Kas ve kemik güçsüzlüğünün çaresi olan besinler

SAĞLIK 17.08.2020 - 09:18, Güncelleme: 05.03.2022 - 13:23
 

Kas ve kemik güçsüzlüğünün çaresi olan besinler

İçinde bulunan yüksek miktarda kalsiyum, demir ve potasyum, yüksek miktarda lif ve az yağ ile birlikte, tek başına yenildiğinde mucizevi faydalar sağlayan incir, salata veya yoğurtla birlikte de tüketilebilir. Özellikle yaz mevsiminden sonbahara geçişle birlikte zayıflayan bağışıklık sistemi için güçlü bir antioksidan olan incirin birçok faydası bulunuyor. Özellikle kalsiyum içeriğiyle zengin olan ve vücuda fayda sağlayan incirin ölçülü olarak tüketilmesi gerekiyor. İşte tıpkı incir gibi vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılayan besinler… Kalsiyum takviyeleri dışında kalsiyumun bulunduğu besinleri tüketerek bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. KALSİYUM EKSİKLİĞİ NEDEN OLUR? 1- Kalsiyum içeren gıdaların az miktarda tüketilmesi 2- D vitamini yönünden eksik gıdalarla beslenmek 3- Çok fazla tuz tüketimi 4- Böbreklerde meydana gelen kronik hastalıklar 5- Magnezyum eksikliği 6- Kanser ve kortizon içeren ilaçlar kullanmak YAŞ ARALIĞINA GÖRE GÜNDE NE KADAR KALSİYUM ALINMALIDIR? Kalsiyum faydalı bir mineral olmasının yanında fazla alındığında sağlık açısından ciddi tehtid oluşturabilir. Bu nedenlerden dolayı sizlere yaş aralığına göre kalsiyum beslenme tablosunun nasıl olması gerektiğini açıklayacağız. 0-12 ay (sadece anne sütü ile beslenmemiş) 525mg 1-3 yıl 350mg 4-6 yıl 450mg 7-10 yıl 550 mg 11-18 yaş - erkekler 1000mg 11-18 yaş - kızlar 800mg Yetişkinler (19+) 700mg Hamile kadın 700mg Emziren kadınlar 700 mg + 550 mg Kalsiyum nelerde bulunur, kalsiyumun bulunduğu besinler ve faydaları nelerdir diyorsanız Dr. Muammer Yıldız sizler için cevapladı, işte ayrıntılar…   Çiğ Süt 1 bardak: 300 mg Badem 1 avuç: 76 mg Genel olarak, çiğ süt ve yeşil sebzelerde en yüksek miktarlarda kalsiyum besin kaynakları bulunur. Kale lahanası (pişirilmiş) 1 fincan: 245 mg Fasulyeler ve mercimek Fasulyenin siyahı, beyazı ya da akrabası (bezelye, maş, börülce) hiç ama hiç fark etmiyor, fasulyegillerin hepsi bol miktarda kalsiyum ihtiva ediyor. Mercimekgiller ailesinin de (yeşil, kırmızı) kalsiyum zengini besinler olduğunun altını çizelim. Fasulye ve mercimek zaten akraba besinler ve hepsinin de içinde kalsiyum kadar bol miktarda demir, çinko, magnezyum, potasyum ve folat var. Bamya 1 fincan: 82 mg Brokoli ½ fincan pişmiş: 93 mg Yoğurt veya Kefir 1 kase : 300 mg Peynir 2 dilim peynir: 224 mg Sebzeler Bitkisel kalsiyum kaynakları arasında sebzeleri de göstermemek yanlış olur. Özellikle yeşil ve posası bol sebzelerde, en çok da lahanagiller (lahana, karnabahar), ıspanak ve pazıda kalsiyum bulunuyor. Su teresi 1 fincan: 41 mg İncir Belki şaşıracaksınız ama incir de güçlü bir kalsiyum kaynağı. Muhtemelen kalsiyumdan en zengin meyvelerin başında da o var.Tabii ki bir tanesinin bile neredeyse 10 gram fruktoz ve de 40-50 kalori içerdiğini unutmamanız günde 1-2 incirle yetinmeyi bilmeniz lazım.

