“İlk 2 yıl anne sütü önemli”

SAĞLIK 08.10.2020 - 09:40, Güncelleme: 05.03.2022 - 13:23
 

“İlk 2 yıl anne sütü önemli”

Gebze İlçe Sağlık Müdürlüğü Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi Sorumlusu Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Rukiye Çakır anne bebeğin sağlıklı büyümesi, gelişmesi için gerekli olan tüm enerji ve besin öğelerini tam alması için anne sütünün öneminden bahsederek uyarılarda bulundu. Gebze İlçe Sağlık Müdürlüğü, anne sütünün bebek beslenmesinde yeri doldurulamayan ideal, özgün ve yaşayan doğal bir besin olduğunu ve bebeğin sağlıklı büyümesi, gelişmesi için gerekli olan tüm enerji ve besin öğelerini içerdiğini hatırlatarak anne adayların uyardı. Konu hakkında açıklama yapan Gebze İlçe Sağlık Müdürlüğü Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi Sorumlusu Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Rukiye Çakır, “İlk 2 yıl ve sonrasında da anne sütü ile beslenme bebeğin en doğal hakkı olup,  bebeğin sağ kalımının güvencesi olduğunu belirtmek isterim. Bebeğinize en iyi ve ilk armağan anne sütü olup vücut ve ruh sağlığı için en uygun besin annenin kendi sütüdür” dedi. BEBEK HER İSTEDİĞİNDE EMZİRİLMELİ Emzirmeye doğumdan sonra ilk yarım saat içinde başlandığına ve ne kadar erken başlanırsa süt üretimi o kadar çok ve uzun süreli olduğuna değinen Halk Sağlığı Uzmanı Çakır, “Sütün bol ve uzun süre gelebilmesi için sık sık ve bebek her istediğinde emzirilmeli, gece emzirmeleri mutlaka yapılmalı. Bebek ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli, 6 aylık olunca diğer gıdalara başlanabilir, emzirmeye 2 yıl veya daha uzun süre devam edilmesinde de bir sakınca yoktur Lüzumsuz yere başlanılan diğer ek gıdalar nedeniyle bebek kısa sürede anne sütünü bırakmaktadır. Anne sütü bebeği enfeksiyonlara karşı koruyor. Anne sütüyle beslenilen bebeklerde alerjik hastalıklar, zatürre, ishal çok daha az gördüğünü belirtirim. Ayrıca anne sütü bebeklerin ilk aşısı olup kolay sindirilir” diye konuştu. EĞİTİCİ BİLGİLER VERİYORUZ Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi sorumlusu Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Rukiye Çakır’ın;, Beylikbağı Sağlıklı Hayat Merkezi’nde ve AÇS-AP’ta (Ana Çocuk Sağlığı Ve Aile Planlaması Merkezi) bulunan gebe sınıflarında, gebelere ve sağlık personeline her daim anne sütü ve emzirmenin önemi hakkında eğitici bilgiler vermeye devam ettiklerini,  anne ve anne adaylarına anne sütünün yararlarını, emzirmenin önemini, emzirme tekniklerini, süt sağma tekniği konularını içeren  Sağlık Bakanlığı’nın tanıtıcı el broşürlerinin dağıtımını yaptıklarını belirttiler.

Gebze İlçe Sağlık Müdürlüğü Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi Sorumlusu Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Rukiye Çakır anne bebeğin sağlıklı büyümesi, gelişmesi için gerekli olan tüm enerji ve besin öğelerini tam alması için anne sütünün öneminden bahsederek uyarılarda bulundu.

Gebze İlçe Sağlık Müdürlüğü, anne sütünün bebek beslenmesinde yeri doldurulamayan ideal, özgün ve yaşayan doğal bir besin olduğunu ve bebeğin sağlıklı büyümesi, gelişmesi için gerekli olan tüm enerji ve besin öğelerini içerdiğini hatırlatarak anne adayların uyardı. Konu hakkında açıklama yapan Gebze İlçe Sağlık Müdürlüğü Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi Sorumlusu Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Rukiye Çakır, “İlk 2 yıl ve sonrasında da anne sütü ile beslenme bebeğin en doğal hakkı olup,  bebeğin sağ kalımının güvencesi olduğunu belirtmek isterim. Bebeğinize en iyi ve ilk armağan anne sütü olup vücut ve ruh sağlığı için en uygun besin annenin kendi sütüdür” dedi.

BEBEK HER İSTEDİĞİNDE EMZİRİLMELİ

Emzirmeye doğumdan sonra ilk yarım saat içinde başlandığına ve ne kadar erken başlanırsa süt üretimi o kadar çok ve uzun süreli olduğuna değinen Halk Sağlığı Uzmanı Çakır, “Sütün bol ve uzun süre gelebilmesi için sık sık ve bebek her istediğinde emzirilmeli, gece emzirmeleri mutlaka yapılmalı. Bebek ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli, 6 aylık olunca diğer gıdalara başlanabilir, emzirmeye 2 yıl veya daha uzun süre devam edilmesinde de bir sakınca yoktur Lüzumsuz yere başlanılan diğer ek gıdalar nedeniyle bebek kısa sürede anne sütünü bırakmaktadır. Anne sütü bebeği enfeksiyonlara karşı koruyor. Anne sütüyle beslenilen bebeklerde alerjik hastalıklar, zatürre, ishal çok daha az gördüğünü belirtirim. Ayrıca anne sütü bebeklerin ilk aşısı olup kolay sindirilir” diye konuştu.

EĞİTİCİ BİLGİLER VERİYORUZ

Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi sorumlusu Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Rukiye Çakır’ın;, Beylikbağı Sağlıklı Hayat Merkezi’nde ve AÇS-AP’ta (Ana Çocuk Sağlığı Ve Aile Planlaması Merkezi) bulunan gebe sınıflarında, gebelere ve sağlık personeline her daim anne sütü ve emzirmenin önemi hakkında eğitici bilgiler vermeye devam ettiklerini,  anne ve anne adaylarına anne sütünün yararlarını, emzirmenin önemini, emzirme tekniklerini, süt sağma tekniği konularını içeren  Sağlık Bakanlığı’nın tanıtıcı el broşürlerinin dağıtımını yaptıklarını belirttiler.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.