HAZİNE’DE ‘TEK HESAP’ KAZANDIRDI

EKONOMİ 23.11.2020 - 09:24, Güncelleme: 05.03.2022 - 13:23
 

HAZİNE’DE ‘TEK HESAP’ KAZANDIRDI

Tek Hazine Kurumlar Hesabı uygulaması, büyüklüğüne ulaştı. Bakan Elvan, “Bütçeye 2 milyar lira ek gelir sağlandı” dedi Devletin ödeme ve tahsilat işlemlerinin gerçekleştirildiği Tek Hazine Kurumlar Hesabı kısa sürede yaklaşık 2 milyar lira ilave getiri sağladı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan, "Bu uygulamayla atıl kamu kaynağı minimize edildi, nakit rezervi güçlendi. Tek hesap uygulaması büyük bir hızla genişletilerek 97 kurum, 20 milyar lirayı aşan fon büyüklüğüne ulaştı. Bütçeye ilave 2 milyar gelir getirdi" dedi. KAPSAMI GENİŞLEYECEK Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine göre, 2021'de finansman araçlarının çeşitlendirilmesi ve nakit yönetimine ilişkin gelir ve gider tahminlerinin iyileştirilmesi çalışmaları sürecek. Hazine varlıklarının yönetimi programı kapsamında, tek hazine kurumlar hesabı kapsamının genişletilmesiyle hazine nakit rezervi güçlenecek. Gelecek yıl da yaklaşık 70 kurumun tek hesap kapsamına alınması öngörülüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, "Önümüzdeki dönemde uygulama kapsamının genişletilmesine yönelik çalışmalara devam edilecek" dedi. DAHA YÜKSEK GETİRİ Bakan Elvan, bütçe görüşmelerinde Hazine nakit rezervini kuvvetlendirmek, kamu kurumlarına ait atıl kaynakları değerlendirmek amacıyla 2018'de uygulamaya giren tek hesap uygulamayla nakit rezervlerinin güçlendiğini söyledi. Bakan Elvan, "Uygulamayla atıl kamu kaynağı minimize edildi, maliyetsiz kısa vadeli finansman imkânı oluşturuldu, nakit rezervi güçlendi, böylece devlet bütçesine olumlu katkı sağladı" diye konuştu. Bakan Elvan, bu hesapta toplanan kaynaklarla 2 milyar lira ilave getiri elde edilerek bütçeye gelir kaydedildiğini belirtti. YILDA 4 MİLYAR GELİR VE TASARRUF Meclis'e sunulan bütçe tablolarına göre geçen yıl 39, bu yıl da 26 kurumu kapsayan Tek Hazine Kurumlar Hesabı'na 2021'de 70, 2022'de 65, 2023'te de 30 kurum dâhil olacak. Kamunun nakit kaynaklarının etkin şekilde kullanılacağı tek hazine hesabına dâhil olan kurum sayısı 230'a ulaşması bekleniyor. Bu sistemle kurumların mali kaynaklarının hak sahipliği değil, yalnızca yönetimi Hazine'ye geçmiş oluyor. Tek elde toplanan nakit rezervinin uygun finansal araçlarla nemalandırılması sayesinde yıllık 4 milyar lira gelir/ tasarruf elde edilmesi hedefleniyor.

Tek Hazine Kurumlar Hesabı uygulaması, büyüklüğüne ulaştı. Bakan Elvan, “Bütçeye 2 milyar lira ek gelir sağlandı” dedi

Devletin ödeme ve tahsilat işlemlerinin gerçekleştirildiği Tek Hazine Kurumlar Hesabı kısa sürede yaklaşık 2 milyar lira ilave getiri sağladı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan, "Bu uygulamayla atıl kamu kaynağı minimize edildi, nakit rezervi güçlendi. Tek hesap uygulaması büyük bir hızla genişletilerek 97 kurum, 20 milyar lirayı aşan fon büyüklüğüne ulaştı. Bütçeye ilave 2 milyar gelir getirdi" dedi.

KAPSAMI GENİŞLEYECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine göre, 2021'de finansman araçlarının çeşitlendirilmesi ve nakit yönetimine ilişkin gelir ve gider tahminlerinin iyileştirilmesi çalışmaları sürecek. Hazine varlıklarının yönetimi programı kapsamında, tek hazine kurumlar hesabı kapsamının genişletilmesiyle hazine nakit rezervi güçlenecek. Gelecek yıl da yaklaşık 70 kurumun tek hesap kapsamına alınması öngörülüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, "Önümüzdeki dönemde uygulama kapsamının genişletilmesine yönelik çalışmalara devam edilecek" dedi.

DAHA YÜKSEK GETİRİ

Bakan Elvan, bütçe görüşmelerinde Hazine nakit rezervini kuvvetlendirmek, kamu kurumlarına ait atıl kaynakları değerlendirmek amacıyla 2018'de uygulamaya giren tek hesap uygulamayla nakit rezervlerinin güçlendiğini söyledi. Bakan Elvan, "Uygulamayla atıl kamu kaynağı minimize edildi, maliyetsiz kısa vadeli finansman imkânı oluşturuldu, nakit rezervi güçlendi, böylece devlet bütçesine olumlu katkı sağladı" diye konuştu. Bakan Elvan, bu hesapta toplanan kaynaklarla 2 milyar lira ilave getiri elde edilerek bütçeye gelir kaydedildiğini belirtti.

YILDA 4 MİLYAR GELİR VE TASARRUF

Meclis'e sunulan bütçe tablolarına göre geçen yıl 39, bu yıl da 26 kurumu kapsayan Tek Hazine Kurumlar Hesabı'na 2021'de 70, 2022'de 65, 2023'te de 30 kurum dâhil olacak. Kamunun nakit kaynaklarının etkin şekilde kullanılacağı tek hazine hesabına dâhil olan kurum sayısı 230'a ulaşması bekleniyor. Bu sistemle kurumların mali kaynaklarının hak sahipliği değil, yalnızca yönetimi Hazine'ye geçmiş oluyor. Tek elde toplanan nakit rezervinin uygun finansal araçlarla nemalandırılması sayesinde yıllık 4 milyar lira gelir/ tasarruf elde edilmesi hedefleniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.