İçinde bulunan yüksek miktarda kalsiyum, demir ve potasyum, yüksek miktarda lif ve az yağ ile birlikte, tek başına yenildiğinde mucizevi faydalar sağlayan incir, salata veya yoğurtla birlikte de tüketilebilir. Özellikle yaz mevsiminden sonbahara geçişle birlikte zayıflayan bağışıklık sistemi için güçlü bir antioksidan olan incirin birçok faydası bulunuyor. Özellikle kalsiyum içeriğiyle zengin olan ve vücuda fayda sağlayan incirin ölçülü olarak tüketilmesi gerekiyor. İşte tıpkı incir gibi vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılayan besinler…

Kalsiyum takviyeleri dışında kalsiyumun bulunduğu besinleri tüketerek bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

KALSİYUM EKSİKLİĞİ NEDEN OLUR?

1- Kalsiyum içeren gıdaların az miktarda tüketilmesi

2- D vitamini yönünden eksik gıdalarla beslenmek

3- Çok fazla tuz tüketimi

4- Böbreklerde meydana gelen kronik hastalıklar

5- Magnezyum eksikliği

6- Kanser ve kortizon içeren ilaçlar kullanmak

YAŞ ARALIĞINA GÖRE GÜNDE NE KADAR KALSİYUM ALINMALIDIR?

Kalsiyum faydalı bir mineral olmasının yanında fazla alındığında sağlık açısından ciddi tehtid oluşturabilir. Bu nedenlerden dolayı sizlere yaş aralığına göre kalsiyum beslenme tablosunun nasıl olması gerektiğini açıklayacağız.

0-12 ay (sadece anne sütü ile beslenmemiş) 525mg

1-3 yıl 350mg

4-6 yıl 450mg

7-10 yıl 550 mg

11-18 yaş - erkekler 1000mg

11-18 yaş - kızlar 800mg

Yetişkinler (19+) 700mg

Hamile kadın 700mg

Emziren kadınlar 700 mg + 550 mg

Kalsiyum nelerde bulunur, kalsiyumun bulunduğu besinler ve faydaları nelerdir diyorsanız Dr. Muammer Yıldız sizler için cevapladı, işte ayrıntılar…

 

Çiğ Süt

1 bardak: 300 mg

Badem

1 avuç: 76 mg

Genel olarak, çiğ süt ve yeşil sebzelerde en yüksek miktarlarda kalsiyum besin kaynakları bulunur.

Kale lahanası (pişirilmiş)

1 fincan: 245 mg

Fasulyeler ve mercimek

Fasulyenin siyahı, beyazı ya da akrabası (bezelye, maş, börülce) hiç ama hiç fark etmiyor, fasulyegillerin hepsi bol miktarda kalsiyum ihtiva ediyor. Mercimekgiller ailesinin de (yeşil, kırmızı) kalsiyum zengini besinler olduğunun altını çizelim. Fasulye ve mercimek zaten akraba besinler ve hepsinin de içinde kalsiyum kadar bol miktarda demir, çinko, magnezyum, potasyum ve folat var.

Bamya

1 fincan: 82 mg

Brokoli

½ fincan pişmiş: 93 mg

Yoğurt veya Kefir

1 kase : 300 mg

Peynir

2 dilim peynir: 224 mg

Sebzeler

Bitkisel kalsiyum kaynakları arasında sebzeleri de göstermemek yanlış olur. Özellikle yeşil ve posası bol sebzelerde, en çok da lahanagiller (lahana, karnabahar), ıspanak ve pazıda kalsiyum bulunuyor.

Su teresi

1 fincan: 41 mg

İncir

Belki şaşıracaksınız ama incir de güçlü bir kalsiyum kaynağı. Muhtemelen kalsiyumdan en zengin meyvelerin başında da o var.Tabii ki bir tanesinin bile neredeyse 10 gram fruktoz ve de 40-50 kalori içerdiğini unutmamanız günde 1-2 incirle yetinmeyi bilmeniz lazım.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.