLİ

Salgın nedeniyle birçok aile çocuklarını okula gönderme konusunda tereddüt içinde. Uzmanlar, okul ortamının çocuk için hem sosyalleşme hem öğrenme açısından büyük önem taşıdığını söylüyor İlkokul öğrencileri ile 8, liseye hazırlık ve 12'nci sınıf öğrencileri önceki gün yüz yüze eğitime başladı. Haftada 2 gün olan yüz yüze eğitim için çocuklarını okula gönderip göndermeme kararı velilere bırakıldı. Ancak ebeveynler koronavirüs salgını nedeniyle bu konuda hala kararsızlar. Uzmanlar ise gerekli hijyen önlemleri alındıktan sonra çocukların mutlaka okula gitmesini öneriyor. Özellikle ilkokul çağındaki çocukların okula dönmeleri gerektiğini ifade eden uzmanlar, akran öğrenme modelinin öğretmenden edinilen bilgiyi destekleyeceğine ve öğrenimi kolaylaştıracağına dikkat çekiyor. Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Mine Elagöz Yüksel çocukların neden okula dönmesi gerektiğini SABAH'a şöyle anlattı: ÖĞRETMENLE BİREBİR İLİŞKİ: Çocuk, okulda öğretmeni ile birebir ilişki kuracak ve okulunu daha çok benimseyecektir. Çocuklar derste anlamadıkları noktaları da birebir eğitimde daha kolay sorma fırsatı bulurlar. Öğretmenin çocukları ekran önüne göre takip etmesi daha basittir. Bu şekilde çocuğun hatalarını düzeltmesi ve yol göstermesi daha kolay olur. İLETİŞİM KOLAYLAŞIR: Çocuklar sınıf ortamında birbirleri ile daha kolay iletişime geçer. Böylece akran öğrenmesi dediğimiz öğrenme modeli oluşacaktır. Akran öğretimi çocuğun öğretmeninden edindiği bilgiyi destekler, öğrenmeyi kolaylaştırır. DİKKAT SÜRESİ UZAR: Ekran başında çocukların dikkat süreleri düşmekte, çocukların dersi dinleyebildikleri zaman miktarı azalmaktadır. Dikkati etkileyen sadece ekran değildir. Ev ortamında daha fazla ses, belki kardeş gibi çocuğun aklını karıştıran başka öğeler de mevcut olabilir. SOSYALLEŞME SAĞLANIR: Sosyalleşme öğrenme kadar önemli bir olgudur. Okul çocuğun sosyal ortamıdır. Arkadaşları ile görüşebileceği en önemli mekandır. Çocuklar, tenefüste oynayarak sosyalleşmeyi, problem çözmeyi, paylaşmayı, duygularını kontrol etmeyi, empatiyi deneyimliyorlar. Değişik görüşlere saygı duymayı ve barışçıl bir ortam oluşturmayı öğreniyorlar. DAHA FAZLA FİZİKSEL ORTAM: Çocukların enerjilerini yönlendirebileceği alan okulda ev ortamına göre daha fazla olabilir. Avlular, spor salonları gibi imkanlar çocukların fiziksel gelişimi için fırsat yaratır. Teneffüslerde dışarıya çıkmak, temiz hava almak çocuğa iyi gelir. Fiziksel olarak aktif olan çocuk daha kolay konsantre olur  

Salgın nedeniyle birçok aile çocuklarını okula gönderme konusunda tereddüt içinde. Uzmanlar, okul ortamının çocuk için hem sosyalleşme hem öğrenme açısından büyük önem taşıdığını söylüyor

İlkokul öğrencileri ile 8, liseye hazırlık ve 12'nci sınıf öğrencileri önceki gün yüz yüze eğitime başladı. Haftada 2 gün olan yüz yüze eğitim için çocuklarını okula gönderip göndermeme kararı velilere bırakıldı. Ancak ebeveynler koronavirüs salgını nedeniyle bu konuda hala kararsızlar. Uzmanlar ise gerekli hijyen önlemleri alındıktan sonra çocukların mutlaka okula gitmesini öneriyor. Özellikle ilkokul çağındaki çocukların okula dönmeleri gerektiğini ifade eden uzmanlar, akran öğrenme modelinin öğretmenden edinilen bilgiyi destekleyeceğine ve öğrenimi kolaylaştıracağına dikkat çekiyor. Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Mine Elagöz Yüksel çocukların neden okula dönmesi gerektiğini SABAH'a şöyle anlattı:

ÖĞRETMENLE BİREBİR İLİŞKİ: Çocuk, okulda öğretmeni ile birebir ilişki kuracak ve okulunu daha çok benimseyecektir. Çocuklar derste anlamadıkları noktaları da birebir eğitimde daha kolay sorma fırsatı bulurlar. Öğretmenin çocukları ekran önüne göre takip etmesi daha basittir. Bu şekilde çocuğun hatalarını düzeltmesi ve yol göstermesi daha kolay olur.

İLETİŞİM KOLAYLAŞIR: Çocuklar sınıf ortamında birbirleri ile daha kolay iletişime geçer. Böylece akran öğrenmesi dediğimiz öğrenme modeli oluşacaktır. Akran öğretimi çocuğun öğretmeninden edindiği bilgiyi destekler, öğrenmeyi kolaylaştırır.

DİKKAT SÜRESİ UZAR: Ekran başında çocukların dikkat süreleri düşmekte, çocukların dersi dinleyebildikleri zaman miktarı azalmaktadır. Dikkati etkileyen sadece ekran değildir. Ev ortamında daha fazla ses, belki kardeş gibi çocuğun aklını karıştıran başka öğeler de mevcut olabilir.

SOSYALLEŞME SAĞLANIR: Sosyalleşme öğrenme kadar önemli bir olgudur. Okul çocuğun sosyal ortamıdır. Arkadaşları ile görüşebileceği en önemli mekandır. Çocuklar, tenefüste oynayarak sosyalleşmeyi, problem çözmeyi, paylaşmayı, duygularını kontrol etmeyi, empatiyi deneyimliyorlar. Değişik görüşlere saygı duymayı ve barışçıl bir ortam oluşturmayı öğreniyorlar.

DAHA FAZLA FİZİKSEL ORTAM: Çocukların enerjilerini yönlendirebileceği alan okulda ev ortamına göre daha fazla olabilir. Avlular, spor salonları gibi imkanlar çocukların fiziksel gelişimi için fırsat yaratır. Teneffüslerde dışarıya çıkmak, temiz hava almak çocuğa iyi gelir. Fiziksel olarak aktif olan çocuk daha kolay konsantre olur

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.