“MERDİVEN ALTI ŞUBELER BİRER BİRER KAPANACAK”

EKONOMİ 19.02.2021 - 09:19, Güncelleme: 05.03.2022 - 13:23
 

“MERDİVEN ALTI ŞUBELER BİRER BİRER KAPANACAK”

FAİZSİZ KONUTTA YENİ DÖNEM;
80’e yakın şirketin bulunduğu faizsiz konut sistemine ilişkin yasal düzenlemede sona yaklaşıldı. 100 milyon sermaye şartı ile merdiven altı şirketlerin kapanması bekleniyor. Faizsiz konut ve taşıt edindiren şirketlere yönelik yasal düzenlemenin Meclis'te komisyonlarda görüşülmesinin ardından gözler bu alanda faaliyet gösteren şirketlere çevrildi. Piyasada farklı büyüklükte 80'e yakın şirket ve 250 bin civarında katılımcı bulunuyor. Birçok şirketin sermayesi 4 bin TL'yi bile geçmiyor. Düzenleme yasalaştıktan sonra, tasarruf finansman şirketlerinin asgari sermaye tutarı 100 milyon TL olmak zorunda. Bu durumda sektörde sadece 10 firmanın kalabileceği belirtiliyor. ŞİRKETLER BİRLEŞECEK Sektörün büyük oyuncuları yasal düzenlemenin etkilerini değerlendirdi. Fuzul Ev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, "Düzenlemeden sonra sektörde kalan firma sayısı 10'u bulmaz. Arkadaşından duyup gelen, özkaynağı olmayan merdiven altı şubeler birer birer kapanacak" dedi. Şirket birleşmelerinin de gündeme geleceğini belirten Akbal, farklı alanlardan kurumsal şirketlerin de zaman içinde sisteme dahil olmasını beklediklerini dile getirdi. DİSİPLİN GELECEK Türkiye Yapı Tasarruf Finansman Derneği Kurucu Genel Başkanı ve Finansevim Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Kolo, uzun süredir kendilerinin 'bizi denetleyin' dediğini belirterek, "Bu adımla sektörümüz disiplin altına alınacak. Yeterli sermayesi olan firmalar bu alanda faaliyet gösterecek ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilecek" diye konuştu. Birikimevim Yönetim Kurulu Başkanı Osman Telli de düzenleme ile kontrolsüz büyümenin önüne geçileceğini iletti. SİSTEM NASIL İŞLİYOR? Başvuranları dayanışma yoluyla ev sahibi yapan bu sistemde bir nevi "altın günü" yöntemi uygulanıyor. Konut almak için başvuranlar arasında gruplar oluşturuluyor. Vatandaş alacağı evin fiyatına ve ödeyeceği taksit miktarına göre bu gruplara katılıyor. Her ay kimin ev sahibi olacağı noter huzurunda yapılan çekilişler ile belirleniyor. En yoğun kullanım konut için olsa da otomobil alımı için de hizmet veriliyor YASA NE GETİRİYOR? Yasa ile tasarruf finansman şirketlerinin asgari sermaye tutarı 100 milyon TL olarak düzenleniyor. Tasarruf finansman şirketleri yalnızca konut veya taşıt ediniminden doğan borçları finanse edebilecek. Bu şirketler yalnızca yurt içinde tescil edilmiş konut veya taşıt alımlarını finanse edebilecek. Şirketler, faizsiz esaslara göre faaliyet gösterecek. Fona toplanan para, ana faaliyet konuları dışında kullanılamayacak. Müşteriler sözleşmeden sonra 14 gün içinde gerekçe göstermeksizin cayabilecek. KAYNAK: SABAH GAZETESİ
FAİZSİZ KONUTTA YENİ DÖNEM;

80’e yakın şirketin bulunduğu faizsiz konut sistemine ilişkin yasal düzenlemede sona yaklaşıldı. 100 milyon sermaye şartı ile merdiven altı şirketlerin kapanması bekleniyor.

Faizsiz konut ve taşıt edindiren şirketlere yönelik yasal düzenlemenin Meclis'te komisyonlarda görüşülmesinin ardından gözler bu alanda faaliyet gösteren şirketlere çevrildi. Piyasada farklı büyüklükte 80'e yakın şirket ve 250 bin civarında katılımcı bulunuyor. Birçok şirketin sermayesi 4 bin TL'yi bile geçmiyor. Düzenleme yasalaştıktan sonra, tasarruf finansman şirketlerinin asgari sermaye tutarı 100 milyon TL olmak zorunda. Bu durumda sektörde sadece 10 firmanın kalabileceği belirtiliyor.

ŞİRKETLER BİRLEŞECEK

Sektörün büyük oyuncuları yasal düzenlemenin etkilerini değerlendirdi. Fuzul Ev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, "Düzenlemeden sonra sektörde kalan firma sayısı 10'u bulmaz. Arkadaşından duyup gelen, özkaynağı olmayan merdiven altı şubeler birer birer kapanacak" dedi. Şirket birleşmelerinin de gündeme geleceğini belirten Akbal, farklı alanlardan kurumsal şirketlerin de zaman içinde sisteme dahil olmasını beklediklerini dile getirdi.

DİSİPLİN GELECEK

Türkiye Yapı Tasarruf Finansman Derneği Kurucu Genel Başkanı ve Finansevim Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Kolo, uzun süredir kendilerinin 'bizi denetleyin' dediğini belirterek, "Bu adımla sektörümüz disiplin altına alınacak. Yeterli sermayesi olan firmalar bu alanda faaliyet gösterecek ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilecek" diye konuştu. Birikimevim Yönetim Kurulu Başkanı Osman Telli de düzenleme ile kontrolsüz büyümenin önüne geçileceğini iletti.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Başvuranları dayanışma yoluyla ev sahibi yapan bu sistemde bir nevi "altın günü" yöntemi uygulanıyor. Konut almak için başvuranlar arasında gruplar oluşturuluyor. Vatandaş alacağı evin fiyatına ve ödeyeceği taksit miktarına göre bu gruplara katılıyor. Her ay kimin ev sahibi olacağı noter huzurunda yapılan çekilişler ile belirleniyor. En yoğun kullanım konut için olsa da otomobil alımı için de hizmet veriliyor

YASA NE GETİRİYOR?

Yasa ile tasarruf finansman şirketlerinin asgari sermaye tutarı 100 milyon TL olarak düzenleniyor. Tasarruf finansman şirketleri yalnızca konut veya taşıt ediniminden doğan borçları finanse edebilecek. Bu şirketler yalnızca yurt içinde tescil edilmiş konut veya taşıt alımlarını finanse edebilecek. Şirketler, faizsiz esaslara göre faaliyet gösterecek. Fona toplanan para, ana faaliyet konuları dışında kullanılamayacak. Müşteriler sözleşmeden sonra 14 gün içinde gerekçe göstermeksizin cayabilecek.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.